Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 02.02.2015.
12:59
Beta A

"EU još razmatra zahtev u vezi sa Železarom"

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da EU još razamatra zahtev Vlade Srbije da se odobri dodatni rok kako bi završila pregovore sa američkom kompanijom Esmark o prodaji Železere Smederevo.

Fonet/Lj. S.
Pregovori sa Esmarkom važni za Srbiju: Majkl Devenport

- Evropska komisija (EK) je dobila dokumentaciju od Vlade Srbije prošle nedelje. Sada je na EK i komisiji za državnu pomoć da analizira tu dokumentaciju - kazao je on agenciji Beta.

Devenport je naglasio da je to bitna stvar i da mu je drago što srpska vlada nastavlja pregovore sa Esmarkom.

- Veoma je bitno da sve bude u skladu sa postojećim obavezama i da dođe do uspešnog završetka tih pregovora u intreresu svih - kazao je šef Delegacije EU u Srbiji.

Pregovori predstavnika Vlade Srbije i američke kompanije Esmark o dokapitalizaciji Železare Smederevo trebalo bi da budu nastavljeni u ponedeljak uveče.

Kako je najavio premijer Srbije Aleksandar Vučić, u Beograd će ponovo doputovati vlasnik Esmarka Džejms Bušar, sa kojim će on pregovarati o kupoprodajnom ugovoru za Železaru. U pregovorima učestvuju i ministri za finansije i privredu Dušan Vujović i Željko Sertić.

Pregovori s rukovodstvom Esmarka počeli su 27. januara, ali nisu okončani jer su ostale sporne garancije od 15 do 20 miliona dolara koje bi trebalo da obezbedi ta kompanija, kao potvrdu da će proizvodnja u Železari biti nastavljena posle privatizacije.

Od Esmarka je traženo i da najmanje tri godine ne smanjuje broj zaposlenih i da poveća proizvodnju Železare na 1,5 miliona tona.

Ranije je bilo najavljivano da će prodaja Železare biti okončan do februara, jer po propisima EU tada ističe rok do kada države članice ili kandidati mogu da daju državnu pomoći industriji čelika.

Zbog toga je Vlada Srbije tražila od EU dodatni rok, kako bi završila pregovore s Esmarkom, a nada se da će oni uspešno biti završeni za 10 do 15 dana. Ukoliko ne bude postignut dogovor o kupoprodajnom ugovoru, Železara će teško izbeći stečaj.

Esmark je jedini dao ponudu za kupovinu 80,01 odsto kapitala Železare, na tenderu koji je otvoren 9. januara.

Vlada Srbije će, u slučaju dogovora sa Esmarkom, biti vlasnik preostalog kapitala u tom preduzeću koje je februara 2012. kupila za jedan dolara od američkog Ju-Es stila (U.S. Steel) koji se povukao zbog gubitaka.

Po uslovima tendera, državni poverioci će otpisati dug Železari sa stanjem na dan 31. decembar 2013. godine.

Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.02.2015. 13:17
EU daje rok Srbiji za prodaju železare ? Čija je železara ? Ko određuje cenu ? Dakle ROPSTVO je na sceni ? Srbija se mora osloboditi prvo IZNUTRA da bi krenula napred . Ovo Vučićevo puzanje pred EU bandom je Nepodnošljivo .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online