Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 16.12.2014.
19:58
Beta A

Šta su lideri regiona tražili od Kine?

Premijer Rumunije Viktor Ponta izjavio je danas na samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu da je jedan od najvećih izazova regiona energetska strategija i da bi na tom forumu trebalo razmotriti pitanje saradnje u energetici.

Fonet/N. Đ.
Lideri zemalja regiona izneli šta očekuju od Kine
 

Obraćajući se učesnicima skupa, Ponta je rekao da forum koji okuplja Kinu i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, treba da ima dva cilja. Prvi je jačanje strateškog partnerstva EU i Kine, i učesnice samita koje su članice EU treba da iskoriste svoj glas za razvoj tog partnerstva, rekao je Ponta.

Kao drugi zadatak Ponta je naveo da zemlje učesnice koje nisu članice EU, treba da postanu njen deo, dodajući da je "to u interesu EU".

Premijer Albanije Edi Rama zahvalio je kineskoj vladi na učešću na ovom samitu i zamolio da se ubrzaju projekti koji će biti od koristi za sve. Albanski premijer je rekao da je region u poslednjih 20 godina pretrpeo velike promene, ali da je i dalje najsiromašniji region Evrope. Rama je izrazio želju za saradnju u izgradnji mira i podsetio da je nedavno posetio Beograd, kao prvi albanski premijer posle 68 godina.

Potpredsednica hrvatske vlade Vesna Pusić izjavila je danas u Beogradu da Hrvatska smatra da saradnja zemalja centralne i istočne Evrope s Kinom treba da bude komplementarna sa saradnjom Kine i EU.

Obraćajući se učesnicima Samita, Pusić je rekla da je saglasna sa stavom da treba pomoći susedima koji su na putu ka EU.

Šefica hrvatske diplomatije navela je da je njena zemlja zainteresovana za infrastrukturne projekte među kojima je aerodrom u Osijeku i najavila da će Hrvatska i Srbija sutra potpisati sporazum o aviosaobraćaju. Vesna Pusić je rekla i da je Hrvatska zainteresovana za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa.

Prema njenim rečima, saradnja zemalja centralne i istočne Evrope i Kine otvara nove mogućnosti u tim zemljama sa puno potencijala, a sastanak u Beogradu obećava će biti veoma ambiciozan i da će na njemu biti novina.

"Saradnja je u interesu svih nas", kazala je Pusić i dodala da skup u Beogradu nudi nove mogućnosti za diversifikaciju saradnje.

Premijer Češke Bohuslav Sobotka rekao je da je vrlo važna saradnja među različitim regionima, kao i unutar regiona i da je beogradski forum bitna tačka saradnje Istoka i Zapada. Obraćajući se učenicima skupa, Sobotka je naveo da je Češka učestvovala u mnogim aktivnostima "Foruma 16 + 1" i da su rezultati ohrabrujući.

Premijer Češke je izrazio želju da se Samit Kine i centralne i istočne Evrope 2015. godine održi u Pragu.

Na Samitu u Beogradu učestvuju premijeri Kine, Srbije i još 13 zemalja centralne i istočne Evrope. Iz Hrvatske, Poljske i Bugarske na skup nisu došli premijeri, već drugi zvaničnici.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.12.2014. 10:22
Saradnja sa Kinom da, Hrvatsku pod prismotru kao clanicu EU koja je na sve spremna (kao sto i istorija o njima govori...moje skromno misljenje i ocekivanje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online