Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.04.2010.
06:20 >> 06:56h
D. N. P. - Vesti A

Davao pare za zavičaj i glasove

Izveštaj o radu Ministarstva za Kosovo i Metohiju, koji je pre nekoliko dana prezentovan javnosti, izazvao je buru negodovanja u Zvečanu, Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku i srpskim enklavama preko Ibra. Kako stoji u ovom dokumentu, gro para namenjenih Srbima na Kosovu i Metohiji spiskano je u opštinu Leposavić, čiji je žitelj i ministar Bogdanović.

Mnogi tvrde da ministar forsira svoj zavičaj i da zarad Leposavića zapostavlja druge delove Kosova i Metohije. Neki, međutim, ističu da ministar i nije toliko darežljiv prema svom zavičaju već da je u Leposavić ulagao, jer su u ovoj opštini bili lokalni izbori koje je, zahvaljujući najviše parama Vlade Srbije, ministrova Demokratska stranka ubedljivo dobila.

Tvrdi da ne deli pare i ne odlučuje: Ministar Goran Bogdanović


 

U Izveštaju stoji da je tokom 2009. godine Ministarstvo za Kosovo i Metohiju u srpske sredine uložilo 161 milion dinara, a da je od toga čak 110 miliona završilo u Leposaviću, 25 miliona u Zvečanu, 14 miliona u Zubinom Potoku i 11 miliona u severnoj Kosovskoj Mitrovici, u drugim srpskim opštinama gotovo i da nije bilo ulaganja.

Između ostalog, u izgradnju sportske hale u Leposaviću uloženo je 49 miliona dinara, za završetak zgrade Poljoprivredne škole 21 milion, u fiskulturnu salu Osnovne škole "Stana Bačanin" 30 miliona i u izgradnju seoskog puta Leposavić - Donje Jarinje oko sedam miliona dinara.


Ove godine na vrhu liste biće severna Mitrovica, jer se tamo održavaju lokalni izbori, sve pare idu sada u Mitrovicu ne bi li Demokratska stranka i tamo pobedila, ako pobedi uslediće uvođenje prinudne uprave i u Zubinom Potoku, gde je na vlasti DSS, tek tada pare Vlade Srbije mogle bi, u nešto većem obimu, da stignu i u ovu opštinu - kaže jedan visoki funkcioner DSS-a u Leposaviću koji zbog straha da ne izgubi posao ne želi da mu se ime pominje u novinama.
 

Najviše za puteve


U Zvečanu je najviše novca potrošeno za izgradnju ambulante u Žitkovcu, izgradnju lokalnih puteva ulica, rekonstrukciju elktro-mreže i adaptaciju Dečjeg vrtića "Lane".

 

U Zubinom Potoku je građen i asfaltiran lokalni put Gazivode - Čitluk - Zubin Potok, rađeno je i na deonici Zubin Potok - Dren.... Na području severne Kosovske Mitrovice sav novac utrošen je za rekonstrukciju bolnice.

Nemamo ništa protiv da se gradi u Leposaviću i u svim drugim sredinama na Kosmetu, ali ulaganja bi trebalo da budu ravnomerna.

Kod nas su, na žalost, ulaganja znatno presahla i stalno se smanjuju, mnogi ranije započeti projekti ili nisu završeni, a neki planirani nisu ni započeti sa obrazloženjem da je štednja i da nema para - ističe Miodrag Andrić, potpredsednik opštine Zubin Potok.


- Ovakva raspodela novca nema nikakve veze sa tim što sam ja žitelj opštine Leposavić, svi projekti koji se pominju u Izveštaju započeti su sredstvima iz Nacionalnog investicionog plana mnogo pre nego što sam došao na mesto ministra.

Realizacija tih projekata počela je još 2007. i 2008. godine, mi smo morali da ih završavamo - odgovara ministar Bogdanović. On naglašava da ne "deli" pare, niti odlučuje gde će sredstva Vlade Srbije biti uložena, već da je Ministarstvo za KiM na čijem je čelu samo "posrednik" između Vlade Srbije i lokalnih samouprava na Kosmetu.

Ministar Bogdanović je odlučno demantovao da ulaganja imaju bilo kakve veze sa izborima i sa stranačkom pripadnošću.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online