Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 05.02.2015.
07:45
J. L. Petković - Vesti A

Priština vežba strojevi korak

Priština nastavlja da lobira za formiranje vojske Kosova, ali i ovog puta bez konsultacije sa predstavnicima Srba. Očekivano, podršku za transformaciju Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova nedavno su dobili od predstavnika ministarstva odbrane SAD.

J.L.Petković
Atribut državnosti: Oružane snage Kosova

Kako je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo na susretu sa podsekretarom za odbranu SAD Evelin Farkaš, ocenjeno je da će ova godina biti odlučujuća za transformaciju BSK u vojsku.

U Beogradu ističu da je formiranje oružanih snaga Kosova u suprotnosti s Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 i da neće doprineti povećanju bezbednosti Srba na KiM, niti stabilnosti u regionu.

Profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić ističe da Srbija nije mogla da učini ništa da taj proces spreči, naročito nije mogla da utiče na podršku i bilaterarne odnose Vašingtona i Prištine.

Neprijateljska formacija

- Kosovski Srbi ne mogu da prihvate kosovske oružane snage kao faktor stabilnosti i bezbednosti, već upravo suprotno. Oni nikada niće prihvatiti tu formaciju kao prijateljski nastrojenu - kaže Zoran Dragišić.

- Ovo nije dobra vest, ali ni razlog za paniku. Oružane snage su atribut dražavnosti, i mi na teritoriji koju smatramo svojom imamo oružane snage koje nisu prijateljske. Njihovo formiranje je strategijska greška i za Balkan i za Kosovo koje bi trebalo da bude demilitarizovana zona. U situaciji kada Kosovo nije priznato od strane velikog broja zemalja, sve to zajedno na širem planu pravi ozbiljne probleme, ali ipak više političke nego bezbednosne. Pre svega, sa ovakvom politikom Srbije i konstelacijom snaga nije realno da može doći do sukoba oružanih snaga Srbije i Kosova - kaže Zoran Dragišić.

Da bi zaista došlo do formiranja tih snaga potrebno je da kosovska skupština izglasa ustavne promene, odnosno da glasa većina srpskih poslanika u kosovskom parlamentu za formiranje vojske.

Ova tema u prošlom skupštinskom sazivu je stavljena na dnevni red, ali su tada Srbi blokirali glasanje jer nisu želeli da učestvuju u radu parlamenta.

Albanske stranke vladajuće koalicije ovu temu su promovisali kao jednu od prioritetnih, pa je izvesno da se uskoro kosovska vojska naći na dnevnom redu.

- Smatram da o svakom pitanju treba da se razgovara i da je pogrešno da budemo apriori protiv i da odbijamo da razgovaramo o tome. Međutim, pogrešno je i da albanske stranke povlače poteze bez konsultacije sa srpskim poslanicima. Ni prošli put, ni sada se nisu udostojili da razgovaraju sa nama na ovu temu. Tek kada smo u prošlom sazivu odbili da prisustvujemo sednicama dok se o raspravlja o vojsci, onda su krenule inicijative za razgovor. I sada je trebalo prvo da pričaju sa nama, a ne da se odluke donose jednostrano - kaže Saša Milosavljević, šef poslaničke grupe Srpske liste.

NATO podrška

U Prištini je nedavno boravio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koji je na Kosovu video "napredak na političkom i na bezbednosnom planu". Govoreći o formiranju oružanih snaga Kosova, on je kazao da nije na NATO da odluči kako će se BSK razvijati. Dodao je da NATO gradi kapacitete BSK u okviru postojećeg mandata.
- Šta god da radite, to treba da učinite tako da ne stvara neprijatne situacije. Zavisi od vas, vi odlučujete, ali se nadam da ćete odlučiti tako da ne minirate postignuti napredak - rekao je Stoltenberg.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.02.2015. 09:53
Ne bojite nece biti nikakve KV,jer nemaju kruha za jest a kamo drzit vojsku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online