Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.02.2015.
07:47
D. Dekić - Vesti A

Advokati se borili samo za sebe: Notari i dalje deru građane

Građani Srbije su posle dogovora advokata i države i izmene Zakona o javnim beležnicima ostali plitkih džepova pošto su tarife za poslove overe delom korigovane, ali, kako se čuje, cene su opet više nego kada su taj posao obavljali sudovi. Građani su često zbunjeni jer se usluge notara boduju, pa na tu sumu ide i porez na dodatu vrednost, a sve treba izračunati da bi znali koliko im novca treba za overu ugovora kod notara.

Fonet
Biće para: Zakletva javnih beležnika u Skupštini Srbije

Prema trećoj izmeni Zakona o notarima, građanin može deo posla da obavi sa advokatom, ali mora da se vrati kod notara koji u tom slučaju dobija 60 odsto utvrđene nagrade.

Usluge za ove poslove su, prema rečima advokata Steva Pajića koji je tri decenije živeo van Srbije i 12 godina obavljao notarski posao u Australiji, neuporedivo skuplje u odnosu na druge zemlje. Gledano u odnosu na srpske i plate u inostranstvu, kako kaže, ispada da u Srbiji građani prolaze i do sto puta lošije.

Moguć novi bunt advokata

Iako je postignut dogovor advokata i države, a zakon promenjen, nekoliko problema sa notarima ipak nije rešeno. U nekim gradovima postoji samo jedan notar. Kakva će gužva nastati kad 1. marta sudovi i opštine prestanu da rade overe, tek će se videti. Notari koriste koliziju zakona koji reguliše njihov rad sa Zakonom o vanparničnom postupku i rade isprave i punomoćja, iako ne bi smeli. To stvara probleme u radu i može ponovo dovesti do pobune advokature. Sve je to nesređeno i moralo bi mnogo da se popravlja u hodu - pojašnjava advokat Nenad Ristić.

- Ja sam ukazivao Advokatskoj komori da je overa prepisa preskupa, da se u Australiji i Kanadi ne plaća, a u SAD je desetak dolara, dok se testament overava u pošti. Overu tamo rade advokati, a notarska izjava je retko potrebna, u slučaju da dokument koji potpisujete proizvodi pravno dejstvo u drugoj državi - pojašnjava Pajić za naš list.

Sastavljanje testamenta u Srbiji nosi 100 bodova ili 15.000 dinara (više od 120 evra), a isti broj bodova je ukoliko vrednost posla ne može da se utvrdi. Sastavljanje izjave o punomoćju je 30 bodova ili 4.500 dinara (35 evra), a ispada da je najjeftinija overa prepisa, tri boda ili 450 dinara po strani, kao i prevoda - 600 dinara (pet evra), ali se na te sume opet dodaje PDV.

Advokat Nenad Ristić podseća da su sume koje građani treba da izdvoje za ugovorne obaveze za nijansu manje posle dogovora advokata i Ministarstva pravde u odnosu na cifre s kraja avgusta kada je usvojen prvi Zakon o javnim beležnicima koji je izazvao proteste advokture. Ristić ukazuje da su drastično veće cifre za velike nekretnine i kvadrature. Za poslovne prostore u vrednosti od milion do dva miliona evra treba, prema njegovim rečima, sada izdvojiti na stotine hiljada dinara.

- Gledano procentualno, notari u razvijenim državama zarađuju manje nego u siromašnoj Srbiji, a usluge su u inostranstvu jeftinije - ukazuje Ristić.

Da građani na svom džepu osećaju uključivanje notara u kupoprodajne ugovore ukazuju i u agencijama za nekretnine.

Kaća Lazarević iz agencije Alka kaže da su uključivanjem javnih beležnika u posao cene za overe kupoprodajnih ugovora za stanove znatno poskupele. Sa 39.000 dinara (350 evra), koliko je koštala overa u sudu, cene se sada kreću od 1.000 do 2.000 evra, u zavisnosti od veličine nekretnine. Posle dogovora države i advokata da te ugovore može sastavljati advokatura, notarima je, kako kaže, nagrada za solemnizaciju snižena na 60 odsto, što je donekle pojeftinilo ovaj posao.

- Za naše građane, a naročito one u dijaspori, problem je i što notari imaju radno vreme od 9 do 17 sati, nemaju dežurstva i ne rade vikendom - objašnjava Lazarevićeva.

Komora bez komentara

"Vesti" su pokušale da se detaljnije informišu o kretanju cena notarskih usluga i u Javnobeležničkoj komori Srbije. Rečeno nam je da moramo da im se obratimo pisanim putem, ali do zaključenja izdanja odgovor nije stigao. Predsednik te komore Miodrag Đukanović nedavno je rekao da su tarife jasno utvrđene i oko njih nema pogađanja, kao i da se na svaki ugovor stavlja pečat da se zna ko ga je radio i za svaku uslugu notar izdaje fiskalni račun. Voleo bi, kaže, i kad bi i druge profesije, koje se ističu u postavljanju pitanja o zaradama notara, radile kao i notari.

Advokat Nedeljko Malinović ukazuje da su advokati izborili niže cene od prvobitnih drastičnih tarifa za ugovore o kupoprodaji nekretnina. Ipak, i posle sniženja građanima za overu treba 25 evra više u odnosu na vreme pre uvođenja notara.

- Pozitivan pomak jeste taj što su notari garanti za ispravnost dokumentacije i stavljaju potpis samo na potpuno čistu papirologiju, pa je kupovina stanova sigurnija - ukazuje Malinović.

Građanima usluge preskupe: Kako se boduju usluge

Cene usluga notara za građane u bodovima (bod vredi 150 dinara, ili 1,22 evra) u zavisnosti od vrednosti posla:

- Od jednog dinara do 600.000 dinara (blizu 5.000 evra) - 60 bodova - 9.000 dinara (73 evra),
- Od dva do pet miliona dinara (16.300 - 40.000 evra) -140 bodova - 21.000 dinara (170 evra).
- Od pet do sedam miliona (od 40.000 do 57.000 evra) - 200 bodova - 30.000(blizu 250 evra),
- Od sedam do deset miliona (od 57.000 do 81.600 evra) - 240 bodova ili 36.000 (skoro 300evra)
- Od deset do 14 miliona (od 81.000 do 115.000 evra) - 280 bodova - 42.000 (nepunih 350 evra)
- Za posao koji notar na zahtev stranke u hitnim slučajevima obavi van utvrđenog radnog vremena, neradnim danom i praznikom, nagrada raste za 20 bodova po započetom satu, ali ne više od 150 bodova, ili 22.500 dinar (skoro 185 evra).
- Za posao koji na zahtev stranke javni beležnik obavi izvan javnobeležničke kancelarije, nagrada se povećava za 10 bodova za svaki započeti sat odsustva iz kancelarije, ako drugačije nije određeno ovom tarifom.

NAPOMENA: Na ove cene ide PDV koji je u Srbiji 20 odsto.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online