Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 15.03.2015.
13:46
Tanjug A

Oproštaj od poginulih pripadnika Vojske Srbije

Komemorativni skup četvorici pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Srbije koji su u petak nastradali u padu helikoptera održan je u nedelju u Beogradu.

Tanjug
Porodice stradalih pripadnika Vojske Srbije

Od pilota majora Omera Mehića, pilota kapetana Milovana Đukalića, zastavnika Nebojše Trajića i mehaničara letača zastavnika Ivana Miladinovića  u Komandi RV i PVO u Zemunu oprostili su se članovi porodica, kolege, predstavnici državnog vrha, prijatelji.

Komemoraciji su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar rada Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Bratislav Diković, komandant 204. vazduhoplovne brigade VS Predrag Bandić.  

Komandant RV i PVO general-major Ranko Živak rekao je na komemoraciji da su četvorica pripadnika RV i PVO položili mnoge ispite, kako školske, tako i životne, kao i da su zahvaljujući vrlinama, poštenom radu, stasali u vrsne stručnjake koje bi svako poželeo pored sebe.

Živak je istakao da se na njih, kao saborce i ljude, uvek moglo osloniti, da su po prirodi posla bili i ostali jake individue, ali da je ono što ih je odlikovalo bio timski rad.

 - Posebno bih istakao njihove visoke moralne kvalitete, humanost i patriotizam koji su došli do punog izražaja tokom prošle godine. Zajedno sa ostalim pripadnicima VS su bili uvek uz svoj narod i tamo gde je najpotrebnije. Bili su heroji, uvek među prvima i uvek na visini zadatka. Najveće nagrade su im bili osmesi spasene dece i osećanje da su nešto dobro uradili za svoju zemlju i građane - rekao je Živak i dodao da su i prilikom poslednjeg zadatka dali sve od sebe, ali da se sudbina surovo poigrala sa njima.

Tanjug
Komandant eskadrile Miroslav Zečević održao govor

- Naša srca su ispunjena tugom, ali i ponosom, jer smo imali čast da budu deo nas - rekao je Živak i istakao da je VS izgubila vrsne letače, velike profesionalce i patriote, te da njihovi ljudski i profesionalni kvaliteti, odnos prema porodici, državi i poslu treba da budu trajna inspiracija i uzor svima.

Živak je kazao i da VS ne može ništa da uradi da porodicama vrati očeve, supruge, sinove, braću, ali da je na svima da im pomogne da prebrode strašnu tragediju.

- To je naš dug i obaveza, jer su to bili naši prijatelji. To je najmanje što možemo da uradimo za njih i nas. Budite ponosni na njih - rekao je Živak.

Od Mehića, Đukalića, Trajića i Miladinovića oprostio se i komandant eskadrile u kojoj su službovali tragično stradali, Miroslav Zečević, koji je rekao da je današnji dan  beskrajno tužan.          

- Okupili smo se da im odamo večnu počast, kažemo im veliko i istinsko hvala za sve što su učinili za otadžbinu, vojsku, porodicu i prijatelje - rekao je Zečević.

Tanjug
Najviši državni zvaničnici: Tomislav Nikolić, Bratislav Gašić i Ljubiša Diković

Za Mehića je naveo da je za njega svaki let bio izazov kome nije mogao odoleti, kao što je bio i poslednji, kada su prebacivali životnu ugroženu bebu za Beograd, za Đukarića da je bio vođa kada je trebalo pogurati i motivisati, večito vedar, za Drajića da je bio izvor znanja i da je postavljao standarde u održavanju helikoptera i uzor mlađim kolegama, a za Miladinovića da je bio dobitnik brojnih nagrada i pohvala i da je nemerljivim autoritetom bio izvor znanja za mlađe generacije pilota.

- Najbolji među nama stradali su obavljajući svoje svakodnevne obaveze. Oni više nisu sa nama, ali će uvek biti uz nas, pamtićemo uvek šta su učinili. Njih više nema, ali će biti zauvek priče o njima među nama, dok je nas živeće i sećanje na njih. Neka vam je laka zemlja, a za sve dobro što ste učinili neka vam je večna slava- rekao je Zečević.

On je porodicama nastradalih rekao da uteha treba da im bude saznanje da su četvorica nastradalih časno obavljali obaveze i spasili hiljade života.

- Uvek ćemo biti uz vas i vašu decu, jer to dugujemo vašim najmilijima. Utehu neka vam pruži saznanje da su časno obavljali obaveze, da su spasili hiljadu života u Feketiću i Obrenovcu. Jedno novorođeno biće nisu uspeli da spasu, ali smo sigurni da ga tamo gore svi čuvaju - rekao je Zečević porodicama nastradalih.

Mehić će biti sahranjen sutra u Novom Sadu, istog dana u Mošorinu će biti sahranjen Đukarić, dok će Drajić biti sahranjen u utorak, u selu Jakalj kod Bajine Bašte, a Miladinović tog dana na Centralnom groblju u Beogradu.

Prilikom pada helikoptera Mi-17 Vojske Srbije u petak u 22.30 časova u blizini aerodroma Nikola Tesla poginulo je sedam osoba - pored predstavnika VS lekar Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara.

Tanjug
Slike poginulih pripadnika Vojske Srbije

Posada helikoptera pošla je u spasavanje bebe koja se nalazila u sanitetskom vozilu, blokiranom zbog odrona na Ibarskoj magistrali kod Raške.

Sleteli su u kasarni u Raškoj, gde se vozilo sa bebom u inkubatoru ipak probilo nakon što je delimično raskrčen put. U Mi-17, u pratnji lekara Ljajića i anestetičara Veselinovića, uneta je beba u inkubatoru, sa sve manjim zalihama kiseonika. Poleteli su prema Beogradu, gde je u Institutu za majku i dete trebalo zbrinuti dete. U međuvremenu, došlo je do pogoršanja vremenskih uslova. Letelica se srušila u blizini beogradskog civilnog aerodroma.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.03.2015. 18:12
Pokoj im duši.Na časnom zadatku izgubiše živote.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online