Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 17.12.2014.
09:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Ugroženo pet miliona građana

Na sajtu Agencije za privatizaciju neovlašćeno su objavljeni lični podaci za 5.190.396 građana Srbije i više od četiri hiljade finansijskih dokumenata, potvrdila je Šer fondacija.

M. Karović
Skupe posledice: Upis besplatnih akcija
 

Tekstualna baza sa podacima o ličnosti teška više od 19 gigabajta sadržaja bila je protekle nedelje javno dostupna na zvaničnom sajtu Agencije za privatizaciju, utvrdila je fondacija, navodeći da je reč o građanima koji su se kod Agencije prijavljivali za dodelu besplatnih akcija.

Šabić: Pružite otpor!

Šabić je upozorio građane da paze kome ostavljaju lične podatke, naročito matične brojeve ili kopije ličnih karata. Posledica može biti krađa identiteta sa velikim materijalnim i pravnim posledicama.
- Suočeni smo sa situacijom da nećete dobiti posao, ili da nećete dobiti uslugu po koju ste otišli, ako ne date neki podatak ili kopiju dokumenta. Najčešće birate kapitulaciju. I nisu tu građani krivi. Ja pozivam da pruže otpor - rekao je Šabić.

Agencija je za taj propust okrivila hakere.


- Odmah po saznanju za nelegalan upad i po zahtevu poverenika za zaštitu informacija Rodoljuba Šabića, Agencija je u potpunosti zatvorila pristup tim podacima - naglašava se u saopštenju i dodaje da su dokumenti o preduzećima, kao što su kompanijski profili, ugovori i slično, javni i da su dostupni na sajtu Agencije.


Poverenik Šabić započeo je nadzor nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Agenciji pre nekoliko dana.


- Rezultati postupka biće do sada najdrastičnija potvrda neshvatljivo neodgovornog odnosa države prema pravu građana na zaštitu podataka o ličnosti - navodi se u saopštenju poverenika za informacije. O celom slučaju obaveštena je i policija.


Šabić podseća da za pristup i preuzimanje podataka u posedu Agencije nisu bile potrebne nikakve hakerske operacije ili posebna znanja.


- To se relativno lako moglo izvesti korišćenjem aktivnih linkova sa veb-stranice Agencije i veb-pretraživača. Posle više upozorenja koja sam upućivao nadležnima, želim da verujem da će barem ovaj skandalozni slučaj dovesti do ozbiljne promene u odnosu države prema pravu građana na zaštitu podataka o ličnosti - poručio je Šabić.

Prevara u tuđe ime

Krađa identiteta je zločin. Mnoge ustanove i sajtovi od pojedinaca traže lične informacije, kao što su brojevi socijalnog osiguranja, potpis, ime, adresu, telefonske brojeve, pa čak i informacije o bankarskim i kreditnim karticama. Ako je lopov u mogućnosti da pristupi tim podacima, može da počini prevaru u tuđe ime.

 


 

POVEZANE VESTI

Sreda 17.12.2014. 10:40
Gledam ovu tablu "besplatne akcije" pa se pitam...koliko se placa administrativno preuzimanje tih akcija, rad na salteru. "Naivnost" birokratije na svakom koraku, uzmi sve sto ti dobrovoljno ne daju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online