Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 22.02.2015.
09:50
Srna A

Lov na Srbe na Kosovu: Svi ćute pred istinom

Kidnapovanja Srba na Kosmetu i dalje su van domašaja pravde: o tome više ne priča ni javni tužilac za ratne zločine Srbije, upozorava predsednik Udruženja kidnapovanih, nestalih i ubijenih Srba iz Orahovca Negovan Mavrić.

Beta/S. Đ.
Otmice pred očima KFOR-a: Niko nije reagovao

U oktobru 1999. godine kidnapovan je Negovanov brat Mlađan Mavrić na  očigled bivših komšija Albanaca u centru Orahovca, dvadesetak metara od punkta KFOR-a.

Srbi su tada poverovali da dolaskom KFOR-a i UNMIK policije na Kosmetu dolazi i smirivanje situacije, ali su se prevarili - te jeseni je  samo sa područja Orahovca kidnapovano i u nepoznatom pravcu odvedeno četrdesetak Srba.

U Orahovcu nema porodice koja nije u crno zavijena.

Pokušavali su Srbi iz Orahovca da upozorenjima i molbama UNMIK-u i KFOR-u skrenu pažnju da nisu bezbedni, da preti raseljavanje i da će, ukoliko se nastavi sa zatiranjem tragova, pravda i istina ostati zauvek obavijene velom tajne.

- Tražili smo da deo moći iskoriste u odbrani Srba i pronalaženju zločinaca, ali, umesto toga,  videli smo saglašavanje stranaca sa zločincima i njihovim naredbodavcima, kojima je meta bio svaki viđeniji Srbin,  kaže Mavrić za Srnu i precizira:

- Bio je dozvoljen lov na Srbe. To je istina sa kojom će se kad tad suočiti, ako ni pred kim drugim - ono pred Bogom, pripadnici UNMIK-a i KFOR-a.

Trećeg decembra 1999. godine pred patrolom KFOR-a  kidnapovana su trojica Srba. Jedan je uspeo da pobegne. Imena ostale dvojice su na spisku u crno zavijenih srpskih porodica.

- Nebojša Pavlović i Mlađan Manitašević nisu ubijeni već izmasakrirani, svedoči Mavrić.

Ljubiša Manitašević uspeo je da pobegne, ali  je i on, kao i porodice ostalih stradalnika, morao da bekstvom iz Velike Hoče spašava svoju i glave ostalih ukućana.

Mavrić  podseća da su još u junu 1998. godine dva srpska sela zbrisana sa geografske karte u napadima Albanaca.

- U Retimlju i Opteruši zločinci su  iz srpskih domova odveli sve što nije bilo ženskog roda i dečjeg uzrasta. Nije odveden samo jedan starac. Na licu mesta  ubijen je Anđelko Kostić. Odvedeno je 14 Kostića i dvojica Nikolića. Među njima i Nemanja Božanić, koji je imao samo 15 godina. Zločinci, komšije koje su Srbi hranili, pretvorili su se u zveri, ističe  Mavrić.

On napominje da se svaki zločin dogodio u prisustvu svedoka.

- Zna se po imenu i prezimenu ko je kidnapovao, a  ko ubijao. U svim slučajevima postoje svedoci, ali to nije bilo dovoljno istražiteljima UNMIK-a da makar jedan jedini slučaj rasvetle, navodi on.

Mavrić napominje  da o zločinima u Retimlju i Opteruši ćuti čak i javni tužilac Srbije za ratne zločine.

Za optužnicu u slučaju ubistva Albanca dovoljno je pokazati prstom na bilo kog Srbina, kaže Mavrić, dok su slučajevi kidnapovanja i ubistava Srba obavijeni "velom tajne".

On ne očekuje pomak u istragama ni od najavljenog Specijalnog suda za ratne zločine.

- Uvereni smo da se će opet ispostaviti da "nema svedoka“, jer su desetine njih ubijene, a da su dokazi -  hiljade strana pisanih izjava, fotografija i drugih materijala -  navodno nestali,  ističe Mavrić za Srnu i zaključuje:

- Svi oni će, na kraju, kao i uvek, biti oslobođeni.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.02.2015. 10:07
Лов на Србе је почео 5 октобра 2000.год. када су на власт дошли плаћеници Брисела и Вашингтона ДОС . ДОС је дошо на власт и почео да хапси све Србе који су се борили за Српски народ. ЖИВЕЛА ДЕМОКРАТИЈА
Nedelja 22.02.2015. 10:26
Za ovo si potpuno u pravu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online