Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.04.2010.
20:09
Srna A

Blanko ostavke neustavne

Ustavni sud Srbije proglasio je neustavnim odredbe Zakona o lokalnim izborima koje omogućavaju potisivanje blanko ostavki i slobodan izbor kandidata sa liste koji ulaze u parlament i saopštio da su građani, a ne odbornici, vlasnici mandata.



Predsednica Ustavnog suda Bosa Nenadić izjavila da ocena tog suda da institut blanko ostavke nije u skladu sa Ustavom Srbije ne znači da su poslanici, odnosno odbornici, vlasnici mandata.

"Mandat je odnos između birača i njegovih predstavnika u skupštinama. Nosioci mandata su građani koji tu svoju suverenost, odnosno vlast, obavljaju neposredno ili preko izabranih predstavnika", rekla je Nenadićeva.

Ona je rekla da je, prema oceni Ustavnog suda, odredba Zakona o lokalnim izborima kojom je predviđena mogućnost blanko ostavki neustavna jer je pružala mogućnost političkim strankama da neposredno opredeljuju sastav lokalnih skupština i potčinjavaju ih svojoj volji.

Nenadićeva je dodala da, prema mišljenju Ustavnog suda, političke stranke, menjajući sastav skupština i raspolažući odborničkim mandatima, izlaze van ustavnih ovlaštenja sadržanih u osnovnom načelu Ustava, kao i da se time gubi odnos između birača i odbornika.

"Političke stranke mogle su da utiču na promenu sastava i strukture skupština jedinica lokalne samouprave i nije bilo nikakvog jemstva ni garancije ostvarenog izbornog prava odbornika, jer onaj ko je izabran na neposrednim izborima stiče pravo da odbornički mandat ostvaruje u periodu od četiri godine", podsetila je Nenadićeva.

Ona je navela da je Ustavni sud ocenio neustavnom i zakonsku odredbu o raspodeli poslaničkih mandata koja je strankama omogućavala da samostalno odlučuju ko će od kandidata sa liste dobiti mandat, umesto da se oni rasporede po redosledu na listi.

Nenadićeva je navela da je sud vodio postupak ocene ustavnosti pojedinih odredaba zakona o lokalnim izborima gotovo dve godine, a u tom periodu održano je više radnih i pripremnih sednica, kao i javna rasprava na kojoj su učestvovali podnosioci inicijative, predstavnici Skupštine Srbije i profesori ustavnog prava.

"Dejstvo odluke Ustavnog suda izričito je utvrđeno Ustavom i dve odredbe zakona koje je sud ocenio neustavnim prestaće da važe na dan objavljivanja u `Službenom glasniku` Srbije", precizirala je Nenadićeva.

Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije saopštile su danas da poštuju odluku Ustavnog suda koji je utvrdio da odredbe Zakona o lokalnim izborima koje predviđaju institut blanko ostavki nisu u saglasnosti sa Ustavom Srbije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online