Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 13.03.2015.
13:15
Tanjug A

Teška borba oko članstva Kosova u UNESKO i Savetu Evrope

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbiju očekuje teška borba oko namere članstva Kosova i Metohije u nekim međunarodnim organizacijama, budući da se očekuje da će kosovske vlasti podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope i u UNESKO.

Tanjug
Dačić: Očekuje nas teška borba

Dačić je na sednici skupštinskog Odbora za spoljne poslove, na kojem je podneo izveštaj o radu njegovog ministarstva u 2014. godini, rekao da je važno da Srbija ima aktivan pristup tom problemu i da učini što više kako bi to bilo sprečeno.

- Očekuje nas jedna teška borba oko članstva Kosova u nekim međunarodnim institucijama. Očekuje se, ne znam kada, da će Kosovo podneti zahtev za prijem u članstvo u SE, u UNESKO. U OEBS-u je to nemoguće, jer se odlučuje konsenzusom, ali na svakom sastanku predstavnici Albanije, a ponekad i SAD, pitaju kada će Kosovo da učestvuje, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija ne osporava mogućnost, pravo i potrebu da predstavnici Prištine učestvuju na raznim regionalnim skupovima, ali da osporava njihovo članstvo, jer bi to značilo prejudiciranje statusa.

On je dodao da je Ministarstvo u prethodnoj godini nastavilo napore na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje i daljeg sprečavanja priznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije i da u tom smislu u narednom periodu Srbija treba da posveti pažnju tradicionalno prijateljskim zemljama Latinske Amerike, Afrike i Azije, a na koje se vrši pritisak da priznaju nezavisnost.

- O tome mi je govorio ministar spoljnih poslova Čilea i ministarka spoljnih poslova Kenije. U uslovima kada smo daleko od tih zemalja, kada više ne postoji taj neki kohezioni faktor kao u vreme Tita, kada svaki od tih regiona ima neke svoje probleme, ne možemo očekivati da će nama neko večno biti prijatelj, a da mi samo gajimo prijateljstvo, kazao je srpski ministar spoljnih poslova.

POVEZANE VESTI

Petak 13.03.2015. 13:30
Ovaj kreten se nama žali ? Briselskom izdajom ste se vi IZ:AJNICI obavezali da nećete praviti probleme Kosovu ka članstvu u međunarodnim organizacijama . Tu je suština izdaje Srbije bando gov.arska .
Petak 13.03.2015. 13:30
Ovaj kreten se nama žali ? Briselskom izdajom ste se vi IZ:AJNICI obavezali da nećete praviti probleme Kosovu ka članstvu u međunarodnim organizacijama . Tu je suština izdaje Srbije bando gov.arska .
Petak 13.03.2015. 13:37
ajde da bilo ko drugi to kaže nego ti,koji si promoter albanske diplomatije
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online