Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 13.12.2014.
08:35
D. N. Petrović - Vesti A

Gvantanamo bolji od Tuzle

Čim je američki Senat priznao da je CIA imala tajne zatvore i po Evropi, od kojih je jedan bio i u Bosni, mediji u Sandžaku ponovo su se setili Sabahudina Fiuljanina (44), rođenog u selu Draževići na Pešteru, opština Sjenica i na portalima preneli njegovu ispovest sarajevskom magazinu SAF o strahotama koje je preživeo.

Reuters
Cia objavila izveštaj o mučenju
 

Podsetimo, Fiuljanin se u Austriji povezao sa Arapima koji su "lečili Kuranom". Jedno vreme bio je čuvar ambasade Saudijske Arabije u Beču, a onda se, kako je rekao, ozbiljnije posvetio veri i vratio se u čuvenu Bočinju u Bosni odakle je proteran u Gornju Maoču, poznatu po vehabijskoj koloniji koja tu živi.

Sa petoro dece živi u Sarajevu

Nako što je pušten iz tajnog zatvora u Tuzli, Sabahudin se jedno vreme oporavljao kod svojih na Pešteru, "Vesti" su juče kontaktirale njegovog brata Nerka u selu Draževići.

- Dobro je, hvala bogu, živi u Sarajevu i ima petoro dece. Retko je i sa nama govorio o paklu koji je prošao, ne voli da se podseća tih strahota - kaže za "Vesti" Nerko Fiuljanin.

Uhapšen je 2003. u blizini baze Sfora "Orao" u Tuzli i optužen da kombijem prati vojnike Sfora, a potom je, nakon što je priznao da kući ima "zolju", za koju je tvrdio da je našao na jednoj livadi i da su je zaboravili vojnici Sfora, isporučen Amerikancima koji su ga tri meseca držali u tajnom zatvoru i mučili raznim metodama.


Optužen je da je saradnju sa izvesnim Ebu-Hamzom, Ebu-Malijem i Reisom i za pripadnost Al Kaidi. Za njega su se zainteresovale gotovo sve službe sveta. O svojoj torturi Fiuljanin još ne želi da govori, pogotovu ne o paklu u "drvenom kavezu" i u "kući za mučenje" u koju je više puta odvođen helikopterom, sa džakom na glavi i pancirom do pod gušu koji mu nije dozvoljavao da diše.

O tome će progovoriti "kad dođe vreme". Pretili su mu da će ga isporučiti Rusima i prikazivali su mu, dok je sedeo u sobi punoj krvi, snimke i krike Čečena koje ispituju. Pretili su da će mu odseći ruke i izvaditi oči. Prisilno su mu izvadili krv i dali neku injekciju za koju su tvrdili da je protiv tuberkuloze, svašta mu stavljali i u hranu....


- Ne znam da li sam bio zatvorenik ili rob, molio sam Alaha da me vode bilo gde makar i na Kubu, bio sam spreman da umrem, sve strahote preživeo sam potpuno nevin - ističe Fiuljanin.

I Ramsfeld tražio Sabahudina

Za Fiuljanina se lično interesovao i tadašnji američki državni sekretar za nacionalnu bezbednost Donald Ramsfeld koji je tražio da ga odmah spakuju i pošalju u Gvantanamo na Kubi. Spasli su ga advokat Osman Mulahalilović i mediji u BiH, posebno magazin SAF koji je redovno pratio šta se sa njim događa.


 

POVEZANE VESTI

Subota 13.12.2014. 09:02
У страху су велике очи.Амери се боје муслимана и то баш са великим разлогом.Колико ли су зла починили њима,али богами и нама.
Subota 13.12.2014. 15:23
Pe*der-cine. Debil-cine. Ovo nije komentar, samo se prilagodjavam novim pravilima i pseudo komentatorima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online