Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.02.2015.
09:09
Lj. Ivanović - Vesti A

INA ostaje bez imovine u Srbiji

Hrvatska naftna kompanija INA podnela je žalbu pred Vrhovnim kasacionim sudom u Beogradu na presudu od 18. juna prošle godine prema kojoj je INA ostala bez imovine u Srbiji! Reč je o 167 benzinskih pumpi i 11 skladišta koje su po raspadu Jugoslavije prevedena u vlasništvo novoformiranog Beopetrola, da bi 2003. ta imovina bila prodata ruskom Lukoilu za 117 miliona evra.

A. Čukić
INA će pokušati pred Vrhovnim kasacionim sudom da vrati sporne benzinske pumpe

Hrvati imovinu procenjuju na 200 miliona evra, a ukoliko se presuda potvrdi i na najvišoj sudskoj instanci Srbije, poslednje pravno utočište za INA biće Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Kompanija INA je 2005. godine pokrenula postupak zbog poništenja ugovora između srpske Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda Srbije, s jedne, i Lukoil Jurop Holdings i Lukoil Internešenel GmbH, s druge strane.

Predmet se vodio pred Privrednim sudom u Beogradu, a INA je postupak pravosnažno izgubila, saopštila je zagrebačka kompanija.

A. Čukić
Advokat Sava Anđelković

Akcijski fond Srbije u sporu je zastupao advokat Sava Anđelković koji je odbranu zasnovao na tezi da INA nije zainteresovana strana da bi uopšte mogla da zatraži raskid ugovora s Lukoilom.

- Mada nije prikladno da ja to govorim kao zastupnik u sporu, INA je potpuno pogrešno postavila svoj zahtev. Zainteresovane strane koje su mogle tražiti poništenje ugovora su isključivo Lukoil, Agencija za privatizaciju i Akcijski fond. Ne znam koji je bio cilj INA u ovom postupku, ali sredstvo im je bilo potpuno pogrešno - kazao je Anđelković i dodao da je rešenje Privrednog suda u ovom sporu potvrdio i viši, Privredni apelacioni sud.

Anđelković je podseti da je u privatizaciji Beopetrola došlo do prodaje akcija, te da imovina poput zgrada, zemljišta i opreme nije bila predmet trgovine.

- Ali INA može da dobije ono što joj pripada u postupku primene Bečkog sporazuma o sukcesiji SFRJ, "aneksa G", koji reguliše pitanje imovine poduzeća na teritorijima drugih jugoslovenskih republika, odnosno današnjih država - napominje Anđelković.

Da bi se to dogodilo, Srbija i Hrvatska bi morale da potpišu sporazum prema kojem bi se popisala imovina svih srpskih, odnosno hrvatskih preduzeća "zarobljenih" u drugoj državi, što je malo verovatno da će se ikada dogoditi.

- Bojim se da nema političke volje sa obe strane za to - zaključuje Anđelković.

Sudiće i Strazbur

Zvanični Zagreb se poziva na na činjenicu da oštećene firme uglavnom nisu imale pravo svojine 1990. godine, odnosno to pravo nije bilo upisano u zemljišnim knjigama. Time se zanemaruje da u pravnom sistemu Jugoslavije nije postojalo pravo svojine na nepokretnostima, već samo državno ili društveno vlasništvo, dok su postojala samo pravo korišćenja. A ta pravna ovlašćenja Sud u Strazburu priznaje kao svojinska.

Sporne milijarde evra

Prema procenama srpske Republičke direkcije za imovinu, vrednost zgrada, stanova i odmarališta srpskih preduzeća i opština u Hrvatskoj, u trenutku raspada SFRJ, iznosila je 1,8 milijardi evra, a hrvatskih u Srbiji oko 800 miliona evra. U Hrvatskoj je od prognanih Srba i firmi ostala imovina vredna nekoliko milijardi evra. U ovu vrednost ubraja se evidentirana imovina od oko 400 preduzeća.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online