Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 22.03.2015.
09:20
Srna A

Egereši: Mađari u Vojvodini imaju pravo na zastavu i grb, zašto se to ne da i Srbima?!

Šef Poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u Skupštini Vojvodine Šandor Egereši kaže da ne razume one koji Srbima uskraćuju pravo na korišćenje tradicionalne zastave i grba, kad to pravo imaju Mađari kao i sve druge nacionalne manjine u Vojvodini.

Tanjug
Skupština Vojvodine nije odobrila srpsku zastavu i grb

Egereši je odbacivanje predloga odluke o korišćenju tradicionalne srpske zastave i grba na nedavno održanoj sednici vojvođanskog parlamenta nazvao dnevno-političkim prepucavanjem.

- SVM, međutim, nikad nije želeo da ulazi, niti će ulaziti u nečija dnevno-politička prepucavanja. To je bio razlog, što je SVM na sednici vojvođanskog parlamenta podržao ravnopravno korišćenje zvaničnih i tradicionalnih srpskih simbola - rekao je Egereši za novosadski "Dnevnik".

Polanici Skupštine APV na nedavno održanoj sednici nisu usvojili odluku prema kojoj bi se u Vojvodini, osim zvaničnih, koristili i tradicionalni srpski simboli - grb i zastava.

Odluka nije doneta jer su poslanici Demokratske stranke i Nove demokratske stranke bili uzdržani prilikom glasanja o korišćenju srpskih tradicionalnih simbola. Da bi odluka bila usvojena trebalo je da je podrži dve trećine od ukupno 120 poslanika Skupštine AP Vojvodine. "Za" odluku je glasalo 50 poslanika, "protiv" je bilo 10, a uzdržana su bila 42 poslanika.

Predloženi tradicionalni simboli su srpska narodna trobojka, kao i grb "srpskog vojvodstva" iz 1848. godine, kada je današnja Vojvodina bila deo Austro-Ugarske monarhije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.03.2015. 09:49
hahahaha... vrlo zanimljiva je konstrukcija same rečenice kojom se ŠAndor kao čudi ? Naime, čovek lepo kaže : "kad to pravo imaju Mađari kao i sve druge nacionalne manjine u Vojvodini." ??? Od kad su to Srbi - nacionalna manjina u srbiji ? vrlo perfidna igra reči koja otkriva mnogo toga... naravno, onima kojima meč između atletika i reala nije na listi prioriteta....
Nedelja 22.03.2015. 09:42
Ко је против Српске заставе и грба у Војводини тај је против државе Србије.Слободан Милошевић је 1989.год.променио Устав Србије.Назив Социјалистичка Република Србија промењен у Република Србија;назив Социјалистичка Аутономна Покрајина Косово промењен је у Аутономна Покрајина Косово и Метохија;а назив Социјалистичка Аутономна Покрајина Војводина промењен је у Аутономна Покрајина Војводина.Скупштина Србије је 28.марта 1989.год. изгласала усвајање уставних промена,чиме је практично одузета аутономија дата Уставом из 1974.год.Социјалистичка Република Србија прогласила је 28.септембра 1990.год. нови Устав којим су између осталог промењени називи Републике и Аутономних Покрајина.Слободан Милошевић је овим променама Устава Србије није дозвољавао одцепљење Српских Покрајина .
Nedelja 22.03.2015. 16:45
Egereši ne mora da se meša,kad u Vpojvodini još uvek ima srba koji nisu izašli iz austro.ugarske monarhije.Egereši što god da kaže u pravu je i nije mu za zameriti-ali ovi sa srpskim imenom i švapskom dušom??????????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online