Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 27.03.2015.
08:46
O. Ikodinović - Vesti A

Srbi pobegli iz sibirske zabiti

Dvojica srpskih radnika, Zoran Cvetković iz Aleksinca i Goran Bubnjević iz Sombora, koji su preko firme Siv invest radili na gradilištu u mestu Kujumba u sibirskoj zabiti, digli su bunu nezadovoljni uslovima rada i neisplaćenim honorarima, uz tvrdnju da dok čekaju povratak kući sede zatočeni na 16. spratu nekakve zgrade u moskovskom predgrađu Tušino.

Reuters
Teški uslovi rada: Tri meseca radili i na minus 40

U pismu koje su dostavili pojedinim srpskim medijima uzbunili su i domaću javnost, kojoj je još u svežem sećanju stradanje šestorice srpskih radnika, takođe u dalekom Sibiru.

- Zahvaljujući medijima, vraćamo se kući. Šta će biti sa onim ljudima koji su ostali u centralnom Sibiru, boga pitaj. Pet godina sam proveo radeći po Rusiji, i ovako nešto nisam doživeo, a šest gradilišta i tri firme sam promenio. Za Ruse ne mogu da kažem ništa loše, ali ovi naši - nemam reči - rekao je juče za "Vesti" Cvetković koji se predstavio i kao sekretar Društva srpsko-ruskog prijateljstva "Rajevski Vronski" iz Aleksinca.

Radnici tvrde da su tri meseca radili na temperaturi od minus 40, da su zbog pada rublje praktično ostali bez dogovorene zarade, da nisu imali adekvatnu lekarsku negu, ni osnovne uslove za život.

- Uslovi u Kujumbi su bili nenormalni. Bili smo smešteni u kontejnerima sa po šest ljudi na 12 kvadrata, hranili su nas veoma loše. Uz to smo radili na hladnoći po 11 sati dnevno samo da bismo zaradili tih dogovorenih šest dolara na sat. I sada su nam zbog lošeg kursa rublje prepolovili satnicu - naveli su radnici u pismu.

Vlasnik firme Siv invest Goran Golubović, međutim, tvrdi da radnici "izvrću istinu".

Uskoro januarske zarade

Dvojica radnika tražila su da se vrate kući zbog zdravstvenih problema, nezadovoljni medicinskom uslugom. Golubović tvrdi da se na objektu nalazi lekar, a da im je firma Velestroj obezbedila i helikopter za hitne slučajeve.
- Na našem objektu radi oko 600 ljudi, pa se postavlja pitanje da li su svi oni "zarobljeni"? Da li mislite da bi oni radili sve vreme, da su uslovi takvi kako pričaju dvojica radnika - dodaje Golubović i obećava "za koji dan" isplatu januarske zarade.

- Nije mi jasno zašto to rade. Sve je sređeno i oni putuju kući. Čak sa Cvetkovićem koji radi grejanje imam dogovor da se vrati u Rusiju i da nastavimo saradnju. Od svega što su naveli, istina je da su novac teško zaradili. Svi oni koji dolaze upoznati su apsolutno sa svim uslovima rada i onim što ih očekuje - rekao je juče Golubović, dok je u ambasadi Srbije u Moskvi čekao da ga, povodom ovog slučaja, primi konzul Milan Živković.

Pismo pisali prijatelji

Apel za pomoć dostavljen medijima nije bio potpisan. Na kraju pisma bila su navedena dva ruska broja telefona i samo jedno ime - Dragana. Kontaktirali smo je, ali je ona rekla da joj nije jasno zašto su dali njen broj.
- Već dva dana telefon mi neprestano zvoni zbog toga i već počinje da me nervira. Ja sam do pre tri meseca radila u Siv investu i tvrdim da priča nema nikakvog osnova - rekla nam je žena sa druge strane žice.
Drugi broj telefona pripada Cvetkoviću, koji nam je na pitanje zašto pismo nije potpisano, zamuckujući odgovorio da ga nisu pisali njih dvojica, već njegovi prijatelji kojima se požalio šta im se dešava.




 

POVEZANE VESTI

Petak 27.03.2015. 19:24
Ima tu bar zrnce istine. Ako im je obecano sad da ce dobiti pare za januar onda tu nesto nije u redu. Rusi placaju ali nasi"biznismeni" ne isplacuju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online