Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 26.12.2014.
09:08
Danas A

Sukob "kukavice-stoka" preseljen na Tviter

Sukob između potpredsednika Skupštine Srbije Igora Bečića i opozicionih poslanika iz skupštinske sale preseljen je na Tviter, gde ne postoje opomene, isključivanje mikrofona i udaljavanje iz sale. Naime, Zoran Živković, lider Nove stranke, na Tviteru je optužio naprednjaka Bečića za kupovinu lažne diplome Više poslovne škole u Novom Sadu, dok Dragan Šutanovac na svom nalogu piše da mu Bečić nije dozvolio da pročita amandman, jer se odnosi na nabavku kamera za Kosovo, prenosi list "Danas".

Fonet/D. A.
Tviter sve trpi, nema opomena i oduzimanja reči
 

Bečić uzvraća da je sednicu parlamenta vodio u skladu sa poslovnikom, kao i da je optužnica koju je objavio Živković falsifikat na koji će njegov advokat reagovati krivičnom prijavom protiv lidera Nove stranke. Lider NS, naime, objavio je na svom Tviter nalogu kopiju optužnice koja je 2004. navodno podignuta protiv Igora Bečića, koji je i član IO SNS. Međutim, nije objavljena i konačna presuda. U SNS tvrde da Bečić nije završio Višu poslovnu školu, već menadžment na Fakultetu poslovne ekonomije Edukons i to 2005. Master studije završio je 2007. na Union univerzitetu u Beogradu, a na tom istom univerzitetu 2012. je i magistrirao. Magistarska teza bila je "Uloga preduzeća u poslovanju trgovine“. Bečić na Unionu priprema i doktorat - "Delovanje ekonomskog rasta na inflaciju“.

"Pitanje je zašto lider NS priču o kupovini Bečićeve diplome nije pokrenuo ranije ako je imao ta saznanja, nego je sa tim dokumentom bez pečata izašao sada, posle incidenta u Skupštini u kome je Bečića nazvao stokom, zbog čega je kasnije i isključen sa sednice“, kažu u SNS.

Opomene i kazne

Više opomena dobili su demokrate Dejan Nikolić i Dragan Šutanovac, a tri opomene i isključenje sa sednice zaradio je i Zoran Živković (NS). Zbog th izrečenih opomena Nikolić i Šutanovac su kažnjeni sa po 13.659, a Živković sa 34.148 dinara.

Sam Bečić nije bio raspoložen da komentariše Živkovićeva saznanja, ali je rekao da je 20 godina kolekcionar oružja, da poseduje 70-80 komada, da više od deset godina ima dozvolu za nošenje oružja i da je nedavno iz Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka dobio sertifikat za pristup tajnim podacima i državnim tajnama.

- Proverite u zakonima šta to znači - kratko je naveo Bečić.

U Zakonu o držanju i nošenju oružja piše da se odobrenje za nabavljanje oružja izdaje građanima koji su punoletni, poslovno sposobni, obučeni za rukovanje oružjem, koji nisu osuđivani za krivična dela sa elementom nasilja, niti se protiv njih vodi krivični postupak po službenoj dužnosti, nisu kažnjavani za prekršaje iz Zakona o oružju i municiji i Zakona o javnom redu i miru, niti se protiv njih vodi postupak za ove prekršaje.

Da bi se dobila dozvola za nošenje i čuvanje oružja potrebno je od suda pribaviti i potvrdu da zainteresovana osoba nije osuđivana i da se protiv nje ne vodi krivični postupak. Osim toga, prema Zakonu o tajnosti podataka, sertifikat ili dozvolu za pristup tajnim podacima i državnim tajnama, daje se posle detaljne provere.

Inače, potpredsednik Skupštine Srbije Igor Bečić, do rasprave o rebalansu i budžetu, bio je prema oceni opozicije, najkorektniji predsedavajući parlamenta. Međutim, tokom ovonedeljne rasprave uspeo je da se zameri skoro celoj opoziciji i da podeli više opomena nego što je podeljeno u proteklih pola godine.

Sukob sa Šutanovcem, u noći kada se raspravljalo o amandmanima na budžet za narednu godinu, kako kaže Bečić, dogodio se kada je poslaniku DS predočio da ne govori o amandmanu, već replicira političkim protivnicima.

- Više puta sam ga zamolio da se vrati na temu, ali mi je on besno odbrusio da nema šta da ga molim. Pitao sam da li onda treba da naređujem, a on mi je uzvratio "ološu i đubre jedno“. Tada sam mu isključio mikrofon - objašnjava Bečić.

Šutanovac, međutim, za "Danas" kaže da je čitava sednica kojom je dva dana predsedavao potpredsednik Bečić vođena potpuno u neskladu sa poslovnikom o radu.

- Vladajuća većina sve vreme je podgrevala atmosferu tihog linča slobodne reči u parlamentu. Dok su sa oduševljenjem odobravali premijerove optužbe i vređanja, Bečić je bio zadužen za uskraćivanje i oduzimanje reči uz pretnje o izricanju mera opomene, pa čak i onda kada je trebalo da opomene poslanike većine. U jednom trenutku većina je pokušala da podmetne fantomski amandman, zbog čega je čak i ministar Vujović reagovao. Nažalost, u takvoj atmosferi došlo je do verbalnog dijaloga koji nije primeren parlamentu, ali ne i do incidenta kakve smo viđali kada je SNS bio u opoziciji, kada su se predsedavajući gađali cipelama i polivali vodom. Najgore od svega je što je većina odbila sve amandmane DS i usvojila nakaradni Budžet zahvaljujući kome će građani Srbije živeti još lošije - ističe Šutanovac za "Danas".

POVEZANE VESTI

Petak 26.12.2014. 10:34
Kondikter, koji za sve sto ima treba da zahvali V. Seselju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online