Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 18.01.2015.
08:50 >> 21:11h
Beta A

Izbori u Gračanici: Birališta zatvorena, rezultati do ponoći

Na lokalne izbore u Gračanici izašlo je 37,39 odsto birača, izjavila je predsednica Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Valjdete Daka.

Beta/AP/V. K.
Vanredni izbori u Gračanici
 

To znači da je na 27 biračkih mesta izašlo 7.563 birača, što je manje nego na lokalnim izborima 2013. godine kada je izlaznost bila 48,92 odsto.

Kako je Daka rekla na konferenciji za novinare, sva biračka mesta zatvorena su na vreme u 19 časova, a glasanje je proteklo mirno i bez incidenata.

Prema njenim rečima, konačni rezultati izbora očekuju se večeras pre ponoći.

20.18 Manja izlaznost - Na izbore u opštini Gračanica je izašlo 24,45 odsto birača do 15 časova, što je manje nego na lokalnim izborima 2013. godine, izjavio je član Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Nenad Rikalo.

16.45 Gradonačelnik svih građana - Poslanik u Skupstini Kosova, i lider Samostalne liberalne stranke, Slobodan Petrović rekao je da očekuje da će, ko god danas bio izabran, biti gradonačelnik svih građana Gračanice.

"Proteklih nekoliko meseci imali smo puno izazova i problema. Zato je potrebno da se mnogo više radi i u opštini, i na centralnom nivou Kosova, više nego što se radilo do sada. Očekujem da će novi gradonačelnik imati mnogo više prostora i mnogo više uspeha u realizaciji projekata i namera koje će obezbediti bolji život za naše građane", rekao je Petrović novinarima.

16.25 Sačuvati autohtonsot na Kosovu - Kandidat Progresivne demokratske stranke za gradonačelnika Gračanice, Nenad Rašić kazao je da posle današnjih vanrednih lokalnih izbora očekuje da kosovki Srbi nastave svoju autohtonost i da se pokrenu.

"Ako to ne urade kosovski Srbi, ostaće samo jedan element, jedna stvar kojom se pazari u odnosima između Beograda i Prištine, a to sigurno ne zaslužuju", kazao je Rašić.

16.22 Rešiti problem nezaposlenosti - Predsednik Pokrajinskog odbora Socijalističke partije Srbije za Kosovo Zvonko Stević rekao je da očekuje da će budući gradonačelnik Gračanice koji se danas bira, raditi u interesu građana i da će nagomilane probleme u toj opštini rešavati uz pomoć i Beograda, i Prištine, i Brisela. Pošto je glasao na izborima za gradonačelnika na biračkom mestu u Gračanici, Stević je rekao da zajedno sa Albancima treba spremati nove proizvodne pogone, radi zapošljavanja mladih.

12 22 Kostić poziva Srbe - Kandidat Građanske inicijative "Srpska" za gradonačelnika Gračanice Vladeta Kostić ocenio je da su današnji izbori u Gračanici bitan politički trenutak ove godine u kojoj Srbe očekuje formiranje Zajednice srpskih opština i mnoge druge teške odluke, ne samo za Srbe nego i za Albance koji žive na Kosovu. On je pozvao sve građene da u što većem broju izađu  svoje poverenje daju onom kandidatu za koga smatraju da ih neće izneveriti i da će ispuniti njihova očekivanja.

Sva izborna mesta i centri otvoreni su u nedelju ujutruna vreme u Gračanici gde su se danas (18. januar) održavali izbori za gradonačelnika, a 20.229 građana s pravom glasa bira među četri kandidata.

- Glasanje za gradnonačelnika Gračanice protiče bez problema na svih 27 biračkih mesta i svi birači mogu da glasaju i sa dokumentima koje je izdala Srbija, izjavio je srpski član Centralne izborne komisije (CIK) Kosova Nenad Rikalo.

Rikalo je na taj način demantovao navode pojedinih prištinskih medija da neće moći da se glasa sa srpskim dokumentima.

- Glasanje sa srpskim dokumentima je po važećim zakonskim odredbama i dokumentima o izbornom procesu koji se nisu menjali, tako da oko tog pitanja nema nikakvih nerazumevanja - rekao je Rikalo u Gračanici.

Glasalo se od sedam do 19 sati, u deset biračkih centara, na 27 biračkih mesta. Ukoliko neki od kandidata osvoji više od 50 odsto glasova, dobiće izbore u prvom krugu. Ako se to ne dogodi, organizvaće se drugi krug.

Za gradonačelnika Gračanice kandidati su predstavnik Građanske inicijative "Srpska" Vladeta Kostić, predstavnik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić, Narodnog pokreta za Kosovo Dragiša Mirić i Šaip Beriša iz Demokratskog saveza Kosova.

Izborna kampanja trajala je pet dana, a pravo glasa ima 20.229 žitelja Gračanice.

Vanredni izbori u Gračanici održavaju se jer je prvi čovek te kosovske opštine s većinskim srpskim stanovništvom, Branimir Stojanović postao zamenik premijera Kosova. Stojanović je bio kandidat Građanske inicijative "Srpska".

Brojni novinari čekali su jutros da na biralište u Gračanici izađe sada bivši gradonačelnik, a aktuelni zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović koji je, prema najavi njegove stranke - Građanske inicijative "Srpska" trebalo da glasa u 7.30, ali se on nije pojavio. Novinarima je nezvanično rečeno da on nije u Gračanici.

Prema podacima CIK-a, broj stanovnika sa pravom glasom u opštini Gračanica od prošlih parlamentarnih izbora u junu, uvećao se za 606 birača, odnosno 3,09 odsto. Ove izbore prati 338 posmatrača. Na svakom biračkom mestu u opštini Gračanica nalaze se prpadnici policije koji obezbeđuju bezbednost na izborima.

Ne zna se tačan broj stanovnika u Gračanici

Na pitanje dopisnika Bete kako to da, prema tvrdnji nekih građana, postoji razlika između broja stanovnika u toj opštini i broja birača koji se nalaze na biračkom spisku, Rikalo je odgovorio da u Gračanici nije urađen temeljan popis stanovništva.

Na biračkom spisku je 20.229 birača, a neki građani tvrde da u celoj opštini ima između 17.000 i 18.000 stanovnika.

- Poslednji popis 2011. godine građani su delimično bojkotovali tako da je tada registrovano oko 10.000 stanovnika. Dakle jedini relevantan dokument je ostao glasački spisak po kome je u opštini Gračanica evidentirano 20.229 birača koji su registrivani da žive u toj opštini, rekao je on.

Rikalo je naveo da se za ove lokalne izbore nije javio niko od raseljenih koji žive u centralnoj Srbiji da učestvuju u izboru gradonačelnika Gračanice.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.01.2015. 17:07
да вест није трагична, била би урнебесна....
Nedelja 18.01.2015. 10:06
Lako je vec unapred znati koj ce pobedit,ne srbi sa Kosovo nego Beogradski Kandidat,a stosetice broj glasaca to isto biraju gradjan iz Srbije koj privremno zive u sever.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online