Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 06.01.2015.
09:09
Lj. Ivanović - Vesti A

Automobili važniji od agrara

Srbija je usvojila štedljiv budžet za 2015, ali su u njemu ostale i dalje velike subvencije za strane kompanije koje investiraju u Srbiji kao i za "stare" velike sisteme poput Fijata. Ipak, neko će biti i zakinut, a to su poljoprivrednici.

Reuters
Tvrdo za oranje: Paori prepušteni sami sebi
 

Subvencije u agraru, jedinoj konkurentnoj grana srpske privrede su manje za pet milijardi dinara, dok su u budžetu za 2014. godinu bile manje za tri milijarde. Država se pravda da su subvencije po hektaru bile neefikasne, da se paorima otvaraju evro-fondovi, te da će novac biti preusmeren u investicije.

- Bilo koje ukidanje subvencija prema poljoprivredi nije dobro, ali ako te pare budu preusmerene za subvencionisanje nabavke repromaterijala, onda će to biti dobro - izjavio je Vojislav Malešev iz Udruženja poljoprivrednika 100 P plus.

Srbija nema šanse

Gotovo da nema evropske zemlje koja poljoprivrednicima ne isplaćuje subvencije. U Sloveniji, gde agrar nije "prioritet", agrarni budžet je 750 miliona evra, a 180 miliona evra se koristi za podršku obradi deset puta manje obradive zemlje (oko 400.000 hektara). U Poljskoj je fond za subvencije poljoprivredi težak 3,1 milijardu evra, u Mađarskoj milijardu. Srbija nema nikakvih šansi sa svojih stotinak miliona.

- Najviše novca nam je potrebno za dizel-gorivo i ne vidim razlog da se ukidaju subvencije za to - kaže Zoran Sefkerinac, poljoprivrednik iz Banatskog Novog Sela.

Rešenje treba tražiti u drugim pravcima.
- Predložio sam da se ukinu subvencije za državno zemljište u zakupu, to bi uštedelo oko 3,5 milijardi dinara, a zatim da se ukinu subvencije onim gazdinstvima preko 50 hektara - objašnjava profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić.

Dodatnih milijardu i po do dve, prema oceni Ševarlića, moglo bi da se uštedi i kada bi se subvencije isplaćivale prema kvalitetu zemljišta, tako da oni koji imaju najkvalitetnije zemljište dobiju najmanje novca i obrnuto.

- Ne bi trebalo nikako da podstičemo recimo proizvodnju kukuruza i pšenice na Pešteru, ali heljde svakako. Treba podstaći proizvodnju maline, kupine, šljive u Pocerini, Lađevini, Šumadiji - objašnjava Drago Cvijanović iz Instituta za ekonomiku poljoprivrede.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da smanjenje budžeta za poljoprivrednike u 2015. godini neće uticati na 95 odsto korisnika subvencija.

- Smanjenje u agrarnom budžetu je rezultat odluke da se racionalno troše sredstva budžeta, da se u ovoj godini subvenciniošu poljoprivredne površine do 20 hektara i da se ne daju subvencije za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta - rekla je ministarka.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.01.2015. 10:59
Aktuelnoj vlasti je jedino stalo da Srbiju zaviju u crno !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online