Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 10.12.2014.
07:43
D. N. Petrović - Vesti A

Strepi još 300 Srba

Pošto se prošle nedelje "predao" Slaviša Ristić, bivši predsednik opštine Zubin Potok, prekjuče se Euleksu "javio" i Stevan Vulović, aktuelni predsednik ove opštine. Obojica su u ilegali od sredine jula, od dana kada su dobili pozive da se jave tužilaštvu Euleksa.

Poslednje barikade: Protesti na prelazu Brnjak u opštini Zubin Potok
 

Ristić je posle osam sati saslušanja pušten da se brani sa ograničene slobode: svakodnevno mora da se javlja policiji koja ima pravo da, kad joj padne na pamet, dođe u njegovu kuću i proveri gde je i šta radi. Vuloviću je određen jednomesečni kućni pritvor kako, navodno, ne bi uticao na svedoke.

Tužilaštvo Euleksa sumnjiči Ristića da je, kao predsednik opštine, bio organizator napada na specijalnu jedinicu kosovske policije ROSU koja je u julu 2011. pokušala da zauzme prelaze Brnjak i Jarinje i da je kriv za ubistvo Envera Zuberija, pripadnika te jedinice, koje se dogodilo u okolini Zubinog Potoka. Vulović je osumnjičen da je kao predsednik opštine bio organizator grupe građana koja je napala policijsku stanicu KPS-a u Zubinom Potoku i nasilno oslobodila pritvorenika Slobodana Sovrlića, koji je takođe optužen za ubistvo Zumberija.

Da su se Ristić i Vulović javili Euleksu u julu kada su dobili pozive, verovatno bi danas, poput Olivera Ivanovića i drugih uhapšenih Srba, čamili u pritvoru. Pomoglo im je to što je otkrivena korupcionaška afera u Euleksu i što su na videlo izašli bezobzirnost, drskost, ucene i druge zloupotrebe, posebno nezakonito ponašanje prema privedenim Srbima.

- Nakon te afere i razgovora koje smo obavili sa čelnicima te misije koji su obećali da će se pridržavati zakona, Ristić i Vulović su odlučili da se odazovu na njihove pozive. Očekujemo da će imati korektan tretman i da će lako dokazati nevinost - kaže za "Vesti" Dragan Jablanović, član Upravljačkog tima za primenu Briselskog sporazuma.

Goran Lazović, koordinator DSS-a za Kosovo i Metohiju, smatra da Euleks neće odustati od progona Srba.

- Još 300 Srba je na njihovim tajnim optužnicama. Neće ih ostaviti na miru, jer imaju nalog da ih proganjaju, a pošto su dobro plaćeni, a od njihovih ljudi smo čuli da su i korumpirani, stalo im je da štancuju što više optužnica kako bi što duže ostali na Kosovu - dodaje Lazović.

Ristić odbio saradnju

- Slaviši Ristiću su nudili nekakav dogovor i saradnju, ali je on sve to odbio, jer je nevin i čestit Srbin. Ragovarao sam sa njim odmah posle saslušanja. Nikakve veze on nema sa ubistvom Zumberija, niti drugim krivičnim delima koja pokušavaju da mu pripišu. Reč je o klasičnom ataku na ugledne Srbe - kaže Lazović, koji je ubeđen da nema nikakve nagodbe između Ristića i tužilaštva.

Sumnjiva smrt Zumberija

Neki mediji u Prištini tvrdili su da se Zumberi zamerio Hašimu Tačiju i da je stradao od albanskog, a ne od srpskog metka. Ne zna se da li je Euleks istraživao ove navode pre nego što je za ubistvo optužio Ratomira Božovića, Radomira Radića, Milovana Vlaškovića, Slobodana Vučinića, Dušana Jovanovića i Radomira Kasalovića, koji su sumnjivi samo zato što su istoga dana kada je ubijen Zumberi prošli putem Brnjak - Zubin Potok, a imali su i nesreću da im se pokvare kola. Kasnije je ovoj grupi pridodato još nekoliko Srba na čelu sa Slavišom Ristićem.





 

POVEZANE VESTI

Sreda 10.12.2014. 08:06
Ma dajte molim vas - pa neće valjda 7 miliona građana da strepi zbog nekih tamo 300 Srba ?
Sreda 10.12.2014. 08:20
Запад жели да на Косово не живи ни један Србин.Косово је окупирано од стране запада.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online