Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.04.2010.
14:45 >> 16:16h
Tanjug A

Đukić-Dejanović u poseti Bugarskoj

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović zahvalila se danas, tokom razgovora u Sofiji sa predsednicom bugarskog Narodnog sobranja Ceckom Cačevom, na podršci koju ta zemlja pruža Srbiji na putu ka EU, ističući da je jačanje saradnje sa Bugarskom od izuzetnog značaja za dobrosusedske odnose.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukic - Dejanović u jednodnevnoj poseti Bugarskoj: Sastanak sa predsednicom Skupštine Bugarske Ceckom Cačevom
 

"Naši parlamenti, preko skupštinskih tela i komisija mogu pokrenuti rešavanje konkretnih pitanja iz oblasti evropskih integracija, spoljne politike, životne sredine i transporta i direktno ih rešavati sa nadležnim ministarstvima", istakla je Đukić-Dejanović.

Đukić -Dejanović će danas, kako je najavljeno, razgovarati i sa predsednikom Bugarske Georgi Prvanovim i ministrom inostranih poslova Nikolajem Mladenovim.
U srpskoj delegaciji su i narodni poslanici Zoran Petrov (ZES) i Nebojša Ranđelović (LDP).

Predsednica Skupštine Srbije koja se nalazi u jednodnevnoj zvaničnoj poseti Bugarskoj izrazila je zadovoljstvo u razgovoru sa predsednicom bugarskog parlamenta zbog spremnosti obe strane da se, na osnovu 130 godina dugih diplomatskih odnosa, iznađu nove oblasti moguće saradnje, ne samo na državnom nivou, već i u oblasti razvoja prijateljstva dva naroda.


Đukić-Dejanović je naglasila značaj parlamentarne saradnje izrazivši nadu da će ova poseta biti važna komponenta sveukupne parlamentarne saradnje dveju držva.
Parlamentarci će, kako je rečeno, saradnjom posredstvom grupe prijateljstva, Odbora za evropske integracije i Odbora za spoljne poslove otvoriti nove puteve saradnje na nivou vlada.

"Bugarska podržava Srbiju na putu evroatlanskih integracija", kazla je predsednica bugarskog Sobranja i dodala da će njena zemlja pružiti svu potrebnu pomoć Srbiji, u svim oblastima za koje ima potrebe, a tiču se uključenja evropskoj zajednici naroda.
"Prijatno sam iznenađena saznanjem da je srpski parlament usvojio set od 300 zakona koji se tiču pristupanju EU", navela je Cačeva.


Ona je zahvalila srpskim vlastima što su u vreme aviosaobraćajne krize izazvane oblakom vulkanskog pepela dozvolili bugarskim građanima da samo sa ličnom kartom mogu da uđu u Srbiju. Đukić-Dejanović je prihvatila poziv predsednice bugarskog Sobranja da učestvuje u radu Foruma lidera žena regiona koji će biti održan u Sofiji do kraja godine.


Cačeva je kazala da će na tom skupu biti razmatrana važna pitanja saradnje, a sama činjenica da su, kako je navela, u regionu četiri žene predsednice nacionalnih parlamenata dovoljno kazuje o njihovoj ulozi.

Đukić-Dejanović se potom sastala i razgovarala sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim i tom prilikom je zajednički ukazano da je, uprkos različitim stavovima po pitanju nezavisnosti Kosova, neophodno jačanje regionalne saradnje, koja je izuzetno važna u procesu evropskih integracija.


Đukić-Dejanović i Borisov složili su se da se upravo infrastrukturnim projektima, poput auto-puta Niš-Sofija, može unaprediti regionalna saradnja.


"Jedino širokom saradnjom na principima međunarodnog prava i uz uzajamno poštovanje i razumevanje možemo da se nadamo bržem napredovanju ka ispunjenju zajedničkog cilja - pridruživanju zajednici evropskih naroda", istakla je predsednica parlamenta Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online