Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 18.04.2010.
00:31
D. Janojlić - Vesti A

Dolarima nagrađuje palanačke odlikaše

Dr Radmila Milentijević, univerzitetski profesor u penziji, koja je najveći deo života i radnog veka provela u Americi, učinila je još jedan lep gest prema svom zavičaju. Odlučila je da novčano nagradi najbolje učenike i đaka generacije Palanačke gimnazije.

PLANIRANJA I OSNIVANJE FONDA: Radmila Milentijević

Tim povodom obrela se u Smederevskoj Palanci, gde je razgovarala sa predsednikom opštine Nenadom Milojičićem, njegovim zamenikom Petrom Jelićem, zamenicima predsednika Skupštine opštine Zlatanom Bećićem i Nenadom Ristićem i direktorom pomenute obrazovne ustanove Viktorom Srbuom.


Ona je na ovu ideju, kako je rekla, došla pre deset godina, a u delo je pretočila u Prvoj ekonomskoj školi u Beogradu čiji je bila đak. Novčanu nagradu zamislila je kao inspiraciju đacima, ali i kao podstrek da se među njima razvije takmičarski duh. Njena novčana potpora dala je dobre rezultate u Prvoj ekonomskoj školi gde će ove godine po deseti put nagraditi najbolje učenike.

Spomenik srpskom Homeru


Profesor dr Radmila Milentijević će finansirati izgradnju spomenika Filipu Višnjiću u njegovom rodnom Višnjićevu. Formiran je Odbor za podizanje spomen-obeležja srpskom Homeru i značajnom pesniku bune. Na njegovom čelu je akademik Čedomir Popov.

 

Odbor će raspisati konkurs za umetničko oblikovanje budućeg spomenika, a taj posao biće, kako naglašava profesorka Milentijević, poveren onome ko bude ponudio najbolje rešenje.

 

Spomenik će biti podignut kraj mosta na Bosutu, u neposrednoj blizini gde se nekada nalazila Višnjićeva kuća. Kao predložak za spomenik poslužiće poznata slika Uroša Predića.

- U jednom trenutku sam pomislila: postoji gimnazija u mom rodnom kraju, zašto i tamo ne bih nagradila najbolje učenike - rekla je prof. dr Radmila Milentijević.

- Moje mogućnosti su da mogu podržati one đake koji vredno rade i ređaju odlične ocene. Nadam se da će se moja zamisao o nagrađivanju učenika uspešno ostvariti i u Palanačkoj gimnaziji.


Najbolje đake darivaće na kraju školske godine. Najuspešniji učenik u svakom odeljenju dobiće po 100, a đak generacije 200 dolara.


- Tako će biti do kraja mog života, a kada me ne bude bilo među živima, najbolje đake nagrađivaće fond pod mojim imenom - predočila je prof. dr Radmila Milentijević. - Ja sam sa mladima provela veliki deo života. Bila sam profesor univerziteta preko 30 godina.


Direktor Palanačke gimnazije Viktor Srbu, zahvalivši se profesorski Milentijević na lepom daru njegovim đacima, istakao je da će ovo biti veliki podstrek za sadašnje i buduće gimnazijalce.

To će ih, naglasio je, motivisati da bolje uče. Gest prof. dr Radmile Milentijević je vredan pažnje, a došao je u godini kada Palanačka gimnazija obeležava devet decenija postojanja.

Podiže zadužbinu u Rešici


Prof. dr Radmila Milentijević podiže kulturni centar i parohijski dom u Rešici, u Rumuniji. Veli da u tom mestu ima Srba koji su nekada radili u tamošnjim čeličanama. Srbi su u tom mestu pre 12 godina podigli lepu crkvicu, a kako su čeličane posle privatizacije zatvorene, radnici su ostali bez posla i prihoda, pa tako i bez mogućnosti da grade nove objekte.

 

Osim placa za kulturni centar i parohijski dom, nisu raspolagali ničim drugim. Profesorka Milentijević naglašava da su Srbi tamo jako složni, a što se tempa izgradnje tiče, već su uspeli da pokriju zgradu i sada postavljaju stolariju.

Petak 20.08.2010. 00:21
Molim vas, kako bih mogla da uspostavim vezu sa g-om R. Milentijevic -dali je ista od ovoga clanaka - http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Uskoro-knjiga-o-Milevi-Maric.lt.html. Ja sam prevodilac i se intersiram od njene knjige zbog prevodjenja na bugarskom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online