Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 03.02.2015.
13:57
Beta A

Srbi nezadovoljni presudom: A genocid, a etničko čišćenje?

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da presuda Međunarodnog suda pravde nije ispunila očekivanja kada je reč o odgovornosti Hrvatske i ukazao da je u Medačkom džepu hrvatska vojska pobila sve stanovnike, a tu su živeli isključivo Srbi.

Fonet/A. L.
"Presuda nije ispunila očekivanja kada je reč o odgovornosti Hrvatske: U Medačkom džepu je hrvatska vojka pobila sve stanovnike, a tu su živeli isključivo Srbi"

- To je po stanovištu nauke međunarodnog prava, ali i po praksi MSP, koliko je meni poznato, neoboriv dokaz izvršenja dela genocida - rekao je Nikolić na konferenciji za novinare posle izricanje presude u Hagu.

Po njegovim rečima, presuda MSP ima veliki značaj za Srbiju i za srpski narod, jer je preokrenula ustaljene stereotipe međunarodne zajednice o zbivanjima na prostiru bivše SFRJ od 1991. do 1995. godine.

Nikolić je rekao da je Sud presudio da Hrvatska svojom tužbom nije uspela da dokaže genocidne namere srpske strane u ratnim sukiobima druge strane.

Iako protivtužba Srbije nije usvojena, MSP je utvrdio da su hrvatske vlasti bile svesne da će vojna akcija "Oluja" dovesti do proterivanja civilnog stnovništva.

- Na ovaj način je od najviše pravne instance UN potvrđeno da su hrvatske snage počinile masovne zločine nad Srbima u Hrvatskoj - rekao je Nikolić.

- Uprkos nepravdi, načinjen je ohrabrujući korak. Iskreno se nadam da će u vremenu koje je pred nama biti dovoljno hrabrosti kako bi Srbija i Hrvatska u dobroj veri zajedno rešavale sve ono što sputava da naš region uvedemo u period trajnog mira i prosperiteta - kazao je
predsednik.

Nikolić je ukazao da je Srbija, kao članica Ujedinjenih nacija, obavezna da poštuje Međunarodni sud i podsetio da je Srbija bila za povlačenje međusobnih tužbi, ali da za to nije bilo razumevanja druge strane.

- Mi se zalažemo za dobre odnose sa susedima - zaključio je Nikolić.

Palma: Sud potvrdio etničko čišćenje Srba

Srbija (JS), Dragan Marković Palma ocenio je da je Međunarodni sud pravde "na neki način" potvrdio da je nad Srbima u Hrvatskoj izvršeno etničko čišćenje, iako je odbacio srpsku protivtužbu za genocid.

Fonet/TV Fonet
U Hrvatskoj se srpski narod samo branio: Palma

- Srbi nigde, pa ni u Hrvatskoj, nisu vodili osvajačke ratove, već odbrambene. Tamo se srpski narod branio, plašeći se istrebljenja kao u Drugom svetskom ratu - rekao je Marković.

- Hrvatska mora da zaustavi sva "antisrpska dešavanja", kao što su razbijanje ćiriličnih tabli i progon srpskog stanovništva, te da u pravom smislu dozvoli povratak prognanih, kao i povratak njihove imovine i poštovanje ljudskih prava, kao što imaju Hrvati u Srbiji - smatra predsednik JS.

15:33 - Nezadovoljstvo zbog odbijanja srpske protivtužbe (Linta): Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta izrazio je nezadovoljstvo zbog odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu da odbije srpsku protivtužbu za genocid protiv Hrvatske

POVEZANE VESTI

Utorak 03.02.2015. 14:08
u Medačkom džepu hrvatska vojska pobila sve stanovnike, a tu su živeli isključivo Srbi. Al mi ne znamo i svi nas lazu cak od ludila nas vise i ne interesuju..............Na Srbskom Balkanu su Istrebbili " Za Malo " Ceo Srbski Narod !!!!!!!!! A sta je jos zalosnije i stravicnije vidjet da su se nasli neljudi koji se bas tim ubbicama kolonijalistickim udvaraju i Lizu Im Cizme pune krvi..........
Utorak 03.02.2015. 14:23
Sad slobodno kaži di si bio do 27. IV 1992., niko ti ništa ne može. Nemoj reći da si klesao kamen u Bajčetini.
Utorak 03.02.2015. 19:31
Попишам им се на правду! Овој пресуди не треба придавати значаја јер нема везе са правом истином! А све док је Николића и сличних на челу Србије истина се неће сазнати!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online