Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 03.01.2015.
10:18
Beta A

Šutanovac: Vojska ide u pogrešnom smeru

Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da vojni budžet za 2015. godinu, koji iznosi oko 560 miliona dolara, ukazuje da Vojska Srbije neće moći da ispuni sve svoje potrebe i planove, ali i da aktuelni ministar odbrane Bratislav Gašić nema veliki uticaj u Vladi Srbije.

Fonet/DS
Vojska neće moći da ispuni sve potrebe: Dragan Šutanovac
 

"Nažalost, izgleda da je Vojska Srbije već neko vreme na šinama na kojima se ide brzo, ali u pogrešnom smeru", rekao je Šutanovac, koji je i poslanik opozicione Demokratske stranke.

Za funkcionisanje Ministarstva odbrane u budžetu Srbije za 2015. godinu određeno je oko 56 milijardi dinara, odnosno oko 560 miliona američkih dolara, što je najmanja izdvojena suma za funkcionisanje oružanih snaga još od početka Svetske ekonomske krize 2008. godine.

To je u apsolutnom iznosu za oko pet milijardi dinara manje u odnosu na 2014. godinu, ali je zbog promene kursa u tih 12 meseci to za oko 165 miliona dolara manje.

Šutanovac je rekao da sa tim iznosom "nema dileme" da Ministarstvo odbrane neće moći da ispuni ono što je dugoročno zacrtano u Strategijskom pregledu odbrane.

"Sve investicije, remonti i modernizacije naoružanja su u zaostatku, a od pompeznih najava tadašnjeg ministra odbrane, a sadašnjeg premijera Aleksandra Vučića da će se kupovati Migovi 29M2 i PVO sistemi nema ništa. Kasni se čak i sa projektom modernizacije i digitalizacije aviona G-4 koji je veoma važan i koji bi, uz remont, mogao da bude perspektivan za duži period", rekao je Šutanovac.

Bivši vojni ministar je rekao da su zaustavljeni i neki civilni projekti, poput konverzije vojnog aerodroma Lađevci kod Kraljeva i da je, bez obrazloženja, odbijena i donacija od deset miliona evra koju je za te potrebe ponudila Turska.

"Taj aerodrom je do sada već mogao da počne da zarađuje. Ali ne možemo govoriti da je samo Vojska Srbije žrtva loše Vlade. Da podsetim, kada sam ja bio ministar, policija je štrajkovala i nosili su transparente na kojima je pisalo 'hoćemo uslove kao u vojsci'", rekao je Šutanovac.

POVEZANE VESTI

Subota 03.01.2015. 10:28
Da je ovo ozbiljna država ovaj bi nosio bukagije odavno i ne bi ih skidao do smrti . Toliko je zla naneo vojsci , narodu i Srbiji .
Subota 03.01.2015. 13:26
Sutanovac najveci grobar srpske vojske nasao nekom da pametuje. Doci ce vreme Dragane, odgovaraces ti za svoja zlodela i izdaju. samo polako, bila je Srbija i u vecim propblemima pa je opet stala na noge i resila se stoke pokvarene kao sto si ti.
Subota 03.01.2015. 17:04
kada Sutanovac stoji pored Miroslava Ilica covek se zapita ko je od njih dvojice tast !!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online