Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 12.01.2015.
08:47
Beta, Srna A

Demarš Tirani zbog zastave velike Albanije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je Srbija uputila demarš Albaniji zbog toga što se zastava takozvane "velike Albanije" pojavila na rezidenciji premijera te zemlje.

Beta/Ministarstvo spoljnih poslova/DS
Predsedavanje OEB-om je izazov i šansa za Srbiju: Ivica Dačić
 

Dačić je dodao da će Srbija nastaviti saradnju sa albanskim premijerom i da odnose sa Albanijom, ali ni sa drugim zemljama u regionu, neće dovoditi u pitanje.

- Na zastavu “velike Albanije“ na rezidenciji njihovog premijera odgovaramo demaršom i nastavljamo saradnju sa njim, ne prekidamo je, niti dovodimo u pitanje. Isto je bilo i sa izjavama hrvatskih političara, koje su diktirali njihovi izbori. Odgovorimo civilizovano i idemo dalje - rekao je Dačić za beogradski dnevnik "Danas".

On je istakao da je takva politika jedina ispravna i poručio da će se Srbija nje i dalje držati prema svim susedima i kao predsedavajuća OEBS-om.

Napominjući da će Beograd uvek reagovati na takve poteze, Dačić je ukazao na to da Srbija poštuje druge i da traži da drugi poštuju Srbiju.

Prema njegovim rečima, zajednički interesi koji povezuju region su tržište, investicije, lakši protok kapitala i robe, kao i zapošljavanje.

Srbija vodi real-politiku

Dačić je naglasio da je budućnost - razvijeni, nekonfliktni zapadni Balkan, da je Srbija već napravila ogroman korak ka tom cilju i da "Srbija ne vodi neotitoističku, već real-politiku".

- Vlada koju smo napravili SNS i mi prva je uvažila realnosti novog poretka u svetu i prva je počela da se ponaša u skladu s njima. Zato smo počeli pregovore sa Kosovom, zato smo uspeli da otpočnemo proces priključivanja EU, zato smo krenuli u unutrašnje reforme jer nas one približavaju onom svetu čiji deo hoćemo da budemo - kazao je Dačić za list "Danas" od ponedeljka.

Kako je ocenio, Srbija je zahvaljujući tome, povratila u velikoj meri ugled i poštovanje partnera iz međunarodne zajednice.

Upitan kako će na Srbiju uticati činjenica da će tokom 2015. godine obavljati ulogu zemlje koja predsedava OEBS-om, Dačić je kazao da je to "izazov i šansa" za povećanje autoriteta i poboljšanje položaja Srbije u međunarodnoj zajednici.

- Pozicija predsedavajućeg OEBS-om je naša lokomotiva ka Evropi, naša pokazna vežba koja dokazuje da smo odgovorna i sposobna nacija - kazao je ministar dodavši da Srbija posle dužeg političkog izgnanstva ima mogućnost da se vrati na svetsku scenu kao poštovanja dostojan partner.

- Ta mogućnost je otvorena i zato što Srbija za razliku od više situacija u poslednjih sto godina, sada nije u epicentru svetske krize - rekao je Dačić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.01.2015. 10:16
daciću,da li ti znaš šta znači u diplomatiji termin demarš?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online