Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 02.02.2015.
08:46
B. Đokić - Vesti A

Abasov rival pod skutom Beograda

Dolazak u Srbiju Muhameda Dahlana, rivala palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i savetnika za bezbednost šeika Muhameda al Nahjana, prestolonaslednika Abu Dabija, pokazala je da se Srbija polako uključuje u svetske zakulisane igre, ali i da dobija svoju ulogu u višedecenijskom konfliktu na Bliskom istoku.

Beta/AP
Dobio i crnogorski pasoš: Muhamed Dahlan

Dahlan sada živi u Beogradu, iznajmio je vilu na Dedinju, a proleća 2013. godine predsednik Tomislav Nikolić mu je dodelio orden. Ovaj kontroverzni Palestinac je, kažu poznavaoci, glavna spona između premijera Aleksandra Vučića i Muhameda al Nahjana i šeikov čovek od poverenja, o čijim interesima brine u Srbiji.

Međutim, njegova biografija je, prema pisanju, pojedinih medija sporna. Dahlan je jedan od glavnih neprijatelja Mahmuda Abasa, predsednika Palestinske samouprave. Abas ga je tako optuživao da je umešan u ubistvo Jasera Arafata i proneveru desetina miliona dolara iz državnih fondova. Dahlan u Crnoj Gori ima četiri firme, navode mediji, ali je najbitnije ipak da je u bliskim odnosima sa šeikom Al Nahjanom, koji obećava milijarde dolara ulaganja u Srbiju.

Američki miljenik

Prema objavljenim depešama iz afere Vikiliks, može se videti da je Dahlan neka vrsta američkog miljenika u Palestini. Dok je bio šef bezbednosnih snaga u Gazi i na palestinskim teritorijama, blisko je sarađivao sa SAD. Prema depešama, Dahlan je bio rado viđen gost američkih diplomata i njega pominju u više od 50 depeša američkih diplomata.

Osim Dahlana, državljanstvo Srbije dobili su članovi njegove porodice i petorica ključnih političkih pristalica. On je prethodno dobio i državljanstvo Crne Gore.

Da li boravak osobe koja je u direktnom sukobu sa palestinskom vlašću, donosi rizik za bezbednost u Srbiji, pitanje je koje se na prvi pogled postavlja. Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti smatra da takva opasnost ipak ne postoji.

- Mislim da njegov boravak u Srbiji ne može da bude bezbednosni problem. Da neko posmatra zato Srbiju kao terorističku metu, mislim da je besmisleno. Ako je počinio neko krivično delo, time treba da se bavi sud, ali to što za njega govore da je i trgovac oružjem, ne znači da je u pitanju kriminal. Šta Dahlan radi u Srbiji ja ne znam i teško će vam ko dati odgovor, jer oni koji to znaju, teško da će vam reći - kaže Dragišić.

Inače, portal Midl ist aj, koji se bavi problemom Bliskog istoka, navodi kako su dolazak Dahlana u Srbiju i ulaganja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, u stvari način da se iz Srbije uveze oružje. To oružje bi UAE prosleđivala stranama u sukobu na Bliskom istoku koje podržava, a sve za račun SAD i navodno Izraela. Međutim, konkretnih dokaza za ove tvrdnje sajt nije pružio.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.02.2015. 10:26
Najteze srpsko drzavljanstvo dobiju srbi a ostale vuku za rukav da bi im ga dodelili ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online