Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 08.03.2015.
00:13
Z. Marjanović - Vesti A

Nemački orden za srpskog kapetana

Istorijske su činjenice da je među Srbima u toku Drugog svetskog rata bilo mnogo krvnika koji su i po idejama i po onome što su činili bili na strani fašističke Nemačke, a u nekim slučajevima svom narodu su bili i veći krvnici od zavojevača. Jedan od njih, svakako, bio je i kapetan Srpskog dobrovoljačkog korpusa Milan Terzić koji je "za svoje zasluge u uništavanju bandi u okolini Gornjeg Milanovca" odlikovan Gvozdenim krstom Trećeg rajha, po čemu je jedini Srbin koji je dobio ovo odlikovanje.

Reuters/H. H.
Orden za kapetana izdajnika

Međutim, taj kapetan Milan Terzić nije doživeo da ovo najviše odlikovanje nemačke vojske ikada okači na izdajničke grudi jer ga je, prema nekim podacima koji nisu potkovani istorijskim dokumentima, u njegovoj kancelariji u Gornjem Milanovcu, po naređenju četničkog komandanta Zvonka Vučkovića, zaklao Golub Erić, ravnogorski špijun ubačen među Terzićeve stražare.

Ima onih u Srbiji koji tvrde da je ovo zapisano u nekim istorijskim dokumentima, ali osim šture infomacije o tom događaju iz 1942. godine i fotografije za koju se ne može pouzdano tvrditi da je fotografija kapetana Milana Terzića, drugih podataka o događaju, životu i smrti kapetana Terzića koji je prodao veru za večeru, nema.

Prema toj šturoj informaciji, naredbu o likvidaciji Terzića je izdao Zvonko Vučković, ali po nalogu generala Draže Mihailovića zato što je, navodno, kapetan često postavljao ljotićevske zasede koje su hvatale i četnike i partizane i predavao ih Nemcima.

Mada, postoje i tvrdnje da je Zvonko Vučković u svojim memoarima izmislio ceo događaj o ubistvu ljotićevca Terzića i da je, zapravo, reč o ubistvu solunca Dušana Terzića koje je želeo da na ovaj način prikrije.

U Gornjem Milanovcu i u selima opštine Gornji Milanovac ima četiri familije Terzića, od kojih su po dve u srodstvu, ali i pored svih nastojanja da saznamo nešto više o kapetanu Terziću, u tome nismo uspeli jer se niko od Terzića ne seća da su u familiji imali takvog čoveka. Kapetana Terzića, ali i događaja iz 1942. godine, ne sećaju se ni najstariji Milanovčani, koji i te kako pamte vreme Drugog svetskog rata.

Podataka o ubistvu Terzića, prema rečima Aleksandra Marušića, kustosta Muzeja rudničko-takovskog kraja nema u arhivima ovog muzeja mada je, kako kaže za "Vesti", i on nešto načuo, ili nešto pročitao o događaju. Podataka o likvidaciji kapetana Terzića, prema izjavi Vladimira Jovanovića, aktiviste Udruženja boraca, nema ni u dokumentaciji milanovačkog Subnora, ali priča o jedinom Srbinu odlikovanom nemačkim Gvozdenim krstom (ne zna se kojeg reda) u narodu nije zaboravljena.

Hitlerova zahvalnost

U potrazi za istorijskim podacima o likvidaciji ljotićevskog kapetana Milana Terzića u Gornjem Milanovcu isplivao je podatak o još jednom Srbinu koga je za zlodela prema svom narodu odlikovao Adolf Hitler. Reč je o majoru Dušanu Maničaninu, Srbinu koji je ratovao u uniformi slovenačkih domobranaca. Maničanin je Gvozdenim krstom odlikovan 11. decembra 1944. godine, posmrtno, dva dana nakon što je poginuo u borbama sa partizanima.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.03.2015. 17:48
Eto vidiš da ne bi zaostali s razvijenim fa,šističkim is,prdcima krvatima i mi konja za trku imamo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online