Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.04.2010.
08:51
Vestionline A

Rusiji nije svejedno ako će Srbija u NATO

Ulazak u NATO treba da bude izbor naroda jedne države, a ne njenih aktuelnih vlasti, rekao je predsednik Spoljnopolitičkog odbora ruske Dume Konstantin Kosačov i dodao da u slučaju da Srbija pristupi Alijansi "taj potez" u Rusiji ne bi prošao neprimećeno.

"Rusija posmatra Srbiju kao saveznika u izgradnji nove, ujedinjene Evrope, s jedinstvenim bezbednosnim konceptom. Ulazak Srbije u NATO predstavljao bi negaciju perspektive formiranja nepodeljene Evrope", rekao je Kosačov sinoć na tribini "Evropska bezbednost: pogled iz Rusije", u organizaciji Fonda "Slobodan Jovanović".

Proširenje NATO-a vodi Evropu u ćorsokak: Konstantin Kosačov
 


Kosačov je, međutim, kazao da bi, u slučaju ulaska Srbije u NATO, dve zemlje nastavile saradnju na ekonomskom i drugim poljima, kao što Rusija i sada sarađuje sa članicama Alijanse.


"Rusiji nije svejedno kakav će izbor Srbija napraviti. Poštujemo srpski narod i poštovaćemo svaki njegov izbor, ali ne i izbor pojedinih političara koji govore u ime naroda", rekao je ruski zvaničnik.

On je ocenio da danas postoji šansa da se ostvari zajednički koncept sistema bezbednosti u Evropi, jer "trenutna situacija ne funkcioniše", s obzirom da postoje realne pretnje koje mogu koštati života hiljade Evropljana, kao i da ovi problemi nemaju samo vojno-tehnički karakter, već se nalaze i u svesti ljudi.


On je naveo da je tokom posete Beogradu razgovarao sa srpskim zvaničnicima i zaključio da je većina stanovnika Srbije protiv pristupanja zemlje NATO-u.

Kosačov je, na tribini u Kolarčevoj zadužbini, istakao da bilo koja odluka u sferi bezbednosti može biti doneta samo na osnovu konsenzusa u određenoj državi, naglasivši da za evropsku bezbednost postoji samo jedna ideja, ideja objedinjavanja, a ne proširivanja Alijanse ili razjedinjavanja.


"Proširenje NATO-a dovodi Evropu u ćorsokak. Ono će, pre ili kasnije, biti prekinuto na nekoj granici, što bi značilo da ćemo u Evropi dobiti novi Berlinski zid", ocenio je Kosačov, naglasivši da Rusija ne smatra širenje NATO-a ličnom pretnjom.


Kosačov je rekao da se Rusija, za razliku od proširenja Alijanse, ne protivi proširenju Evropske unije, čak i kada je reč o bliskim narodima, kao što je Srbija, kao i da Rusiju ne zabrinjavaju vrednosti, već naoružanje.


"Ako proširenje Alijanse negativno utiče na bezbednost u Evropi, onda širenje EU, nasuprot tome, doprinosi stvaranju opšte evropske klime. U NATO, međutim, dominiraju neevropske države", dodao je Kosačov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online