Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.02.2015.
05:12
D. N. P. A

Ubice Srba sad grade elektrane

Uprkos apelima iz Leposavića nadležnima u Prištini da zaustave divlju gradnju nekoliko hidroelektrana u mesnoj zajednici Šaljska Bistrica podno Bajgore "investitori" teraju po svome, radovi napreduju i za sada im niko ništa ne može. U Leposaviću ističu da graditelji rade bez ijedne dozvole, a da ne mogu da ih spreče ni lokalni Albanci, koji se kao i Srbi žestoko tome suprotstavljaju.

D. N. Petrović
Uzaludni apeli: Dragan Jablanović

- Šaljska Bistrica je udaljena od Leposavića 30 kilometara i naseljena je samo Albancima, u selu ima puno bivših boraca OVK-a i bez obzira što se i meštani protive da centrale grade došljaci iz Vučitrna, Drenice i Albanije, ne bi voleli da tamo dolazi naša inspekcija, niti bi odlazak inspektora bio bezbedan. Pokušaćemo zato preko Euleksa, KPS-a i nadležnog ministarstva u Prištini da ih zaustavimo - kaže Dragan Jablanović, predsednik opštine Leposavić.

Prema informacijama koje imaju u Leposaviću, a koje su dobili od meštana Šaljske Bistrice, glavni "investitor" je Bekim Šuti, zvani Niki iz Vučitrna, trenutno jedan od rukovodilaca u Kosovskom zaštitnom korpusu, odnosno albanskoj vojsci.

U Šutijevoj biografiji piše da je bio komandant specijalne jedinice OVK-a pri operativnoj zoni Šalja. Ova jedinica je brojala 40 pripadnika koji su 1999. godine oteli Ljubomira Kneževića iz Vučitrna, dopisnika "Politike" i "Jedinstva".

Knežević je odveden u Bekimovo rodno selo Ošljane, gde se nalazio štab njegove jedinice, gde je mučen, a potom i ubijen. Ista grupa je u martu 1999. godine ubila Miroslava Spirića, vozača predsednika opštine Vučitrn, a u junu iste godine Šuti je lično ubio Milorada Avramovića iz sela Ošljane.

Posle povlačenja srpskih snaga bezbednosti, Šuti je zaposeo 40 srpskih stanova u južnoj Kosovskoj Mitrovici, a kada je Unmik pokušao da oslobodi stanove jedan od njegovih pripadnika zapretio je eksplozivom. Zajedno sa zetom Ronaldom Bertecim, nemačkim državljaninom, Šuti je 2001. godine u Prištini učestvovao u ubistvu radnika MUP-a Srbije Aleksandra Petrovića koji je radio u kancelariji za vezu sa Unmikom. Za ubistvo je osuđen samo Ronald Bertecki.

Jedan od "investitora" stigao je direktno iz Albanije, pripadnik je OVK-a i takođe učesnik u zločinima nad Srbina, treći "ortak" je jedan od komandanata OVK-a iz Drenice sada, kao i Šuti, angažovan u kosovskoj vojsci.

Tačijev pašenog

U Leposaviću naglašavaju da su supruge Hašima Tačija i Bekima Šutija iz porodice Jašari u Drenici i da su sestre od strica (od dva brata deca). Bliskost sa Tačijem i zajednička ratna prošlost Šutija čine nedodirljivim i moćnim, ipak, u Leposaviću kažu da će učiniti sve da hidroelektrane u Šaljskoj Bistrici, koje će ugroziti i nekoliko srpskih sela nizvodno, ne prorade, nadaju se i pomoći međunarodne zajednice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online