Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.03.2015.
13:20
24sata.rs A

Šta ne sme da se radi u BG ZOO vrtu (a mnogi rade)?

Table pravila ponašanja na srpskom, ruskom i engleskom jeziku postavljene su na ulazu u Zoološki vrt, kao i kod životnja koje posetioci najčešće hrane ili pokušavaju da stupe u nedozvoljeni kontakt sa njima. Lepo piše šta sve ne sme da se radi, ali...

Reuters
Da, mnogo je slatko hraniti životinje, pogotovo "bebice", ali...zabranjeno je!

Kako objašnjava zaposlena u Zoološkom vrtu Nađa Radović, pravila nisu nova, ali table jesu. Postavljene su na ulazu, kod slonice Tvigi i aligatora Muje, kod foka, u Baby Zoo-u, a u izradi je i tabla za nilske konje. Akcija je pokrenuta kako bi se sprečilo hranjenje životinja od strane posetilaca jer je to jedan od načina da se stanovnici vrta zaštite.

- Pokušavali smo preko medija i pri živom kontaktu sa posetiocima da ih upozorimo kako da se ponašaju kada su kod nas, međutim, neki od njih se ipak ne drže tih pravila i često na svoju ruku hrane životninje neadekvatnom hranom mileći da im čine dobro. Zato smo se odlučili da okačimo table i nadamo se da će kod ljudi taj vizuelni efekat imati uticaj - kaže Nađa.

Ljudima je, kako govori Nađa, teško objasniti da životinje nisu gladne, da svoje zdrave obroke dobijaju onoliko puta dnevno koliko treba i da im nikako ne ide u prilog to što ih hrane svim i svačim. Iako su to divlje životinje, one su navikle na svoje čuvare i na to da hranu dobijaju samo od njih.

- Naše životinje jedu najkvalitetniju hranu koja je njima namenjena i nema potrebe za ubacivanjem hrane od strane posetilaca vrta. Tako foke ne jedu kese, hleb i kokice, štaviše, one su jako osetljive i to samo može da im naškodi. Imali smo i neprijatne situacije u kojima smo zaticali ljude kako aligatora Muju gađaju teškim objektima ili kako iznad ograde sa nilskim konjima podižu decu kako bi ih fotografisali. To je u isto vreme i opasno ali i iskazuje nepoštovanje prema našim životinjama - priča Nađa.

Zaposleni u Zoološkom vrtu svesni su da ljubitelji životinja koji ih posećuju imaju potrebu i želju da sa životinjama ostvare bliži kontakt, te su im zbog toga i omogućili da pojedine životinje smeju da dodiruju, maze i hrane.

- Na mini farmi dozvoljeno je dodirivanje i hranjenje kozica, ali isključivo u za to predviđenom i obezbeđenom prostoru. Na taj način smo obezbedili kontakt koji prija i ljudima ali i našim životinjama - objašnjava Nađa.

U Zoološkom vrtu se nadaju da će ove table sa pravilima ponašanja smanjiti broj onih koji se nedisciplinovano ponašaju u kontaktu sa životinjama i najavljuju da će uskoro biti postavljene dve mape vrta kao i table sa pravcima kretanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online