Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.04.2010.
10:56
Vestionline A

Poplave širom Srbije, šteta ogromna

Obilna kiša u većini gradova Srbije izazvala je poplave, stanovništvo je evakuisano iz ugroženih područja, a izlivanjem reka nastala je ogromna šteta na objektima i oranicama, javljaju beogradski mediji.

Preti opasnost od novih poplava

Velike poplave su u Nišu, Kraljevu, Rači, Kniću, Jagodinu i Gadžinom Hanu.

Na području Leskovca je poplavama ugroženo oko 200 objekata, dok su u Prokuplju tokom noći pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije evakuisali 60 ugroženih osoba u romskom naselju u tom gradu.

Na području Prokuplja i Žitorađe ugroženo je još oko stotinu domaćinstava, zbog izlivanja reke Toplice, a  ugrožena su postrojenja gradskog vodovoda i građani od srede ujutru nemaju vodu.


Vodostaj reke Toplice je opadanju, ali su u samom Prokuplju poplavljeni teniski tereni i deo gradskog groblja, dok polovina grada nema pijaću vodu zbog poplavljenih reni bunara.


U Žitorađi je došlo do plavljenja Klanice, stočne pijace sa jednim objektom i jednom romskom kućom. Poplava preti da ugrozi još četiri objekta.


Saobraćaj je otežan na putu Voljčinac-Jasenica, kao i regionalni pravac Prokuplje-selo Draganje, te se koriste alternativni pravci.


U samom selu Voljčinac vodom od atmosferskih padavina je ugrožena Osnovna škola, a u selima Pejkovac, Đakus, Samarinovac u slivu reke Toplice došlo je do plavljenja oranica i staklenika sa povrćem.


Na području Leskovca u naseljima Bobište, Ančiki, Donji i Gornji Bunibrod usled obilnih padavina dogodile su se bujične poplave i izlivanje i da je ugroženo oko 200 objekata.


Voda se razlila po dvorištima i podrumskim prostorijama i voda je duboka od 10 do 50 centimetara i uvedeno je vanredno stanje, a priprema se cisterna Sektora za vanredne situacije za pijaću vodu.


Ne postoje uslovi za ispumpavanje vode i u Bobištu su pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali trudnicu iz kuće, a trenutno je nivo vode je u opadanju.

Raste Beli Timok

Na području Zaječara Beli Timok dostigao je nivo od 270 santimetara kod tog grada i preti da ugrozi naselje Višnjar.


Ogranizovan je redovan obilazak terena pripadnika Sektora za vanredne situacije, dopremanje džakova i dolazak mehanizacije radi prevencije, a na inicijativu tog sektora zakazana je sednica kriznog štaba grada Zaječara.

Beli Timok ponovo je poplavio prizemne delove kuća u zaječarskom naselju "Višnjar" i drugim prigradskim naseljima, dok se na području sela Vratarnice izlio na oranice.

Poplavljeni su i neki delovi puta od Zaječara prema Knjaževcu.


Na području Niša Gabrovačka, Kutinska i Toponička reka su u opadanju i postepeno se vraćaju u svoja korita, a trenutno su vodom ugrožene tri romske kuće u selu Šarlinac.

Reka Belica, koja protiče kroz Jagodinu, odnela je jedan pešački most (kod Navipa) a drugi, kod Opšte bolnice, brane radnici Javnog komunalnog preduzeća "Standard".

U gradskom naselju Tabane voda je poplavila podrume i garaže, a vodu pumpama crpe pripadnici Odseka za zaštitu i spasavanje iz Jagodine.

U porastu Morava, Ibar opada


Morava kod Aleksinca je dostigla nivo od 320 santimetara, odnosno narasla je za 70 centimetara u odnosu na sinoć. Pripadnici Sektora za vanredne situacije su na terenu, prate situaciju i pomažu ugroženima.


Na području Kraljeva na lokaciji Žičko Polje, voda se povukla ka poljima i reni bunari koji snabdevaju Kraljevo sa vodom više nisu poplavljeni. Snabdevanje vodom je normalizovano.

