Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 14.02.2015.
08:30
J. L. Petković - Vesti A

Srbi odustali od odlaska u Đakovicu

Udruženje Đakovčana odlučilo je da odustane od odlaska u rodni grad za Zadušnice kako bi dokazalo da ne žele izazivanje nereda na Kosovu.

V. Sekulić
Mudra odluka: Đokica Stanojević

Predsednik udruženja Đokica Stanojević kazao je da su im i predstavnici vlasti u Beogradu, ali i u Prištini rekli da imaju pravo da odu na Zadušnice, ali da odluče o tome sami jer nije najbolja bezbednosna situacija.

Mrtav grad

Đokica Stanojević kaže da je ponosan što je bio predsednik opštine Đakovica, koga su, kako je naveo, birali i Srbi i Albanci.

- Tada je u Đakovici bilo zaposleno 34.000 radnika. Ponosan sam što sam vodio fabrički pogon Bambi 6, u kome je radilo 750 radnika, od toga 600 su Albanci. Danas u Đakovici na radi ništa - konstatovao je on.

- Mi nismo zastrašeni, već smo protiv korišćenja nestalih Srba, Albanaca, Goranaca i Roma u političke svrhe i mi ćemo ovoga puta da odustanemo. U Đakovici je nestalo 65 Srba, a u autobusima su bile njihove porodice koje su prošli, a i svaki put u doživele poniženje i vređanje. Razumemo žalost svake porodice, ali je u svakoj porodici bol isti, i nećemo dozvoliti da nam se svaki praznik verski ograničava sloboda. Srbima i hrišćanima se oduzima pravo na veroispovest, a to je poslednje pravo koje smo imali delimično - kazao je Stanojević, ističući da će o prvom narednom verskom prazniku krenuti organizovano put Đakovice.

On je kazao da su predstavnici Udruženja Đakovčana prvi put posle 16 godina primljeni u ambasadu SAD u Prištini i predstavništvu Unmika u Kosovu Polju.

- Rekli smo im da za šesnaest godina Srbima u Đakovici nije dozvoljeno da vide svoje kuće, crkve, groblja i da poštuju svoje verske običaje. Pitali smo ih da li je moguće da u 21. veku u centru Evrope postoje etnički čisti gradovi i da za narod koji je stvarao Đakovicu ona bude zabranjeni grad - objasnio je Stanojević.

Kako je naveo, predstavnicima UN i ambasade SAD je naveo i da mnogi raseljeni Đakovčani i danas žive u prihvatnim centrima, jedan i ispod šatora, da su u Đakovici porušene četiri crkve, a da je na mestu jedne od njih napravljen park.

- Ukazali smo i da 36 sela oko Đakovice gde su živeli Srbi, više nema, da su nam groblja izorana, a da rušenjem kuća u srpskoj ulici u Đakovici pokušavaju da izbrišu svako postojanje na Srbe.

Albanski demonstranti sprečili su na Badnje veče raseljene iz Đakovice da obiđu svoje kuće, a pojedini su ih gađali i kamenjem. Đakovčani ističu da im je taj dan bilo zabranjeno da pošalju poruku mira i pomirenja.

Srbi čuvali Albance

- Sve srpske kuće na prostoru Đakovice su za vreme rata čuvale po nekoliko albanskih porodica u svojim domaćinstvima, da prebrode rat. Nismo radili da bi to unovčili već iz duše. I opet bi isto radili. Sagovornike iz Prištine sam pitao da li ima porodica danas na prostoru Đakovice da se pohvali da je posle 1999. spasla ili pomogla nekoj porodici - ispričao je Stanojević.

Pročitajte još:

* Đakovčani pozivaju zvaničnike da zajedno putuju u njihov rodni grad

POVEZANE VESTI

Subota 14.02.2015. 09:13
Ako je tako da srbi su cuvali albanca za vreme rata,onda zasto su nestali nastotina albanca u djakovicu ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online