Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 23.04.2010.
07:59 >> 13:08h
Tanjug A

Cvijanu preti tužba za špijunažu

Pokrenuta je istraga o slučaju neovlašćenog snimanja predsednice Vrhovnog suda Nate Mesarović i osnovano se sumnja da je snimak napravio Vladimir Cvijan, član SNS, kaže za "Blic“ izvor blizak Tužilaštvu. Društvo sudija osudilo je neovlašćeno snmanje razgovora Nate Mesarović i Vladimira Cvijana, kao i "zloupotrebu snimka".

 

Vladimir Cvijan

Istragom će biti utvrđeni i motivi snimanja Nate Mesarović, a prema navodima posebna pažnja će biti usmerena na ispitivanje da li ima elemenata krivičnog dela špijunaže, za koje je zaprećena kazna zatvora od tri do 15 godina.

"Blic“ piše kako u Tužilaštvu sumnjaju da je snimak napravio Cvijan svojim mobilnim telefonom. Sagovornik "Blica“ kaže da je reč o prvorazrednom skandalu jer je predsednica Vrhovnog suda institucija u rangu predsednika države i predsednika skupštine, i da je ona jedina ovlašćena osoba koja daje saglasnost za prisluškivanje kada se vode krivične istrage.

Sve sudije dobile CD sa dokazima

 

"Sve sudije u Srbiji imaju kompakt disk sa više od hiljadu strana dokumentacije kojom se dokazuje da je u reizboru sudija bilo ozbiljnih nepravilnosti, a dobili su ga zahvaljujući hrabrosti jedne članice VSS“, rekao je za "Danas“ Cvijan.

"Reč je o dokumentima o rezultatima rada sudija koje je VSS koristio prilikom odlučivanja o tome ko će biti, a ko neće biti sudija. To su falsifikovani rezultati u odnosu na one zavedene u zvaničnim listinzima sudova, kako bi na reizboru prošli oni koji su podobni. Veliki broj sudija ovih dana piše krivične prijave s ovim dokazom o falsifikovanju rezultata“, kaže Cvijan.

Ministarka pravde Snežana Malović negirala je ove tvrdnje.

"Odgovorno tvrdim kao član VSS da ti navodi ne stoje i da su motivisani političkom akcijom stranke kojoj Cvijan sada pripada", rekla je Malovićeva.

Ona je kazala da je ne čude novinski napisi o tome da CD sa tim navodnim dokazima kruži Srbijom jer je, kako je objasnila, Visoki savet sudstva taj disk dostavio po svakom zahtevu podnosioca predstavki.

To ukazuje da se oni nisu pojavili "volšebno već po osnovu poteza Visokog saveta sudstva", rekla je ministarka i objasnila da se na pomenutom CD nalaze rezultati rada sudija.

U razgovoru za dnevni list "Danas" Vladimir Cvijan trvdi da nije autor tonskog snimka razgovora sa Natom Mesarović.   

"Aleksandar Vučić je i mene u utorak uveče iznenadio posedovanjem tog tonskog zapisa. Ne znam odakle mu i ne znam da li će se pojaviti još neki snimak“, kaže Cvijan. "A možda“, dodao je, "treba da pitate i nadležne službe ko je napravio snimak“.
 

"Što se tiče samog sastanka, održan je na poziv Mesarovićeve. Ona sada tvrdi da joj nisam doneo nikakav dokaz, ali ja pitam o čemu smo pa mi razgovarali ukupno tri sata. Da nismo možda pričali o svetskom prvenstvu u fudbalu? Na tužilaštvu je sada da pažljivo presluša snimak“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, insistiranjem na dokazima pojedinci iz vlasti hoće da ga nateraju da kaže nešto što je klasifikovano kao tajna.

"Neće im to uspeti, jer sam ja bio šef radne grupe za pisanje zakona o tajnim podacima. Ne mogu me jeftino navući i neću im dati osnovu za krivično gonjenje“, istakao je Cvijan.

On kaže da nije on jedini podneo ostavku, već da su to učinili i dva pomoćnika ministarke pravde Dragana Lukić i Vojkan Simić i sekretar VSS Eždenci.

Cvijan tvrdi da je iz Predsedništva izneo dokumenta koji su mu naročito ukazivali na zloupotrebe i da je planirao da ih dostavim nekom nezavisnom sudstvu, kada jednoga dana ono to postane u Srbiji, piše "Danas".

Društvo sudija Srbije osudilo je neovlašćeno snimanje razgovora predsednice Vrhovnog saveta sudstva Nate Mesarović sa Vladimirom Cvijanom, kao i kasniju zloupotrebu tog snimka.

"Kao što se protivilo protivzakonitom prikupljanju i zloupotrebi podataka o ličnosti u postupku reizbora sudija, Društvo sudija Srbije protivi se svakom protivzakonitom prikupljanju i upotrebi podataka i povređivanju prava na zaštitu podataka o ličnosti, i osuđuje postupak primenjen prema gospođi Nati Mesarović", navodi se u saopštenju.

Za špijunažu i odavanje državne tajne 15 godina zatvora

 

Prema pisanju "Blica" izvor blizak Tužilaštvu je rekao da nezavisno od motiva zbog kojih je tajno snimana predsednica Vrhovnog suda, u tom slučaju postoje elementi odgovornosti i to krivičnog dela - neovlašćeno snimanje i prisluškivanje iz člana 143. Krivičnog zakonika.

Ukoliko se utvrdi krivična odgovornost, za neovlašćeno snimanje je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina. A ako bi se došlo do podatka da je onaj koji je snimao odao državnu službenu tajnu, odnosno da je snimao da bi te podatke podelio sa predstavnicima stranih službi, može se govoriti i o elementima krivičnog dela špijunaže za koju je zaprećena kazna zatvora od tri do 15 godina.

Petak 23.04.2010. 10:40
Класична, вековима и у разним случајевима општекоришћена подвала гонилаца с повицима "Држ'те лопова!" - Дакле, нема проблема шта је Она радила него како је он ("политички профитер") дошао до доказа о Њеном криминалу. Бедно ... С. К.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online