Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 13.12.2014.
08:00
J. Arsenović - Vesti A

Srbija (ni)je prolazni hodnik

Nevladina organizacija Napredni klub traži od Vlade Srbije da otkaže gostoprimstvo hrvatskom šefu diplomatije Vesni Pusić zbog njene izjave da na predstojećem samitu Kine i zemalja istočne i jugoistočne Evrope u Beogradu neće biti bilateralnih sastanaka, već samo susret sa kineskim premijerom Li Kećiangom. U ovoj organizaciji podsećaju da gosti moraju da poštuju pravila koje određuje domaćin.

Beta
Ne bi sa Vučićem: Vesna Pusić
 

- Srbija nije hodnik u kome može da se dođe i u prolazu šapuće, već stara evropska država sa viševekovnom tradicijom nezavisnosti i slobode - saopštio je Napredni klub na čijem čelu je istoričar Čedomir Antić.

Platiće kartu do Pekinga

Pošto hrvatska premijerka ne krije prezir prema srpskim domaćinima jedino rešenje, kažu u Naprednom klubu, jeste da gospođa Pusić sama otputuje u Kinu radi susreta sa kineskim premijerom.
"Ukoliko Hrvatska nema novca da finansira put Pusićeve, Napredni klub je spreman da snosi troškove avionske karte na relaciji Zagreb - Peking."

Srbija će 16. i 17. decembra biti domaćin trećeg Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, ali jedino Hrvatsku neće zastupati predsednik Vlade. Umesto Zorana Milanovića koji je demonstrativno otkazao dolazak zbog reakcije Beograda na rezoluciju o haškom optuženiku Vojislavu Šešelju, u poslednjem momentu dolazak je najavila šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić. Da ne bi ispalo da sami sebe demantuju, Pusićeva je poručila da svakako u Beogradu neće imati sastanak sa predstavnicima domaćina.


Odnosi Zagreba i Beograda pali su na najniže grane poslednjih godina, ali srpski akademik Vasilije Krestić razuverava srpsku javnost da je to samo privremeno.


On smatra da će Zagreb na svakom koraku saplitati Srbiju na njenom evropskom putu, zato što je "fiksacija srpskom državom jedina tema u kojoj hrvatsko društvo ima jedinstven stav".


- Ne treba da se takvom stavu prilagođavamo i da živimo u uverenju da će sutra biti drugačije. Neće biti drugačije. Dok god se mi ponašamo snishodljivo, dok god to trpimo zarad nekih dobrih odnosa i sutrašnjice, oni će se tako ponašati - smatra Krestić.


Autor antologijske knjige "Istorija Srba u Hrvatskoj i Slavoniji 1848-1914" kaže da zvanični Zagreb nikada nije odustao od vizije "velike Hrvatske" koja bi, između ostalog, obuhvatila i Vojvodinu.


- Oni utoliko više napadaju Srbe za velikosrpsku politiku, za velikosrpski hegemonizam, ali kad malo zagrebete njihovu istoriju i njihove težnje onda ćete videti da je, tamo negde od revolucije 1848. godine pa do danas, stalna težnja da se stvori velika, etnički čista i koliko je god više moguće jedinstveno katolička Hrvatska - upozorava ugledni istoričar.

POVEZANE VESTI

Subota 13.12.2014. 08:45
Наша власт ће нас опет понизити.
Subota 13.12.2014. 08:37
Stvarno su napredni, nema sta. I ovaj Antic opet o viševekovnoj tradiciji nezavisnosti i slobodarskom duhu, a za pola milenijuma samo dva ustanka. U Velikom ratu se krili po hercegovackim i crnogorskim planincugama dok je Srbija zvrjala prazna. Onaj drugi lupeta o Vojvodini u Hrvatskoj, a svi znamo da ce Vojvodina biti drzava koja ce se nalaziti izmedju RH i Srbije. Naravno da su odnosi izmedju Beograda i Zagreba zahladili kad su na vlasti u Srbiji oni koji su pravili dobrovoljacke odrede i slali u kradje i osvajanja, a tek ce zahladiti kad 'kukurikavci' padnu sa vlasti, prvi na redu je Josipovic.
Subota 13.12.2014. 14:55
Dromfulja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online