Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 09.02.2015.
14:48
Srna A

"Talas izbeglica sa Kosmeta najviše šteti Prištini"

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenio je za Srnu da će talas albanskih izbeglica sa Kosova prema zapadnoj Evropi najviše naškoditi Prištini, jer evropsko javno mnjenje okreće protiv njih.

Beta/AP/V. K.
Panika kosovskih vlasti: Predsednica Kosova apeluje na građane da ne beže

- Evropljani su vrlo surovi i gledaju samo svoj džep. Kada im ovakav talas Albanaca dolazi, onda je racionalno da se zapitaju - zar je trebalo ovima pomagati da stvore nekakvu svoju kvazidržavu, kada ne mogu bilo šta da urade - rekao je Anđelković.
 

On je ocenio da iza talasa albanskih izbeglica sa Kosova uglavnom stoje ekonomski razlozi, ali i strah da će normalizacijom odnosa Beograda i Prištine imati manje prilike da odu u EU.

Navodeći da će briselskim sporazumom doći do neke normalizacije odnosa Beograda i Prištine, Anđelković je dodao da su kosovski Albanci svesni da se polako ide ka tome da će sutra mnogo teže biti da napuste Kosovo i masovno odu u Evropu.

- Sada još mogu da pričaju neke bajke o ugroženosti, potrebi za azilom, ali toga će biti sve manje. Moguće je da nalaze i neki politički interes u tom talasu izbeglica, ali ne deluje mi da to postoji, jer će im to najviše škoditi - istakao je Anđelković.

Kolaps privrede

On je rekao da se na Kosovu apsolutno ništa ne proizvodi, a privreda je doživela potuni kolaps, dok će takozvani proces normalizacije odnosa sa Beogradom dovesti do regulisanja pitanja građana, prebivališta, kretanja i mogućnosti da se dobiju papiri Srbije.

- Tada će biti mnogo teže obezbediti te koridore za odlazak u Evropu. Tako da oni sada koriste priliku da definitivno u većem broju pobegnu sa Kosova - rekao je Anđelković.

On je naveo da ekonomski problem na Kosovu postoji veoma dugo, ali sada je, posle formiranja nove vlade u Prištini, nestala nada kosovskih Albanaca da će se nešto promeniti.

Prema njegovim rečima, Priština vrši pritisak na Srbiju tako što ugrožava i preti Srbima na Kosovu, a koristi i svoje lobističke kanale unutar EU.

Srbija nije briga SAD-a

Anđelković, koji je prisustvovao molitvenom doručku u SAD, kaže da Amerika nema neke velike planove i njihov interes za Srbiju nije prevelik.

- Dobra strana medalje je da ne postoji nikakva negativna energija da bi oni dalje nastavili da nešto aktivno da rade protiv Srbije ili čak vrše neki veliki pritisak na Srbe da se okrenu od Rusije, jer smo mi u toj globalnoj igri mali - rekao je Anđelković.

On ističe da je mit da SAD vrši neki veliki pritisak da se Srbija odmakne od Rusije, te da to pre radi EU.

Anđelković je naveo da je problem što SAD iz svoje perspektive smatra pitanje Kosova definitivno rešenim i traži da Beograd izvrši normalizaciju sa tom kvazidržavom, a ne priznanje.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.02.2015. 16:21
Ko finansira i ko daje sipima novce za izlazak sa Kosmeta , ciji je to program ?! Zasto svi imaju po par hiljada eura u dzepu , zbog cega se ulazci u Srbiju ne zabranjuju ??
Ponedeljak 09.02.2015. 21:40
Питање за редакцију: а од кога они беже па их називате ''избеглице''???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online