Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.04.2010.
12:00
D. Dekić - Vesti A

Politička pijaca odlazi u prošlost

Mandat poslanika konačno postaje slobodan i više nema onih trapavih formulacija i uslova da ga on predaje na raspolaganje stranci. Ovim potezom sud ukida višegodišnju kontrolu političkih oligarhija nad poslaničkim mestom - objašnjava profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković u intervjuu za "Vesti".

Zoran Stojiljković
 


Znači li to da će narodni predstavnici moći ponovo da prelaze iz jedne u drugu stranku?


- Može se očekivati da sada kada su dobili autonomnu volju, reše da se priključe drugoj partiji, ali mislim da su takve mogućnosti više na nivou teorije. Bavljenje politikom je postalo profitabilno i karijerno zanimanje, pa će svako dobro razmisliti da li će povući takav potez, izblamirati se u javnosti i rizikovati da nestane sa političke scene.

Ugled potiskuje poslušnost

 

Kako komentarišete to što partija neće moći da dodeljuje mandate poslanicima po sopstvenom izboru?


- To je pravedna i konačno još jedna jako dobra odluka, jer iako je posredan izborni sistem u Srbiji ipak će biti sprečen ovaj dosadašnji metod kojim su se stranke služile. I te kako je bilo situacija da su na listu stavljali kredibilna imena, pa taj čovek od ugleda, nije i miljenik partije i posle izbora ne dobije mandat u parlamentu. Partije mogu da na izborne liste ubuduće stavljaju samo partijske poslušnike, ali rizikuju da ne dobiju glasove. Ono što je takođe važno, više neće moći da naknadno menjaju imena svojih predstavnika.


A ako se ponovi kupovina kao što je radio G17 plus za vreme vlasti DOS-a i Bogoljub Karić u vreme Vlade DSS-a ?


- Moglo bi da bude pokušaja političkog kokošarnika i pijačne atmosfere, ali ako se zabrani da neko ko nije učestvovao na izborima preuzima mandate onih koji su osvojili glasove građana, što su ranije radile te tada vanparlamentarne partije, pa ako uz taj prebeg ne ide i oko 12.000 evra koje godišnje iz budžeta vuče poslanik za svoju stranku, to neće biti nimalo lako. Ukoliko se i partije dogovore da ignorišu preletače i da oni mogu da nastupe samo kao nezavisni, a ne partijski obojeni, mislim da je ulog za taj rizik suviše veliki.


Može li nova odluka da dovede do haosa u opštinama, pa i na republičkom nivou jer samo "naprednjaci" širom Srbije imaju oko 600 odbornika koji ne mogu da obavljaju tu funkciju?


- Lično ne verujem da će se tom odlukom suda vraćati unazad. Naravno da oni mogu da pokušaju da sprovedu u lokalu, ali smatram da je to najmanja cena koja može da se plati, za ovako dobru odluku suda.


Da li će odluka Ustavnog suda zaživeti i na republičkom nivou?


-Taj princip će biti uveden za sve naredne izborne utakmice i doprineće značajno sređivanju političke scene. Takođe će personalizovati izbore, čak i u proporcionalnom izbornom sistemu jer će na značaju dobiti ime i prezime i narodna volja za nečiji izbor. Ali, ja bih voleo da vidim i druge zakone koji će uvesti potpuni red, kao zakon o finansiranju partija i njihovih izbornih kampanja i tome se nadam do kraja godine.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online