Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 27.12.2014.
05:05
J. L. Petković - Vesti A

Skandal: Kosovski Hitler miljenik Kfora

Komanda Kfora i dalje ćuti na to što se vojnici pod njihovom komandom na jednoj fotografiji pozdravljaju na način na koji su to čine neonacisti. U Kosovskoj Mitrovici, podeljenom gradu gde svaka iskra može da izazove međuetnički požar, gotovo je neverovatno da mirovne snage NATO, koje su tu da održe red, ponašaju na način na koji ne bi palo na pamet da učine - recimo, u Nemačkoj! U pojedinim državama EU ovaj pozdrav je krivično delo.

Naime, grupa italijanskih karabinjera iz sastava Kfora nedavno se slikala sa "kosovskim Hitlerom" Eminom Džinovcijem, nekadašnjim pripadnikom OVK.

Džinovci se u izveštajima srpske policije pominje kao mogući pripadnik te jedinice koja je 1998. godine otela devetoricu Srba na obodima kopa Belaćevac, nedaleko od Obilića. Čovek koji se uživeo u fizički lik najvećeg zločinca modernog doba, Srbe kvalifikuje kao neprijatelje i objašnjava da se pronalazi u liku Hitlera "zato što se borio protiv mog neprijatelja". Da bi prešao na severnu stranu grada na Ibru, tamo gde žive Srbi "morao bih da ponesem pištolj", izjavio je Džinovci.

Firer u najam

Džinovci je ponosan što liči na Hitlera i najavljuje da nema nameru da menja svoj izgled sve do smrti. Da bi izgledao autentično, svaki dan se brije, začešljava i lakom u spreju namešta kosu. Kuda god da krene, nosi bedževe i ogrlice sa kukastim krstovima i primerak "Majn kampfa". Ovaj 55-godišnji penzioner sebe opisuje kao Hitlera u najam.

- Možda je zanimljivo slikati se sa nekim ko toliko liči na Hitlera, ali je neprihvatljivo da pripadnici specijalne jedinice Kfora zaduženih da sprečavaju etničke sukobe u Kosovskoj Mitrovici na svojim fotografijama sa istim koriste fašistički pozdrav. Osim što je takvo ponašanje za osudu u nekim državama EU, ovakvo "pozdravljanje" predstavlja krivično delo, te bi navedene pripadnike trebalo kazniti i time preduprediti ponavljanje sličnih situacija. Nadam se samo da ovi karabinjeri sa slike ne podržavaju rigidan i najmanju ruku fašistički stav prema komšijama Srbima koji je prethodnih dana mitrovački "Hitler" izneo - kaže bloger Marko Jakšić, građanin severnog dela Kosovske Mitrovice.

Međutim, Džinovciju to nije prva fotografija koja je napravljena sa pripadnicima Kfora. Niti je previše neuobičajeno da ga na taj "hitlerovski" način pozdravljaju.

- Iz Kfora me zaustavljaju jer žele da me vide. Nikada nisam imao probleme. Odmah posle rata, dok su još bile barikade, oni bi nas zaustavili. Imao sam veliko vozilo sa zastavama, oni bi mi mahnuli, (vojnički) pozdravili i dobacivali: "Bite ajn foto." Želeli su da se fotografišu, bez obzira na to kojoj su vojsci pripadali. Nemci su malo uplašeni od mene jer je Hitler zabranjen, ali ostali vole. Podižući mi ruke i viču "Hajl" i slikaju se sa mnom. I plaćaju mi, naravno - ispričao je jednom prilikom Džinovci.
"Hitler iz Mitrovice" danas kukaste krstove štampa na vizitkartama, a kao "turistička atrakcija" fotografisanje naplaćuje oko 50 evra. Džinovci je na Kosovo iz Nemačke došao 1998. godine da bi se priključio Oslobodilačkoj vojsci Kosova, a tokom sukoba, ali i kasnije "paradirao" je okolinom Kosovske Mitrovice u nacističkoj uniformi. O tome svedoče i fotografije koje su bile okačene u njegovom lokalu.

Džinovci je ispričao da je Kosovo napustio 1973. "zbog srpske okupacije" i preselio se u Sloveniju gde mu je radio brat i gde se školovao i radio 21 godinu. U Sloveniji je radio na Elektrotehničkom fakultetu, a odatle se preselio u Nemačku gde se zaposlio u restoranu. Tri godine kasnije "ostavio sam sve što posedujem, trudnu ženu i došao na Kosovo da se borim".

- Pronalazim se u liku Hitlera zato što se borio protiv mog neprijatelja. Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj - objasnio je on dodavši da su to - Srbi.

Džinovci za sebe kaže da je "Hitler, veteran rata i da je ranjavan tri puta". Svedoči da je obuku imao u Albaniji i da je tokom boravka u bolnici zbog zadobijenih rana otkrio sličnost sa nacističkim vođom.

Petoro dece

Džinovci živi u južnom delu Kosovske Mitrovice sa ženom i petoro ćerki. Kako sam svedoči, njegovu decu nazivaju "Hitlerova deca" i, kako kaže, niko zbog toga nema problema.


Kukasti krst na računu

O imitaciji Hitlera van kuće, ali i u porodičnom krugu pisali su razni svetski mediji, a snimljen je i dokumentarni film. Jedan od inostranih medija pre nekoliko godina zabeležio da je na računima koje je Džinovci izdavao u svom restoranu "Jehona" bio odštampan crno-beli kukasti krst. Picerija je zatvorena pošto su lokalni komandanti OVK-a shvatili da im njegova pojava donosi loš publicitet.

POVEZANE VESTI

Subota 27.12.2014. 05:22
Редакцијо докле ћеш спречавати да се користе одређене речи у коментарима,а ви их користите.Најбоље је да укинете право коментарисања.Ово мора да је уредио неки "комесар послат одозго".Шта ли смо дочекали?Ваша цензура равна је комунистичкој најгоре врсте.Нема ништа лоше да се одређене ствари назову правим именима.Угледајте се на Хрвате којима администратор не спава него брише коментаре за које сматра да су непримерени.Никада од вас више неће бити озбиљног сајта.Како време тече ви ћете постати сајт који ће бити један од многих неинтересантних.Многи су овде присутни да би читали коментаре,а тада и ваше рекламе имају смисла.
Subota 27.12.2014. 12:03
medijski pokusaj stanizacije Srbi traje vec dugo , zato , dragi moji , bez obzira na politicku opredelenost , javite se , komentarisite , ne dozvolimo da nam ono sto je nase uzimaju " za stolom" zasto mi uvijek dobijemo sve bitke a gubimo ratove ??
Subota 27.12.2014. 15:52
To je skandal za nas kojima je faš,izam zatirao pok,oljenja.Za nih-Hitler je vsksao!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online