Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.04.2010.
00:28
D. Đorđević - Vesti A

Kad je Vranje mirisalo na duvan

Idem da sadim duvan, da napravim kuću, govorili su nekada Vranjanci. Danas je srpski proizvođač duvana u kandžama multinacionalnih kompanija koje su pokupovale domaće fabrike, opterećeni kreditima i niskom otkupnom cenom. Sa 8.500 hektara spali su na jedva 5.000 hektara pod duvanom, a o nekadašnjim berićetnim vremenima samo se sa setom govori uz rakijicu i po koju zavijenu cigaretu.

Nekad se sadilo na sve strane: Tihomir Mišić na polju (desno)

Dok se masovno sadio duvan u Vranju i okolini nema te kuće koja nije znala za Tihomira Mišića (78) zvanog Tika Kontrola. Radio je kao kontrolor sadnje duvana u vranjskom rejonu i bio zadužen za ugovaranje setve, davanje akontacije u novcu da se pospeši proizvodnja i procenjivanje kvaliteta po klasama.


- Sećam se bila je 1964. godina. Moj rejon je bilo Vranje i okolna sela Sobina, Bunuševac, Balinovac i Suvi Dol. Samo u Vranju te godine 1.500 kuća je sadilo duvan. U rejonu je posađeno 18 miliona struka duvana, a predato na otkup dva miliona kilograma suvog duvana.

Otkup je trajao šest meseci, a duvan se merio na dve vage. Celo Vranje je mirisalo na duvan - počinje priču Tika.

Za svakog proizvođača duvana najvažnije je bilo u kojoj će klasi biti primljen na otkupu.

- Znalo se, prva klasa je najbolji duvan, šesta najgori. Bilo je smeha posebno sa starijim ljudima. Oni su čuli za peticu kao najveću ocenu u školi i kad bi njihov duvan procenio kao petu klasu radosno su uzvikivali: "Bravo, sinko, samo tako, neka pomru od muke komšije što me mrze." - smeje se Tika.


Kada bi pošao da ugovara duvan, sa svojom crnom kožnom tašnom i u mantilu, izazivao je najraznovrsnije reakcije.
 

Ugovarao setvu duvana: Tihomir Mišić

- Sadnja duvana se ugovarala zimi i kad bih se pojavio u nekom selu, deca su bežala vičući: "Evo ga ide, ponovo ćemo saditi duvan. Što si, bre, došao umesto da na suncu čuvamo ovce i jurimo se po ritovima moraćemo da nižemo duvan po ceo dan."

Stariji ljudi su me dočekivali raširenih ruku, suvo meso, najbolja rakija, vino.

"E, Tiko Kontrolo naša, kad te vidimo odmah nam padne na pamet: leto, hladovina, mi nižemo, pored nas čokanj rakije, lukac, duvan za motanje. Kad se umorimo, okrenemo stražnjicu u stranu i odspavamo 10-ak minuta." - seća se Tika.


Pošto su ugovarajući setvu duvana često gostovali u kući domaćina, kontrolori su u prste poznavali sve familije. Znali su svako čeljade u kući, a u onoj u kojoj se sadio duvan ulazilo se 50 do 60 puta godišnje. Pa se tako seljaci nisu zanimali samo za akontaciju, nego i za udavače iz susednih sela. A bilo je na pretek i udavača i polja pod duvanom.

Sirotinja i rizik


Najveći proizvođač Nikola - Kole Gogić jednom je Tiki objasnio zašto srpski seljak zazire od akontacije.


- Jesam imućan, ali ako se svima daje akontacija, zašto da ne uzmem. Na primer, 100.000 dinara, ne bih više. Kad stignu, preko stoke ću da ih okrenem, vratim i plus zaradim. Znaš li, Tiko, zašto sirotinja ne može da krene napred. Ne sme da reskira, strah je uzme akontaciju. Umesto da misli da uzme i proširi proizvodnju ona misli kako će padati grad, te neće ništa roditi i propašće - priseća se Tika Gogićevih reči.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online