Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.02.2015.
20:28
Beta A

Šta su na Kosovu rekli o smeni Jablanovića?

Srpski ministar u Vladi Kosova Aleksandar Jablanović, smenjen je sa svoje funkcije. Smenu je objavio predsednik Vlade Kosova Isa Mustafa, obrazlažući odluku Jablanovićevim nedavnim izjavama kada je demonstrante nazvao "divljacima". Ova odluka izazvala je različite reakcije.

Beta/A. Z. B./DS
Različite reakcije na njegovu smenu: Aleksandar Jablanović

Predstavnici pokreta Samoopredeljenje ocenili su danas smenu ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića "kao pobedu građana Kosova" i najjavili da će protest zakazan za sutra biti odložen.

- Odlazak Jablanovića je pobeda građana Kosova", rekao je na konferenciji za novinare šef pooslaničke grupe i kandidat za predsednika Samoopredeljenja Visar Imeri.

- Ovi protesti su pokazali da protest na ulici uvek pobeđuje-  rekao je Imeri i dodao nezavisno od toga da li je Jablanović podneo ostavku ili je smenjen ostvareni zahtevi učesnika protesta i da se on zbog toga odlaže za neki od narednih dana.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je u utorak kao "duboko pogrešnu" odluku kosovskih čelnika da smene ministra Aleksandra Jablanovića, jer on nije kriv za "ono za šta ga optužuje deo albanske javnosti".

- Nećemo prihvatiti ponižavanje srpskih predstavnika u pokrajinskim institucijama - rekao je Đurić u izjavi dostavljenoj medijima i dodao da će odluke o daljim koracima biti donete u četvrtak nakon sastanka srpskih članova pokrajinske vlade sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Glas srpske zajednice podjednako važan

Srpska lista ocenila je kao nedemokratski postupak premijera Kosova Ise Mustafe da pod pritiskom demonstranata smeni Jablanovića i izrazila očekivanje da će Mustafa shvatiti da je glas srpske zajednice isto tako važan.

Predstavnici GI Srpska lista, čiji je lider Jablanović, izrazli su očekivanje da će Mustafa, "shvatiti ozbiljnost situacije i potrebu da se o ovako važnim pitanjima odluke donose u tesnoj saradnji i sa srpskom zajednicom čiji je glas pođednako važan kao i glas onih koji protestuju na ulicama".

- Ulični treninzi u cilju disciplinovanja srpske zajednice i njenih predstavnika u kosovskim institucijama ne doprinose demokratskom razvoju i radu na izgradnji zajedničkog suživota - navodi se u sopštenju Srpske liste.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online