Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 06.02.2015.
22:46
blic.rs A

Hag traži da Srbija goni Vjericu Radetu i Nemanju Šarovića

Haški tribunal je poslao zahtev domaćim pravosudnim organima da se procesuiraju funkcioneri SRS Vjerica Radeta i Nemanja Šarović, saznaju beogradski mediji.

Fonet/SRS
Traže da se osude Šešeljeve jastrebovi, Šarović i Radeta

Tribunal najbližim saradnicima lidera radikala Vojislava Šešelja pripisuje da su svojim javnim nastupima i izjavama ometali pravdu.

Osim ovakvog pritiska na sud, prema saznanjima “Blica”, nije isključeno da Tribunal zahtev domaćem sudstvu proširi i dokazima da je nekoliko Šešeljevih saradnika počinilo i krivično delo tako što su vršili pritisak na svedoke u postupku protiv haškog optuženika Šešelja.

Za šta je Šešelj optužen

Predsednik SRS Vojislav Šešelj je pred Haškim tribunalom optužen za progon na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, delovima Bosne i Hercegovine, kao i u Vojvodini. Hag, između ostalog, tereti Šešelja da je u javnim govorima pozivao na proterivanje hrvatskih civila iz delova Vojvodine i tako podsticao sledbenike i lokalne vlasti da se uključe u kampanju progona.

Na obraćanje Haškog tribunala domaći organi mogu da odgovore tako što će Tužilaštvo otvoriti predmet i proveriti da li su počinili kažnjivo delo.

Niko od nadležnih tokom jučerašnjeg dana nije želeo da komentariše saznanja “Blica”.

Tokom niza godina funkcionerima SRS je haški sud bio meta. Od termina “kazamat” preko pogrdnih naziva, kletvi i uvreda koje su izrečene na račun Tribunala i njegovih sudija i tužilaca, funkcioneri SRS bavili su se i detaljnije samim suđenjima u Hagu, i ne samo Šešeljevim.

Jedan od tih slučajeva je sudbina svedoka M. L, za koga su radikali, članovi stručnog tima za odbranu Šešelja, tvrdili da je pod pritiscima u Hagu lažno svedočio. Funkcioneri SRS su iznosili saznanja o, kako su tvrdili, pritiscima Tribunala na svedoke da lažno svedoče protiv zatočenih Srba.

Vjerica Radeta je bila angažovana na ovom slučaju i tvrdila je da je M.L. pristao da lažno svedoči u Hagu jer je trpeo pritiske haških istražitelja. Prema njenim navodima, on i njegova porodica bili su izloženi torturi, ucenama...

Radeta je tvrdila da je ovaj “lažni svedok” bio kidnapovan i odveden u Hag. Za sve tvrdnje Radete i ostalih članova Šešeljevog tima zalog je bila overena izjava o pritiscima svedoka M.L, i to overena u jednom od domaćih sudova.

Lider radikala Vojislav Šešelj pušten je 12. novembra na privremenu slobodu. Proces protiv njega je okončan i on bi, kako sada stvari stoje, trebalo da bude na slobodi do izricanja presude.

Nedavno je haško tužilaštvo tražilo da sudsko veće ukine privremenu meru, ali je sudsko veće Tribunala taj zahtev odbacilo.

Artmanova i Margetić

Radeta i Šarović ne bi bili prvi za koje je Hag zatražio sankcije zbog nepoštovanja suda. Tribunal je 2006. podigao optužnicu protiv hrvatskog novinara Domagoja Margetića zbog nepoštovanja suda. On je tokom suđenja generalu Tihomiru Blaškiću objavio imena zaštićenih svedoka na svom internet sajtu uprkos upozorenju iz Haga da je materijal poverljiv. Margetić je na zahtev Tribunala bio uhapšen, ali je ubrzo pušten. Sud mu je potom zabranio da objavljuje podatke koji imaju veze s Tribunalom. Hag je avgusta 2008. podigao optužnicu i protiv nekadašnje portparolke haškog tužilaštva Florans Artman, koja je odbila da se izjasni o krivici. - Tužilaštvo je Artmanovu teretilo da je objavljivala poverljive informacije sa suđenja Slobodanu Miloševiću. Godinu dana kasnije Tribunal ju je osudio na novčanu kaznu od 7.000 evra.

POVEZANE VESTI

Petak 06.02.2015. 23:55
СРС су трн у оку Брисела и Вашингтона.СРС су били против ДОС и ОТПОР.СРС нису желели Србију у ЕУ и НАТО.СРС су против потписивања Бриселског споразума.СРС нису желели на сахрану плаћеника запада ђинђића али су били на сахрану СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА и положили цвеће.
Petak 06.02.2015. 23:02
СРС су трн у оку Брисела и Вашингтона.Запад мрзи СРС зато што је СРС био против уласка Србије у ЕУ и НАТО.СРС су били против ДОС и ОТПОР.СРС су против потписивања Бриселског споразума.СРС се бори за Српски народ и Србију.
Subota 07.02.2015. 16:20
E pa sad je dara prevršila meru.Kakav Hag?Srbe u Hag sklanja srpska vlast kad joj zasmetaju,poćčev od Djindjića pa na ovamo.Kome smeta Radeta?Smešno.Šta će ona u sudu za ratne zločine?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online