Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.01.2015.
09:45
D. Dekić - Vesti A

Ružna strana slavlja: Vlast i estrada peru novac

Može zabava za narod, ali bez ceha, ukratko bi se mogao opisati doček srpske Nove godine koji su lokalne samouprave priredile građanima širom zemlje dovodeći im na ulice i trgove najpoznatija imena srpske estrade. Neobičan scenario i to, kako ukazuje stručna javnost, usred lova Poreske uprave na neke estradne kapitalce koji se razmeću "avionima i kamionima", a posluju sa "parama na ruke" izbegavajući da plate porez.

Beta
Besplatno zbog nostalgije za vojničkim danima: Koncert Gorana Bregovića u Nišu
 

Grubi podaci govore da Srbija tako gubi 90 miliona evra godišnje, odnosno gotovo milijardu u protekloj deceniji. Kada je pre desetak dana procurelo u javnost da će Goran Bregović u Nišu za noć dobiti 70.000 evra, a Svetlana Ražnatović u Novom Sadu 50.000, priča se zahuktala do tih razmera da su gradski čelnici i članovi vladajućih naprednjaka morali na raport da objasne odakle im novac.

Tako se čulo da Brega koncert poklanja gradu Nišu, gde je služio vojsku, a za finansiranje organizacije pobrinuli su se "prijatelji grada", dok su u Cecinom slučaju, u pomoć za održavanje koncerta priskočila "društveno odgovorna preduzeća".

Potencijalna korupcija

- Vrlo je bitan taj potencijalno koruptivni odnos kada je reč o organima vlasti, pošto je nastup estradnih zvezda u nekom gradu i promocija tamošnje vlasti. To se videlo na primeru gradonačelnika Niša Zorana Perišića koji je izašao na binu i zajedno sa Goranom Bregovićem čestitao sugrađanima srpsku Novu za koju su na poklon dobili dobru zabavu - ukazao je Minić.

Ovakva situacija, prema rečima Zlatka Minića iz Transparentnosti Srbije, nalaže ne samo provere Poreske uprave, već uvid kompletne javnosti, odnosno građana koji kao poreski obveznici, moraju da znaju gde ide njihov novac.

- Neubedljiva su objašnjenja o društveno odgovornim prijateljima, jer kada neko poklanja skupu stvar gradskoj vlasti, javlja se sumnja da će dobiti nešto zauzvrat, poput prolaska na javnom konkursu, javnim nabavkama ili drugim poslovima. Neobično je da se neko krije iza društvene odgovornosti i zato moramo da znamo, kao što i u slučaju poklona u humanitarnim akcijama znamo ko su donatori, jer će tako biti izbegnuta korupcija - kaže Minić za "Vesti".

Da lokalna samouprava "pere" novac putem pevača, nedavno je za naš list obelodanio čelnik Udruženja estradnih izvođača i umetnika Andrija Bajić. On je objasnio da gradske uprave znaju da zvanično navedu podatak da je neko pevao za 50.000 evra, a isplate mu 15.000 evra, što je potvrda da "riba smrdi od glave".

Zbog takvih situacija, prema rečima Zlatka Minića, neophodan je ugovor lokalne samouprave i pevača, čak i kada nastupaju besplatno, jer ništa u radu državnih organa "ne sme da bude tajno".

- Ako ugovora nema to je pitanje za poreske organe, kao i u slučaju kada novac ide "na ruke pevaču", jer je čelnik PU Marko Marinković došao na funkciju iz Bezbednosno informativne agencije, pa verujem i da ima načine da to utvrdi - zaključio je Minić.

A. Čukić
Donatori sa vlastima: Dragoslav Gane Pecikoza


Ima donatora koji, prema rečima estradnog menadžera Dragoslava Ganeta Pecikoze hoće da budu anonimni i na to imaju pravo.

- Ne znam ko je gde na vlasti, ali donatori jesu, po nepisanom pravilu, dobri sa vlastima. Kako je gradska kasa pod kontrolom, verovatno se lokalni organi dovijaju na razne načine, pa i na takav način - kaže Pecikoza za "Vesti".

Ipak, čitava ova priča, kako ukazuje, može se okrenuti pitanjem zar se ne može naći protok para, jer se otkrivaju i oni koji novac imaju u Filadelfiji.

- Uostalom, što država ne bi mogla da prevari pevača, jer ja sam nastupao od 1968. i to više besplatno nego što sam zaradio. Ne poznajem pevača koji ima sopstveni avion. Postoji svega nekoliko velikih, a većina mesečno zaradi 500 evra - naveo je Pecikoza koji poručuje da se "bogatstvo, siromaštvo i kašalj" ne mogu sakriti.

Ko je platio Bregovićev koncert u Nišu: Naprednjaci častili Nišlije

Niš je grad gde sam krajem sedamdesetih godina prošlog veka služio vojni rok i gde imam mnogo prijatelja. Zato sam, znajući da je gradska kasa prazna prihvatio predlog da poklonim koncert Nišu i Nišlijama. I poklanjam ga od srca. Ništa ne naplaćujem - rekao je Goran Bregović uoči nastupa.

Ipak, organizacija koncerta je koštala grad koji je za postavljanje bine, struju i druge troškove izdvojio oko milion i po dinara.

Kako se pred koncert pričalo da je Bregoviću dato između 25.000 i 70.000 evra, gradonačelnik Niša Zoran Perišić je morao da demantuje takve priče.
- Osim troškova organizacije koncerta Niš nije platio ništa drugo, niti će platiti - rekao je Perišić.

Nezvanično se, međutim i dalje govori o tome da je centrala SNS odlučila da pomogne gradskoj upravi u Nišu, gde inače, nije bio organizovan doček Nove godine 31. decembra.
Navodno su ljudi iz SNS sa Bregovićem ugovorili niški koncert i obećali da će kasnije platiti njegov nastup.

Sami se uvalili u sos

- Udar države na estradu krenuo je na osnovu lažnih izjava medijima uglavnom mlađih pevača koji su prošli na muzičkim takmičenjima. Hvale se velikim honorarom za nastup, ne bi li dali reper nekom ko bi da ih angažuje. Tako su sebe uvalili u sos, jer im onda poreznik zakuca na vrata. Smešno je, međutim, da neko u medijima proziva takvu zvezdu kao što je Zdravko Čolić zbog kuće u kojoj živi, kao da ne zna koliko decenija rada i popularnosti ima i za sebe - ukazao je Pecikoza.


Bogatstvo od tate i alimentacije

Pevačica Nataša Bekvalac je već bila u PU gde je, prema medijskoj priči objašnjavala kako je došla do stana na elitnom beogradskom naselju Dedinje. Odgovorila je da je znatan deo para obezbedio otac, da je iz situirane porodice, da njena sestra ima butik, a bivši muž, vaterpolista Danilo Ikodinović redovno plaća alimentaciju za dete.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online