Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 22.01.2015.
09:16
Danas, Beta A

Vlada Kosova nudi da "otkupi" Trepču od Srbije

Spor Beograda i Prištine u vezi s polaganjem prava na imovinu kombinata Trepča biće rešen najverovatnije kompenzacijom, rečeno je za list Danas u Vladi Srbije.

Fonet/AP
Štrajk solidarnosti rudara oko Trepče (na fotografiji rudari rudnika "Stari trg")
 

To znači, kako piše Danas, da će Kosovo novcem, ili na neki drugi način, nadoknaditi navodni gubitak koji bi Srbija imala prelaskom Trepče u vlasništvo Kosova. To bi istovremeno, ističu izvori lista, bilo prihvatljivo rešenje za srpske vlasti.

Na pitanje novinara lista da li postoji mogućnost rešavanja tog pitanja sudskim putem, kako se moglo čuti u javnosti, ili je kao jedina opcija ispostavljen politički dogovor, sagovornici kažu da će rešenje biti plod isključivo političkog sporazuma.

– To će biti političko rešenje, jer bilo koju odluku da donese sud ovde, izražavaće se sumnja i osporavati legitimitet takve odluke. Jedino u okviru ovih opštih priča o imovini bi to pitanje moglo da bude rešeno – zaključuju sagovornici lista iz vrha vlasti.

Iako se u javnosti uveliko izražava očekivanje o pokretanju teme vlasništva nad Trepčom, kako Danas saznaje, na prvom sastanku srpskog i kosovskog premijera Aleksandra Vučića i Ise Mustafe sa Federikom Mogerini, šeficom diplomatije EU, 9. februara u Briselu, to se neće dogoditi.

Naime, sagovornici lista iz vrha vlasti tvrde da nema zvanične agende tog sastanka, da Beograd, kao ni Priština, nisu dobili nikakve teme iz Brisela da se pripreme, odnosno da će to biti inicijalni sastanak radi upoznavanja sagovornika i eventualnog utvrđivanja dinamike budućih susreta.

– Dakle, Trepča neća biti tema. Iz Brisela ništa nije stiglo u Beograd, a koliko znamo, ništa nije stiglo ni prištinskim vlastima – ističu izvori.

Imajući u vidu da je pitanje vlasništva nad Trepčom praktično iznenadilo srpske vlasti, Danas je pitao potpredsednika Vlade Rasima Ljajića, koji je u vrhu vlasti već 15 godina, zbog čega to pitanje nije ranije pokrenuto.

– Teško da je moglo ranije da se stavi na dnevni red, jer to pitanje su izbegavali i u Briselu i u Prištini. Za to pitanje smo mi najzainteresovaniji. Srbija polaže pravo na imovinu koju je dole stekla, ulagala u infrastrukturu i razvoj. Kada smo počeli prve razgovore, u okviru telekomunikacija, što je moj sektor, mi smo to nametnuli, ali odmah su skočili i jedni i drugi, rekli su da to pitanje ne može sada da se otvara, već da će se to učiniti u sklopu opšteg pitanja o imovini, a ne parcijalno - pitanje o telekomunikacionoj infrastrukturi. Ono što je moj utisak jeste da su izbegavali, jer je to jedina oblast gde će Priština morati da više izgubi nego da dobije – ističe Rasim Ljajić za Danas.

Premijer Kosova Isa Mustafa zatražio je kasno sinoć od rudara Trepče da prekinu štrajk, koji su započeli u utorak zahtevajući da se razjasni status Kombinata.

Vlada Kosova izdvojiće neka preduzeća iz Trepče

Vlada Kosova planira da u procesu utvrđivanja pravnog statusa kombinata Trepča, rudnike iflotacije tog preduzeća izdvoji i od njih formira posebno javno preduzeće, čiji bi ona bila većinski vlasnik, prenose prištinski mediji.

Kako piše dnevnik Koha Ditore, pozivajući se na interni vladin dokument, određene jedinice Trepče, konkretno rudnici i flotacije, biće izdvojeni iz procesa privatizacije kojim rukovodi Kosovska agencija za privatizaciju i od njih formirati posebnu kompaniju, koja će biti registrovana kao "svojina Republike Kosovo".

- Druge (Trepčine) jedinice mogu da ostanu u sastavu društvenog preduzeca Trepča i prema njima može biti nastavljen proces privatizacije, navodi se u tom vladinom dokumentu koji citira Koha Ditore.

Prema sadašnjoj sistematizaciji, Trepča ima 26 jedinica, od kojih se 20 ne smatraju ključnim, već taj status ima samo šest rudnika ili pogona organizovanih na iskopavanju, proizvodnji i preradi rude.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.01.2015. 09:31
opet vi nama prodajete lagano pricu pod nezavisnim Kosmetom i pokusavate medijski stvoriti sliku o drugoj drzavi ? ZASTO??? ko vas placa --dok je srpskog bica to se nece nikad esiti , kako Kosmet tako i Trepca su srpski !!
Četvrtak 22.01.2015. 09:40
dje je dinkic zeljan para A da izbacise ga naglavacke i pokupijo prnje Brzo preko grane...............Maaaaaarssss Iz Srbije Zemlje koju pokrade.......
Četvrtak 22.01.2015. 09:55
Паметни ши-птари су отишли у друге земље да раде,а преостали ће силом отићи у Албанију.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online