Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 10.01.2015.
19:31
Beta A

EU: Ne plaćamo novinare protiv Vučića

Evropska unija je danas "snažno odbacila kao neosnovane" tvrdnje premijera Aleksandra Vučića da EU plaća pojedine organizacije da vode kampanju protiv srpske vlade. To je u Briselu saopštila predstavnica za štampu Maja Kocijančič, koja je prenela stav EU da su mediji, kao od Vučića kritikovana mreža BIRN, "bitni za valjan uvid u ono što rade izabrane vlasti".

A. Čukić
Vučić ljut na BIRN zbog teksta o ispumpavanju iz budžeta
 

- EU očekuje da vlasti Srbije zajamče uslove za podršku slobodi izražavanja i medija - navodi se u izjavi Maje Kocijančič.

- Mi smo veoma iznenađeni tim tvrdnjamma srpskog premijera Vučića. EU podržava nezavisno i hrabro novinarstvo i slobodu izražavanja u Evropi i šire - rekla je Maja Kocijančić, portparolka evropskog komesara Johanesa Hana i visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

- Sloboda izražavanja je temeljno načelo demokratije - istakla je Kocijančić i dodala - "i EU u nastojanjima da podrži slobodu izražavanja pored ostalog odobrava finansijsku podršku nezavisnim i nevladinim organizacijama širom regiona na osnovu konkurentnosti i strogog postupka.

Sve finansijske podrške se daju, kako je naglašeno, "uz poštovanje pune uređivačke nezavisnosti i odgovornost za objavljene priloge", stavljeno je do znanja u objašnjenju EU.

I, kako je predočeno, "kritika u medijima (kao što je to u BIRN-u) je bitna za to da se obezbedi valjan uvid u to što rade izabrane vlade; vlade moraju za uzvrat biti spremne da deluju saglasno tim kritikama na konstruktivan i transparentan način, umesto što pokušavaju da ih uguše".

Vučić je za novinare BIRN-a rekao da su "lažovi" koji su, po njegovim rečima, "dobili pare" od šefa delegacije Evropske unije Majkla Devenporta i EU u Beogradu, i da su iznosili nestine o postupku izbora firme koja će obaviti ispumpavanje vode iz kopa "Tamnava - Zapadno polje".

U tekstu BIRN-a pod naslovom "Ispumpavanje kopa i budžeta" navodi se da je Elektroprivreda Srbije (EPS) za ispumpavanje vode iz Rudarskog basena Kolubara angažovala konzorcijum bez iskustva, čime je znatno uvećala cenu tog posla.

POVEZANE VESTI

Subota 10.01.2015. 19:44
Očekivan odgovor . Devenport je u Srbiji ŠEF svim špijunima koji deluju u Srbiji i Vučić se mnogo zaleteo . Bojim se da je ovo tek počeak KRAJ Vučićevog proseravanja . Tek će uslediti mazanje go.nima Vučića .
Subota 10.01.2015. 20:15
Ceo svet se zaverio protiv Mene! Svi Me mrze! Sve ću da ih pohapsim! Ja izdao Kosovo i uništio Srbiju, a oni nezahvalnici plaćaju novinare da pišu istinu o Meni! Celu Evropsku Uniju ću da pohapsim! Šta hoće više od Mene, koliki Ja to izdajjnik treba da budem, pa da oni budu zadovoljni??? Šta još da izdam i uništim??? Nešo, gde su Mi lekovi?!?! Opet sam dobio napad šizofrenije...
Subota 10.01.2015. 21:12
Auuu, kolko DS botova na jednom mestu !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online