Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 05.02.2015.
12:24
Beta A

Vlast u Prištini ruši Hram Hrista Spasa?

Vlasti u Prištini najavili su mogućnost da crkva Hrista Spasa, koja se nalazi unutar univerzitetskog kampusa u tom gradu, uđe u proceduru rušenja ako u zakonskom roku ne bude podnet zahtev za njenu legalizaciju.

Reuters/A.A.
Ako ne podnesu zahtev za legalizaciju, rušenje

Šefica kabineta gradonačelnika Prištine Fitore Pacoli izjavila je za agenciju "Kosovapreš" da će posle tog roka videti šta će biti sa tim objektom.

- I taj objekat kao i svi ostali biće tretirani na isti način, na osnovu zakona za legalizaciju. To znači da do 5. februara, ovaj objekat treba da bude prijavljen za registraciju u Direkciji za urbanizam, nakon čega će biti tretiran kao i svi drugi kada je reč o legalizaciji, rekla je Pacoli.

Kosovsko ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje donelo je u sredu posebnu odluku kojom je do juna 2015. godine produžilo rok za legalizaciju objekata koji nemaju odgovarajuće dozvole.

Kako je Pacoli precizirala, to znači da će u slučaju da ne bude zahteva za registraciju, crkva Hrista Spasa ući u spisak za rušenje u skladu sa Zakonom o legalizaciji.

Prema navodima portala gazetablic.com, SPC će uz zahtev za legalizaciju crkve Hrista Spasa, morati da priloži i saglasnost prištinskog Univerziteta koji je septembra 2012. godine podneo tužbu zbog toga što je crkva izgrađena na prostoru koji pripada toj visokoškolskoj ustanovi.

Eparhija raško prizrenska SPC negirala je tvrdnje da je crkva sagrađana nelegalno, dodavši da poseduje kompletnu dokumentaciju izdatu od nadležnih institucija u vreme kada je taj objekat počeo da se gradi.

U aprilu 2014. godine, Eparhija je saopštila da je "reč o pokušaju etničke i verske diskriminacije".

Tada je navedeno i da je SPC iz vrha kosovske vlasti obaveštena da Priština podržava završetak gradnje tog crkvenog objekta o čemu su, kako je navedeno, obavešteni i međunarodni predstavnici na Kosovu.

Tokom martovskog pogroma 2004. godine, spaljeno je i uništeno 35 pravoslavnih hramova, među kojima je šest objekata iz prve kategorije, izgrađenih tokom XIV, XV i XVI veka.

Prema navodima Eparhije raško prizrenske, do 2004. godine na Kosovu i Metohiji uništeno je 38 spomenika i objekata kulture, a "bilo je i tendencija da se od nezavršenog Hrama Hrista Spasa u Prištini napravi Memorijalni muzej kosovskih Albanaca".

Hram u Prištini, čija je izgradnja počela 1995. godine a prekinuta 1999. godine, više puta je posle NATO bombardovanja bio meta napada i skrnavljenja.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.02.2015. 14:36
''Коме закон лежи у топузу, трагови му смрде нечовјештвом''!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online