Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 11.03.2015.
08:56
blic.rs A

Ispovest jednog bota: Dnevnica 1.500 din + sendvič i sok

Poslednjih nekoliko godina u Srbiji se sve glasnije spominje reč "bot". Bot je stranački aktivista koji na informativnim portalima ostavlja komentare - hvalospeve na račun svoje i teške kritike na račun drugih partija. Jedan bot je rešio da progovori i otkrije kako je ušao u ovaj posao.

Reuters
Prvo što nauče je da "ne postoje", iako svakog dana, 6 dana u nedelji dolaze na posao

- Prvi put sam ovim poslom počeo da se bavim pre četiri godine. Kao i svaki mladi čovek, sa koliko-toliko respektabilnom diplomom više škole, nisam uspeo da nađem posao u struci. Posle kratkotrajnih epizoda po magacinima, trafikama i kafićima, odlučio sam da počnem da zarađujem "lakšim putem", te sam se učlanio u političku partiju koja je tada bila na vlasti. Bilo je to 2010. godine - počinje priču 29-godišnji mladić iz Beograda.

Kao i svi početnici u omladini stranaka, počeo je radeći na telefonskim anketama i lepljenju plakata. Bilo je potrebno skoro godinu dana da avanzuje na poziciju bota.

- Jednog dana, potpredsednik omladine je okupio nas desetak i rekao nam da smo prerasli ulogu koju smo imali, te da je krajnje vreme da budemo nagrađeni za svoj trud. Tako je sve počelo. Dobijali smo uputstva, odnosno nekoliko šablona u vidu komentara koje je trebalo da ostavljamo na društvenim mrežama, ali najviše u komentarima na najčitanijim novinskim portalima. Dnevnica je bila 800 dinara, a radili smo u smenama od pet-šest sati. Akcenat je bio pre svega na vestima koje su se ticale poteza naše stranke, ali i na izjave opozicije. Naročito napeto bilo je u predizbornoj kampanji 2012. godine, kada smo dobili jasan cilj: masovna produkcija komentara, čiji cilj je bio da javno mnjenje navedemo da se plaši dolaska opozicije na vlast. Sećate se priče o "povratku mračnih devedesetih"? - priča mladi Beograđanin, koji je zamolio da ostane anoniman.

Posle smene vlasti 2012. godine, on se poveo primerom raznih političara i - promenio tabor. Poučen iskustvom, odmah je predstavio svoju "specijalnost" novim nadležnima. Tako je njegova karijera bota nastavljena, samo u drugoj stranci.

- Ovde su stvari na malo višem nivou. Ima nas između 500 i 600, i ono što nam je prvo rečeno jeste da mi zapravo "ne postojimo". Radimo šest dana nedeljno, u smenama od osam sati. Posao obavljamo iz stranačkih prostorija. Dnevnice su 1.500 dinara, a isplaćuju se na nedeljnom nivou. Imamo obezbeđene sendviče i sokove. Svakog ponedeljka imamo sastanke na kojima nam se predočavaju ciljevi i zadaci za predstojeću nedelju. Fokus je na ispisivanju hvalospeva o potezima koje vuče stranka. Sve je detaljno razrađeno: od imena kojim se potpisujemo do opisa komentara koje ostavljamo - kaže mladić.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.03.2015. 09:02
botovi,se/rem vam se u usta
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online