Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.04.2010.
17:30
Tanjug A

Srbija i Bugarska moraju bolje da sarađuju

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je danas da bi Bugarska i Srbija mogle još više da ojačaju i učvrste međusobnu bilateralnu saradnju, a podsticaj tome mogu da daju parlamenti dveju država preko nadležnih skupštinskih tela i komisija.

"Saradnju dve države treba jačati parlamentarnim i privrednim kontakatima u cilju prevazilaženja posledica svetske ekonomske krize", naglasila je Đukić-Dejanović po povratku iz posete Sofiji.


Među prioritetima su, precizirala je Đukić-Dejanović, izgradnja autoputeva, Koridora 10, gasovoda, graničnih prelaza, rešavanja pitanja energetske stabilnosti i programa reke Dunav.

Slavica Đukić-Dejanović (levo) u razgovoru sa Ceckom Cačevom tokom posete Bugarskoj
 


"O tim temama posebno će razgovarati predsednici vlada Srbije i Bugarske, u okviru posete premijera Bojka Borisova, sledećeg ponedeljka Beogradu", kazala je Đukić-Dejanović.


Predsednica Skupštine Srbije je istakla da će ta poseta i razgovori sa premijerom Srbije podstaći saradnji u više privrednih i društvenih oblasti.


Đukić-Dejanović je juče, na poziv predsedcnice Narodnog sobranja Bugarske Cecke Cačeve, boravila u jednodnevnoj zvaničnoj poseti Sofiji, gde je razgovarala i sa predsednikom Georgijem Prvanovim, premijerom i ministrom spoljnih poslova Nikolajem Mladenovim.

Predsednica srpske skupštine je izrazila zadovoljstvo mogućnostima različitih oblika saradnje parlamentarnih tela Srbije i Bugarske koji, kako je istakla, predstavljaju mostove za podstrek i podsticaj ostalim oblicima ekonomske, političke i međudržavne saradnje.


Tokom razgovora sa Prvanovim naglašena je važnost integracije celog Zapadnog Balkana u evropsku porodicu naroda, kazala je Đukić-Dejanović i dodala da će Bugarska nastaviti da pruža podršku Srbiji u njenim narednim koracima ka punopravnom članstvu u EU.


"Predsednik Bugarske nas je informisao o interesu Bugarske za ubrzanje procesa izgradnje međusistemske veze između gasnih mreža Bugarske i Sofije", rekla je Đukić-Dejanović i dodala da je izražena saglasnost da je realizacija gasovoda "Južni tok'' od velikog značaja za obezbeđivanje energetske sigurnosti Evrope.
Prema njenim rečima, Bugarska podržava ideju da se zemlje jugoistočne Evrope uključe u izradnju projekta druge nuklearke u Bugarskoj "Belene", u cilju stabilizovanja tržišta elektroenergije.


"Razgovarajući o položaju bugarske nacionalne manjine, predsednika Bugarske sam informisala da Ministarstvo prosvete radi na izradi podzakonskih akata, sa kojima će biti uređeno pitanje obrazovanja na bugarskom jeziku u Srbiji, pre svega, štampanje udžbenika na tom jeziku", navela je Đukić Dejanović.


Ona je ukazala da bi parlamenti dve države mogli pokrenuti rešavanje konkretnih pitanja iz oblasti evropskih integracija, spoljne politike, životne sredine i transporta i direktno ih rešavati sa nadležnim ministarstvima.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online