Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.04.2010.
21:45
Tanjug A

Ljajić: Ne zaboravimo žrtve Drugog svetskog rata

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je večeras da su pojava i tragične posledice fašizma i nacizma predstavljale jednu od suštinskih paradigmi 20. veka.

Rasim Ljajić



"Beskrajan broj žrtava na prostorima nekadašnje Jugoslavije stavlja nam u zadatak da ih ne zaboravimo i ne dozvolimo njihovo ponovno, ovog puta simbolično ubijanje", rekao je Ljajić, obraćajući se, u ime Vlade Srbije, na početku memorijalnog koncerta za Dan sećanja na žrtve genocida u Drugom svetskom ratu.


Ljajić je u Zadužbini Ilije M. Kolarca izrazio uverenje da će obeležavanje Dana sećanja na žrtve genocida biti doprinos jačanju svesti i odgovornosti izgovorenog i učinjenog, kao i dodatni impuls u procesu istorijskog pomirenja.


"Potrebno je da svi skupa, ali i svako od nas pojedinačno doprinese očuvanju mesta stradanja i vojnih memorijala širom Srbije, ali i u drugim državama", kazao je Ljajić i dodao da bi "znanjem i etičnošću trebalo postaviti branu ekstremnom nacionalizmu, neonacizmu, klerofašizmu i antisemitizmu".

Kolarčeva zadužbina

Na Memorijalnom koncertu nastupilo je oko dve stotinu vodećih srpskih umetnika koji su izveli pažljivo odabrane kompozicije domaćih i stranih autora kao počast stotinama hiljada žrtava Drugog svetskog rata stardalih u Srbiji i na prostorima bivše Jugoslavije.


Nastupili su simfonijski orkestar "MusikoS" pod upravom maestra Bojana Suđića, Mešoviti hor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu pod upravom Biljane Radovanović, Hor kadeta Vojne akademije i sopran Snežana Savičić - Sekulić.


Koncertni program realizovla je Kulturno-prosvetna zajednica Srbije, a na programu su bila dela J.S. Baha, S. Hristića, M. Ravela, M. A. Rasinskog, L. Levandovskog, S. Barbera, S. Rahmanjinova, J. Sibelijusa, S. S. Mokranjca i T. Albinonija.


Koncertu su prisustvovali premijer Mirko Cvetković, ministri unutrašnjih poslova i prosvete Ivica Dačić i Žarko Obradović, crkvni velikodostojnici, ratni veterani, predstavnici diplomatskog kora i vojske, kao i druge ugledne zvanice iz političkog i javnog života.


"Dan sećanja" na žrtve genocida u Drugom svetskom ratu u Srbiji se obeležva povodom okončanja postojanja konclogora Jasenovac, jednog od najvećih logora smrti nazvanom i "srpski Aušvic".


Nikada nije tačno utvrđen broj žrtava tog i satelitskih logora koje su držale hrvatske ustaše, ali je na osnovu prvih ekshumacija Državna komisija FNRJ procenila da je na najstrašnije načine umoreno oko 500.000 Srba, 80.000 Roma i 32.000 Jevreja, kao i više desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.


Istraživači beogradskog Muzeja genocida popisali su imenom i prezimenom 98.252 žrtve konclogora Jasenovac, a istoričar Antun Miletić je utvrdio da postoje još 64.093 žrtve pod oznakom NN.


Smatra se da je blizu 150.000 identifikovanih donji broj žrtava ustaškog genocida u kojem su na kućom pragu, u njivama, jamama i na drugim stratištima zatirane cele porodice.


"Dan sećanja" ustanovljenjen je Zakonom o osnivanju Muzeja žrtva genocida 1992. godine, a za datum obeležavanja je uzet 22. april 1945. - dan kada je grupa od 1.075 preostalih zatočenika krenula u proboj iz logora Jasenovac, a od 600, samo 118 se domoglo slobode.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online