Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.03.2015.
22:46
B. Grujić - Vesti A

Glavna ulica, glavno ruglo

Prvi put u istoriji Zrenjanin ima budžetski deficit od 1,1 milijarde dinara, koji će pokušati da zakrpi kreditom od 695 miliona, ali na poslednjem zasedanju Skupštine grada odbornici su prihvatili program da izvesnoj organizaciji koja sebe naziva Zona unapređenog poslovanja (BID) dodele milione dinara.

Z. Dedić
Oronula zgrada u glavnoj ulici

BID je inače osnovan po američkom modelu uređenja centralnih gradskih zona, s ciljem da trgovci i vlasnici u glavnoj ulici unaprede svoje poslovanje.

Međutim, glavna ulica u Zrenjaninu godinama je zapuštena, sa nekoliko zgrada koje su se urušile i predstavljaju ozbiljno ruglo grada.

Dok su u početku radili nešto na uređenju, kao što je osvetljenje centralnog trga, muzeja, pozorišta i katedrale, poslednjih godina sve se svelo na kulturnu manifestaciju Korzo fest.

Ovo poslovno udruženje već godinama je nakačeno na grbaču zrenjaninskih poreskih obveznika i iz budžeta dobija po nekoliko miliona, a konkretno ove godine namenjeno mu je ni manje ni više nego 4,7 miliona dinara.

I to samo na osnovu dve napisane stranice, nazvane program rada, gde je generalni menadžer Marjan Rončević samo pobrojao visinu troškova.

Za organizaciju vikend letnje manifestacije Korzo fest BID traži 2,2 miliona, za nabavku bine i razglasa 300.000, za promociju i marketing iste 200.000 dinara, koliko i za gostovanje u Republici Srpskoj i Rumuniji. Još 100.000 dinara ukalkulisano je za rad kancelarije udruženja, a za zarade dvoje zaposlenih 1,7 miliona dinara.

Ono što je naročito zanimljivo, a čini se i opštepoznato za odlučivanje o programu BID-a u stvari uopšte i nije u nadležnosti zrenjaninskog parlamenta, kao i da ne postoji zakonski osnov da im se dodele sredstva iz budžeta koja BID ipak uredno dobija.

Naime, sa ulogom od 1.000 dinara 2003. godine osnivači ovog udruženja, sa po trećinom vlasništva, postali su Opština Zrenjanin, Doo Dijagonala i Doo Talija. Po članu 30 Statuta grada, Skupština razmatra i daje saglasnost samo na programe javnih preduzeća i ustanova, čiji je većinski vlasnik, a ovde to očigledno nije slučaj.

Z. Dedić
Horor entralna zona

U međuvremenu, Talija Marjana Rončevića, koji je menadžer BID-a, likvidirana je, a vlasnik Dijagonale Aleksandar Vojnov, biznismen iz Novog Sada, koji je nekada živeo i poslovao u Zrenjaninu, naglasio je da već dugo nema nikakve veze sa BID-om.

Osim generalnog menadžera, BID ima i stalno zaposlenog menadžera, a plate dobijaju iz budžeta u iznosu od 1,7 miliona dinara, a prema statutu ova organizacija treba da se finansira iz sopstvenih prihoda, od članarina onih koji mu pristupe. Bilo je predviđeno da se aktivnosti BID-a finansiraju iz gradskih komunalnih taksi koje plaćaju preduzetnici i vlasnici lokala, ali to se nikada nije dogodilo.

Teška kriza

Vesna Piščević, menadžerka, priznaje da se udruženje ne finansira od članarina i da među osnivačima više nema Dijagonale i Talije, mada se ove dve privatne firme i dalje nalaze u evidenciji APR, kao osnivači.
- Trenutno imamo 14 članova, privrednih subjekata. Zbog teške ekonomske situacije odustalo se od članarine i finansira nas lokalna samouprava - ističe Vesna Piščević, uz napomenu da je zbog povećanog obima posla za generalnog menadžera 2012. godine izabran Marjan Rončević, koji se ovde uhlebio posle likvidacije svog preduzeća, a u BID-u je od 2003. godine.

Glavna manifestacija Korzo fest, koja se svodi na letnje nastupe lokalnih zabavljača u glavnoj ulici, prema nekim zvaničnim istraživanjima nema veliku posećenost, a pri tom naravno niko i ne analizira kvalitet ove zabavno-kulturne manifestacije, niti kako BID troši budžetske pare za kulturne programe, pored sedam profesionalnih kulturnih ustanova koje Grad plaća godišnje preko 250 miliona dinara. Najviše para ode za montiranje i demontiranje bine, i za propagandu ove manifestacije, koja po kvalitetu programa nikoga naročito ne uzbuđuje.

Euđenija Besu, zamenik načelnika odseka za finansije, kaže da je grad u obavezi da finansira BID, a po preporuci Državne revizorske institucije to se čini iz budžeta, pošto su nejasna osnivačka akta.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online