Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 16.12.2014.
08:35
Beta, politika.rs A

Samit obezbeđuje 10.000 policajaca, specijalaca i snajperista

U Beogradu se danas održava Treći samit šefova vlade Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Četvrti ekonomsko-trgovinski forum. Na obezbeđivanju Samita biće angažovano ukupno do 10.000 policajaca MUP-a Srbije.

Fonet/A. L.
Kontrola sa svih strana: MUP, BIA, VBA i VOA obavljaju najstrože mere bezbednosti koje podrazumevaju pet prstenova zaštite učesnika samita
 

Kako je potvrđeno u MUP-u, dnevno će samit obezbeđivati između 3.500 i 4.000 policajaca. Reč je o pripadnicima svih službi policije, od specijalnih jedinica, preko kriminalističke do saobraćajne policije.

MUP, BIA, VBA i VOA obavljaju najstrože mere bezbednosti koje podrazumevaju pet prstenova zaštite učesnika samita, to jest premijera Kine i premijera i ministara 16 zemalja centralne i istočne Evrope. Zajedno sa srpskim bezbednosnim službama radi i između 40 i 50 pripadnika stranih policija i službi, koji već nekoliko dana borave u glavnom gradu.

Saobraćaj

U skladu sa bezbednosnom procenom i planom obezbeđenja, za vreme prolaska vozila sa delegacijama, saobraćaj će biti obustavljan u oba smera u gradskim ulicama, a na autoputu samo kolovozna traka u smeru kretanja štićene kolone vozila. Tim povodom, policija moli učesnike u saobraćaju i građane da imaju razumevanja i koriste alternativne saobraćajnice.

Svaka delegacija poslala je određen broj "bezbednjaka", od kojih su najbrojniji pripadnici kineske službe. Oni su domaćim službama ukazali na specifičnosti i potencijalne bezbednosne rizike. Do detalja je razrađen plan obezbeđivanja zvaničnika i svake delegacije posebno.

- Udarna su prva dva dana samita, kada će biti angažovan najveći broj pripadnika policije. Oni će se nalaziti na svim lokacijama kojima će prolaziti vozila štićenih osoba, u blizini i unutar objekata gde će zvaničnici i delegacije boraviti, navode u MUP-u.

Prema protokolu samita, radni sastanci premijera i delegacija biće održani na više lokacija u Beogradu. Sastanak šefova vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrope održava se u Palati Srbija, a ekonomsko-trgovinski foruma u Sava centru. Oba skupa počinju posle podne.

Predstavnici naših bezbednosnih struktura su povodom samita na stalnoj vezi sa kolegama iz zemalja u regionu i zasad nisu dobili informaciju ni o kakvom mogućem incidentu. Čak su posetili Rumuniju, gde se prošle godine održavao kineski samit, da bi razmenili iskustva. Njihov zadatak biće da ne dozvole ulaz nikome ko za to nema specijalnu akreditaciju. Na terenu će biti i snajperisti, koji će sa krovova zgrada nadgledati situaciju.

Premijer Kine obići će određene objekte na teritoriji Beograda, a najznačajniji je most Zemun–Borča, koji će on svečano i otvoriti za saobraćaj.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang je istakao da nakon 28 godina, jedan premijer Kine posećuje Beograd, što prema njegovim rečima, predstavlja "veliki događaj" i za Srbiju i za Kinu.

Bezbednosna provera za sve

Proveravaju se svi koji će od 16. do 18. decembra po bilo kom osnovu biti u Palati "Srbija", "Sava centru" i u hotelima u kojima će boraviti učesnici samita: "Hajatu", "Kraun plazi" i "Falkenštajneru".

U sistemu bezbednosne provere su i svi zaposleni u ovim hotelima, volonteri angažovani na održavanju samita, čak i akreditovani novinari. Ukoliko se utvrdi da je neko od 3.500 ljudi koji se proveravaju imao veze sa organizovanim kriminalom i terorizmom biće udaljen sa ove lokacije.

POVEZANE VESTI

Utorak 16.12.2014. 11:48
za to gi imamo pare!
Četvrtak 18.12.2014. 05:34
nisu nama Kinezi krivi ,eno ti ga gospodin mrka pa se njime pozabavi bato moj ......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online