Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.03.2015.
14:16
Tanjug A

Nepoštovanje jezičkih prava na KiM

Posle skoro 10 godina od usvajanja, kosovski Zakon o upotrebi jezika po kome su službeni jezici na Kosovu albanski i srpski ne poštuje se niti sprovodi u punoj meri, prenosi Glas Amerike.

A. Čukić
Ko je odgovoran za nepoštovanje srpskog jezika na Kosovu?

Srpska novinarska Udruženja godinama, navodi američki radio,  izražavaju protest zbog nepoštovanja zakona o upotrebi jezika kad je u pitanju slanje pozivnica, saopštenja i ostalog materijala od strane kosovskih institucija novinarima, jer se u većini slučajeva taj materijal šalje samo na albanskom jeziku.

Na predstavljanju istraživanja "Praćenje i ocenjivanje jezičkih prava na Kosovu", koje je sproveo  Evropski centar za pitanja manjina na Kosovu u saradnji sa Kancelarijom poverenika za jezike, kao ključni razlozi za nepoštovanje Zakona o upotrebi jezika na KiM navedeni su ograničeni ljudski, finansijski i tehnicki resursi.

Službeni jezik

Po kosovskom ustavu i Zakonu o upotrebi jezika  koji je na snazi od 2006 godine, službeni jezici na Kosovu su albanski i srpski. Istraživanje "Praćenje i ocenjivanje jezickih prava na Kosovu" sproveo je Evropski centar za pitanja manjina u saradnji sa Kancelarijom poverenika za jezike i UNDP.

Tu su, kako se dodaje i kratki rokovi za prevođenje nacrta zakona, uredbi i administrativnih uputstava, kao i poteškoce pri zapošljavanju kvalifikovanih jezičkih profesionalaca.

- Mora se povećati broj jezickih profesionalaca. Ključni okvir za njihove aktivnosti je povećanje broja profesionalaca koji pružaju te usluge jer oni su značajni. Nakon toga uspostavljanje jasnih mehanizama u svim institucijama, opštinskim i centralnim. To je od kljucne važnosti i to mora biti učinjeno - rekla je projekt menadžer u Evropskom centru za pitanja manjina Laja Pau Romani.

Nedavno istraživanje novinarke Jelene Petković iz "Frankfurtskih vesti" pokazalo je da u mnogim zakonima kao i u Ustavu Kosova postoji hiljade slovnih, gramatickih i materijalnih grešaka. Tako na primer, u srpskoj verziji Ustava Kosova postoji blizu hiljadu takvih grešaka.

Poverenik za jezike Slaviša Mladenović takođe kaže da su za nepoštovanje Zakona o upotrebi jezika odgovorne pre svih institucije i ističe da je bilo potrebno sprovesti temeljno istraživanje kako bi se otkrili uzroci ovakvih problema i pronašao najbolji nacin za njihovo rešavanje.

- Odgovorne su institucije. Tu na kraju krajeva smatramo i sebe na neki način odgovornim, jer smo deo tih institucija, ali napomenuo bih deo institucija od 2013 godine. Ono što jeste urađeno je da je problem identifikovan još 2012. godine, da je Kancelarija formirana, da sada postoji jedan takav mehanizam i rezultat rada i postojanja jednog takvog mehanizma je upravo izveštaj koji ste danas videli i preporuke od kojih očekujemo da ce dati pozitivne rezultate - rekao je za "Glas Amerike" Slaviša Mladenović.

Izvršni direktor Evropskog centra za pitanja manjina na Kosovu Adrian Zećiri ističe da je krajnji cilj ovog projekta bio unapredenje sistema u sprovodenju jezičkih prava na Kosovu.

- Problem jezičkih prava i implementacije tih prava je proces koji ne može da se reši jednim izveštajem ili jednom odlukom. Mislim da je ovaj izveštaj jasno identifikovao gde su problemi i kako da se ti problemi reše. Mislim da sada Kancelarija poverenika i Vlada Kosova  imaju jasnu sliku kakva je situacija i šta treba da se preduzme da se ova situacija poboljša - kazao je Zećiri.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online