Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.01.2015.
04:24
D. Dekić - Vesti A

Ženska bitka za Tomu i Vučića

Uzalud predsednik i premijer Srbije negiraju da među njima ima političkih sukoba kada ih svaki put demantuju najbliže saradnice - savetnica šefa države Stanislava Pak i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

Fotomontaža Vestionline/Foto: Beta
Zorana vs Stanislava: Plavuša na plavušu
 

Najmoćnije plavuše srpske politike ponovo su ozbiljno zaratile, a po nepisanom pravilu "nogu je povukla" Mihajlovićeva. Pošto je osvanula u izazovnom izdanju na naslovnici srpskog tabloida i nametnula se kao pandan novoj hrvatskoj predsednici, ministarka Zorana Mihajlović je u intervjuu jednom nedeljniku ukorila predsednika države što Vladi daje samo deklarativnu podršku i dodala da bi kod Nikolića volela da vidi više energije. Izbegla je odgovor da li bi glasala za još jedan Nikolićev predsednički mandat, a iako je rekla da podele u SNS-u ne primećuje, potvrdila je "da su energični Vučićevi, a manje energični Nikolićevi" ljudi. Očito ljutita Pak joj je u izjavi za medije zamerila na nevaspitanju koje pokazuje negativnim ocenjivanjem rad predsednika Srbije, po ko zna koji put.

- Kad lošem čoveku daš vlast koju nije zaslužio ili osvojio, prvo ubija oca - navela je Pak i ministarku Zoranu optužila za pridruživanje orkestriranoj kampanji protiv predsednika Nikolića, zapitavši je da li joj je "dirigent dao znak".

Bezobrazluk

"Ako dve dame imaju vremena za ovakve izjave, koje hrane njihov ego, a istovremeno ni na koji način ne pomažu gladnim građanima, onda i ne treba postavljati pitanje zašto smo kao država po svim ekonomskim i društvenim pokazateljima poslednji u Evropi, a po određenim pitanjima među najgorim državama na svetu. Na kraju, opet isti scenario, medijski prostor se puni nevažnim stvarima, koje odvlače pažnju od realnih problema. Sve to nije ni sukob, ni afera, ni nestručnost, već najblaže rečeno bezobrazluk i odsustvo zdrave pameti", kaže Milan Dimitrijević.

Javno prepucavanje analitičar Cvijetin Milivojević ne vidi kao svađu "dve plavuše".

- Vidljiv je orkestrirani napad dela medija čija je meta Nikolić, a ne Vučić kao stvarna vlast u državi. Iza te hajke na šefa države stoji neko iz Vlade, i ne mislim da to može da bude sama Mihajlovićeva, već neko ko joj je šef, a ne sprečava je, pa ispada da se potajno raduje - ocenio je Milivojević, istakavši da je neozbiljno da ministarka iz redova SNS-a, čiji je osnivač Nikolić, konstantno bude opozicija njemu kao predsedniku.

Milivojević podseća i da svađa na ovoj relaciji nije prva, već jedna u nizu tokom poslednje dve godine.

Najnoviju polemiku i analitičar Vladimir Goati vidi kao otvoreni sukob Vlade i Predsedništva.

- Očito je da je sukob isuviše veliki, sukob između dva skoro udžbenička lika - čoveka koji je sada najmoćniji, premijera i ranijeg šefa partije koji je postao predsednik republike - rekao je Goati.

Međunarodni ekspert za PR Milan Dimitrijević ukazuje da je odsustvo jedinstvene politike komunikacija prema javnosti iz kabineta hronična bolest.

- Nije prvi put da ministarka Mihajlović amaterski zalazi u oblasti van njene ekspertize. Ali, to nije jedinstven slučaj već je boljka kompletne vladajuće garniture. Isto važi i za članove kabineta šefa države, u ovom slučaju Stanislave Pak. Taj vid "dijaloga" ne predstavlja sukob, već uzaludno trošenje vremena koje Srbija nema, i narodnih para - zaključio je Dimitrijević.

Kao na pijaci

Varnice na ovoj relaciji dugo sevaju, a u ozbiljniji sukob dve političarke su ušle su krajem 2013, kada je Mihajlovićeva poručila Nikolićevom savetniku Oliveru Antiću da bi trebalo da podnese ostavku. Pak je uzvratila da o tome ne odlučuje ministarka, već šef države. Mihajlovićeva je pre nekoliko meseci rekla da ne vidi kako bi medijska hajka na Nikolića mogla da se prelije na Vučića, jer "svako žanje ono što poseje", a Pak ocenila da je ta izjava još jedna kojom se želi omalovažiti Nikolić.

TOMISLAV NIKOLIĆ KRALjICA ILI FIKUS: U senci i supruge i Vučića

- Bilo je više bespotrebnih i loših poteza šefa države koji je, u senci i supruge Dragice i premijera. Kao ličnost je izgleda loše shvatio funkciju, ali se već dva meseca iz njegovih nastupa vidi način na koji premijer i vicepremijer pregovaraju o Kosovu i udaljuju ga od Srbije. Zato svaki građanin do početka pregovora u Briselu treba da bude na strani institucija i odbrane ustavnosti i integriteta - kaže Milivojević. On podseća na dve velike Nikolićeve greške kojima je izigrao poverenje.

- Dozvolio je 2012. da njegova platforma o Kosovu iz Vlade izađe u fronclama, ne rekavši ni reč. Pre godinu i po se direktno mešao u rad Ustavnog suda da se ne bavi svojim poslom ocene Briselskog sporazuma, što je ovaj sud pre mesec dana i učinio - kaže Milivojević.

Dok Milivojević smatra da Nikolić treba da se bavi svojim poslom i ne izigrava englesku kraljicu, Vladimir Goati objašnjava da je odnos snaga takav da premijer ima sve adute u rukama, a da je predsednik "zaista pre svega jedan fikus".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online