U selima Obrva i Šeovac voda se povukla, tako da objekti i domaćinstva više nisu poplavljeni. Reka Ibar je u opadanju.

Nabujali Ibar izazvao je poplave u više kraljevačkih naselja, gde su napravljene ogromne štete na oranicama, voda nadire i u kuće.


Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je u sredu ujutru da su trenutno poplavama najugroženiji regioni Kraljeva, Niša, Prokuplja i Kruševca, gde su nadležne ekipe angažovane na uklanjanju vode, saniranju posledica i pružanju pomoći.


Marić je rekao da se, prema najnovijim informacijama, ekipe nalaze na terenu, da crpu vodu u okolini Kraljeva, gde je poplavljeno više od 60 domaćinstava usled izlivanja Ibra.


U Kruševcu se izlila reka, a sva kanalizacija ne može da prihvati vodu, rekao je Marić, podsetivši da se starija žena utopila juče u Gadzinom Hanu u poplavi izazvanoj izlivanjem Kutinske reke.

Marić je istakao da su nadležne ekipe spremne da intervenišu i na drugim područjima, da nastoje da uključe i lokalnu samoupravu i da će u julu će stupiti na snagu novi zakon o postupanju u vanrednim situacijama.

Javno preduzeće "Srbijavode" saopštilo je da su vodostaji na Velikoj i Zapadnoj Moravi u porastu, da se mere vanredne odbrane sprovode na Pustoj reci u naselju Pukovac kod Doljevca, Toplici, Veternici i Jablanici u slivu Južne Morave, na reci Rači, Uglješnici, Jasenici, Lugomir i reci Belici u slivu reke Velike Morave.

Mere redovne odbrane sprovode se na reci Južna Morava, na Toponičkoj, Gabrovačkoj, u slivu Južne Morave, i na reci Ibar u slivu Zapadne Morave.

Kutinska reka se povlači

 

Kutinska reka povlači u svoje korito, ali je svojim izlivanjem pričinila veliku materijalnu štetu plaveći poljoprivredno zemljište i objekte, rekao je predsednik opštine Gadžin Han Saša Djordjević. "Poplavljeno je stotine hektara obradivog zemljišta, u selu Taskovići i Donjem Dušniku ugroženo je 20 stambenih objekata, 30 pomoćnih objekata, a oštećeni su i regionalni pravci u Zaplanju", rekao je Djordjević. Zbog odrona, u prekidu su regionalni pravci Gadžin Han - Donji Dušnik preko Duge Poljane i pravac prema Ličju preko Ravne Dubrave, kazao je Djordjević i dodao da je u toku sanacija tih pravaca. U Gadžinom Hanu se u utorak utopila jedna starija žena, a u Zaplanju strahuju od novih padavina narednih dana. Predsednik gradske opštine Niška Banja Zoran Vidanović rekao je da se Kutinska reka povlači i da će u najugroženijim delovima naselja Nikola Tesla biti podeljeni džakovi sa peskom kako bi se formirao bedem u slučaju nailaska novih poplavnih talasa.


U selima Stajkovce i Gložane poplavljeno više desetina kuća, a pod vodom se nalazi i oko 30 hektara uglavnom ranog povrća u plastenicima.

"Na svu sreću, uspeli smo da sprečimo izlivanje Vlasine, ali smo čitavu noć vodili borbu sa vodom i pravili bedeme od džakova s peskom", rekao je predsednik vlasotinačke opštine Srđan Šušulic.


U ovoj opštini je oštećeno ili porušeno nekoliko mostova.


Zbog klizišta na putevima Vlasotince-Donja Lopušnja, kod sela Jastrebac i Sredor-Gunjetin, saobraćaj je obustavljen i usmeren na alternativne pravce.


Zbog oštećenja mosta na reci Vlasini, u selu Konopnica, obustavljen je saobraćaj za sva motorna vozila.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online