Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.02.2015.
05:44
J. L. Petković - Vesti A

Nekažnjeno otimanje srpske imovine

Većina ponovo nasilno zauzete imovine na Kosovu je vlasništvo Srba, a proces uzurpacije prolazi nekažnjeno, navodi se u juče objavljenom izveštaju Oebsa.

Beta/AP
Proces uzurpacije prolazi nekažnjeno

Šef te misije na Kosovu Žan Klod Šlumberže smatra zabrinjavajućim to što se nastavlja s uzurpacijom srpske imovine i što to prolazi nekažnjeno.

- Treba preduzeti napore da bi se naredbe za iseljavanje sprovele i zaustavilo ponavljanje ovakvih dela u budućnosti - podseća Šlumberže.

Kontinuirana nezakonita uzurpacija imovine na Kosovu je zabrinjavajuća i zahteva odlučan odgovor kosovskih institucija koje treba da garantuju punu zaštitu imovinskih prava svih zajednica na Kosovu, piše u izveštaju.

Kuči: Izveštaj je realan

Ministar pravosuđa Kosova Hajredin Kuči kazao je da je ovaj izveštaj realan.
- Slučajevi ponovne uzurpacije imovine koja je bila pod administracijom KPA su uglavnom međuetničke prirode i moramo prihvatiti činjenicu da su većina vlasnika nekretnina bili Srbi, a većina uzurpatora Albanci - kazao je on.

Oebs navodi da je Kosovska agencija za imovinu (od 2008. do 2013. godine) uputila 326 takvih slučajeva tužilaštvu, a velika većina odnosi se na imovinu srpske zajednice na Kosovu. Kao i da su 95 posto uzurpacije učinili pripadnici albanske zajednice koji su uzurpirali imovinu Srba.

Izveštaj Oebsa je utvrdio niz nedostataka i dovodi u pitanje efikasnost odgovora institucija na slučajeve ponovnog nezakonitog uzurpiranja imovine.

- KPA, kosovska policija i tužilaštvo moraju da poboljšaju svoju saradnju u sprovođenju odluka o iseljenju, tužilaštvo mora da podigne odgovarajuće optužbe protiv prekršilaca, sudske procedure treba da budu blagovremeno zaključene i odgovarajuće kazne treba da idu ruku pod ruku sa kompenzacijama za vlasnike imovine - navedeno je u izveštaju Oebsa.

Samujel Žbogar, šef Kancelarije EU na Kosovu, rekao je da detalji iz izveštaja ukazuju i na dalje akcije koje je potrebno napraviti kako bi se ova pojava zaustavila.

- Ako se pitanje ponovne uzurpacije ne reši, trebalo bi usmeriti pažnju na pravosudni sistem Kosova. Ako sudstvo ne funkcioniše i ako se odluke ne sprovode, ona će to ugroziti evropske težnje Kosova - rekao je Žbogar.

Slučaj Jovanović

"Vesti" su nebrojeno puta pisale o uzurpaciji imovine Srba na Kosovu, između ostalog i o uzurpaciji imovine Nadežde Jovanović kojoj je bespravno zaposednuto imanje u Prištini. Ona je jedina Srpkinja koja je dobila slučaj pred Ustavnim sudom Kosova protiv Kosovske agencije za imovinu, ali i pored toga nije uspela da uđe u posed svoje parcele.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online